Röj dina mentala hinder – kom igång med träningen med Jenny Ström

15 juni 2021 | Av Yogobe

En jobbig separation fick henne att börja arbeta med hälsa och träning på heltid. MS-diagnosen knäckte henne men yogan har lärt henne att stanna upp, lyssna in och acceptera. Nu brinner hon för att hjälpa människor att släppa sina mentala hinder och komma igång med träningen. Läs mer om Team Yogobes senaste stjärna Jenny Ström här! 


Glädjen i att hjälpa människor att träna blev karriär inom träning och hälsa

En energisk tjej i sina bästa år, så beskriver sig Team Yogobes senaste tillskott Jenny Ström sig. Jenny är personlig tränare och yogalärare och har jobbat med hälsa och träning sedan många år tillbaka. Hon bor i Täby med sin familj och hunden Leia, som hon älskar att ta många långa promenader i skogen med.

Vad fick dig att börja jobba med hälsa och träning på heltid?

– Det var en tuff separation, jag kraschade där och visste inte vad jag skulle göra. Jag hade jobbat utomlands i 10 år och åkt jorden runt på lyxjakter och jobbat. Så kom jag tillbaka till Sverige och jag fick barn och jag blev lämnad. Jag visste inte vad jag skulle livnära mig på, jag hade knappt någon mammapenning. Jag gick över till min granne och pratade och hon sa "du som alltid har tränat och du har alltid sagt att du skulle vilja hjälpa andra med träning". Och då anmälde mig bara till PT-skolans alla tre utbildningar på ett nafs. Jag är väldigt impulsiv så det var väl en sån här impulsivgrej, men det kändes så rätt att jag bara körde på. Jag utbildade mig även inom kostrådgivning och coaching och kickade igång mitt egna företag. 

– Men jag har jobbat med träning i någon form från när jag var 15 år. Jag har varit aerobicsinstruktör i gympasalar för tanter i min ålder och körde V-steg och så. Jag jobbade i Amsterdam i ett och ett halvt år som gruppträningsinstruktör och körde 20 pass i veckan. Så jag har alltid tyckt att det var kul att hjälpa människor att träna och sett glädjen i det. 

Yogan har lärt Jenny att lyssna inåt


2012 var Jenny i sitt livs form och hade precis genomfört både "En svensk klassiker" och Stockholm Triathlon när kroppen plötsligt gick från superstark till svag och orkeslös. Jenny fick diagnosen MS (Multipel Skleros) som knockade henne totalt. I samband med det hittade hon till yogan och idag är Jenny också utbildad yogalärare i både hatha- och ashtangayoga.

– När jag började yoga var det lugn medicinsk yoga jag landade in på men sen när jag hade byggt upp mig själv tyckte jag att ashtangan var ljuvlig att köra. Yogan har fått mig att bli Jenny Ström 2.0, den nya bättre versionen av mig, som gör att jag har hittat till en härlig balans i livet där jag kan parera min otroliga energi och drivkraft framåt med stunder för att landa. 

Du verkar ha mycket energi och jag förstår att det hjälpt dig åstadkomma mycket, men har det någon gång varit ett hinder?

– Ja! Jag säger det i min föreläsning, min styrka är också min svaghet, alltså den här styrkan att bara driva på. Ser jag ett CV nu där det står jag älskar att ha många järn i elden och multitaska då går det bort, för vi ska inte jobba så. Det är inte hållbart. Och sen har ju jag saker som jag inte kan påverka, yttre saker som sjukdom och så, och det går vi alla igenom någon gång i livet. För mig var det en ständig kamp framåt, att jag skulle både bevisa läkare och mig själv att jag kunde minsann komma tillbaka. När jag egentligen behövde backa, landa och acceptera att det kommer ta tid att komma tillbaka. Så min styrka där blev verkligen en svaghet. Det var ju jag som körde mig i botten liksom. 

Övervinn dina mentala hinder en gång för alla

På Yogobe kommer Jenny guida i yoga, träning och rehabträning. Först ut är klasser med vardagsträning och träning för nybörjare. 

Vilka är dina bästa tips för att få in träning i vardagen?

– Om du inte rör dig alls så börja med vardagsmotionen. Gör skillnad på träning och rörelse och att börja röra på dig så att gapet inte blir så stort till att komma igång med träning sen. Det är ju inte så mycket som du behöver göra enligt WHO för att uppnå hälsa och få ner risken för diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar. Hitta en träningskompis. Se till att få rörelse varje dag och hobbyträning två dagar i veckan. Det behöver inte vara blodsmak i munnen, och det behöver inte vara jätte, jättetufft. Vi måste anpassa vår träning till där vi är livet. Men också våga utmana oss själva och våga ta hjälp.

Jenny har en stark tilltro till att allt är möjligt och vill förmedla att man ska våga tro mer på sig själv och att vi har de styrkorna vi behöver.

– De här mentala hindren vi sätter upp, "jag kan inte" – röj dem! Gör av med dem en gång för alla, det är så 2008 att sätta upp de här hinderna hela tiden. Släpp "Jag kan inte yoga för jag är så stel", utan VÅGA. Man vet aldrig förrän man har provat. VÅGA prova något nytt.

Foto i text: Göran Öberg

Läs mer om träning, yoga och motivation

Videotips – träna med Jenny Ström online

Ny
10 min

Träna with

Träning som stärker kroppen för att den ska räcka hela livet.

Ny
30 min

Träna with

En nybörjarklass för att lära känna kroppen muskulatur.

Ny
30 min

Träna with

Lär dig att träna med kettlebells på ett hållbart sätt.

Ny
30 min

Träna with

Ett dynamiskt och statisk stretch-pass för att stärka leder och mjuka upp tighta muskler.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev