Yoga – min väg ur smärta

24 september 2019 | Av Yogobe

Han förknippade yoga med kvinnor, färgglada yogamattor, konstiga begrepp och stretching för dem som redan är viga. Här berättar Gabriel Andersson, kost- och näringsterapeut samt hälsocoach, om hur han ändå hamnade i yogans värld och hur han blev av med långvarig smärta. 


Min yoga föddes ur smärta och värk

Under min yinyogapraktik igår så flöt tankarna iväg till hur jag hittade till yogan och hur mycket min bild av yoga har förändrats genom åren.

Jag ser mig själv som sju år yngre, en 20 kg större gymråtta som bodde på gymmet sex dagar i veckan. 15 år innan dess började jag styrketräna på grund av ryggvärk. Värken kom som ett brev på posten så fort jag skippade ett träningspass. Smärtan var min träningsmotivation men över tid växte sig pressen att bli så stor som möjligt starkare – och med det kom de tyngre lyften. Ständigt ökade vikter orsakade nya skador, men även gamla att flamma upp. Träningen som stärkande och smärtlindrande friskvård förbyttes mot hård träning varvat med långa perioder av påtvingad återhämtning.

Under de inaktiva perioderna sökte jag desperat efter något annat som kunde lindra värken vilket slutade med att jag laddade ner ett yogapass från nätet. Idén kom från mina fem minuter av stretching efter styrkepassen på gymmet, som gjort underverk för mig. På den tiden förknippade jag yoga med kvinnor, färgglada yogamattor, konstiga begrepp och stretching för dem som redan var viga. De män jag sett som höll på med yoga stod mest på händerna eller bar vita fluffiga byxor och sjöng mantran. Alltså långt ifrån vad jag var ute efter eller kände mig bekväm med.

Övningarna i videoklassen var väldigt utmanande för mig och jag insåg snabbt att min ”gymstyrka” inte var mycket värd i de statiska positioner som yogan innehåller. Strax därefter utbildade sig min fru till yinyogalärare och hon drog iväg mig till några klasser som frälste mig direkt. Det här var vad jag letat efter! Yinyogan öppnade upp en helt ny värld för mig. Yogan visade mig grunden till min värk, djupa spänningar och stelhet som av olika anledningar hade satt sig i min kropp. Den visade mig också att yoga är så mycket mer än vad man ser vid en första anblick. Genom yinyogan upplevde jag att jag fick en trygg väg in i yogan, den är så enkel och inkluderande.

Mindfulness – att bara få vara och göra ingenting

Yinyogan har också gett mig inblick i meditation och mindfulness. Stunderna i stillhet under varje position visar mig min oförmåga att sitta still och tillåter mig att mjukna i min kropps spänningar istället för att aktivt och med kraft stretcha och dra ut dem. Jag har fått verktyg att möta mitt motstånd mot nuet, att bara vara och göra ingenting. Vilket varit minst sagt utmanande!

Det har varit väldigt givande och utvecklande att lära mig uppleva känslor, förnimmelser och sensationer istället för att de omedvetet trycks undan som spänningar i mina muskler. Det har förändrat min relation till min kropp och till livet. Jag har en helt ny medvetenhet om vad jag behöver välja i min vardag för att undvika situationer som skapar spänning och stress.

Fysiska yogan satt långt inne

Vägen har varit lång och ibland har det känts som jag tar ett steg fram och två steg tillbaka men yinyogan har gjort att jag nu mediterar dagligen och praktiserar mer dynamisk och aktiv yoga. Den fysiska yogapraktiken satt långt inne för mig då jag kände att jag var tvungen att välja mellan att lägga min tid på yoga eller styrketräning.

Det har varit en lång resa att släppa bilden av mig själv som den store gymkillen och våga välja en mindre men för mig mer hälsosam, funktionell kropp som klarar av mer och mår bättre. Gymlivet och alla skador jag ådrog mig på den tiden har fyllt sin funktion och jag är tacksam för dem, då de ledde mig in i yogans varma famn.

När jag ser tillbaka på dessa år så ser jag att yoga skapat ett utrymme för mig att utforska mig själv inifrån och ut. Den har varit en stor del i att förändra min relation till mig själv, min familj och vänner. Yoga är för mig en brygga mellan hjärta och kropp som fortsättningsvis kommer vara en stor del av mitt liv. Jag ser fram emot att se vart den leder mig framöver.

Lästips

Videotips

Klass
30 min

Yoga with

Öppna upp över bröst och hjärta, med Sam Aziz.

Klass
60 min

Yoga with

Kom igång med din yoga och upptäck rörelse, med Sam Aziz.

Klass
10 min

Andas with

Minska stress och öka koncentration med rätt andning, guidning av Viktor Frih.

Klass
20 min

Yoga with

Per Söder guidar dig till en bättre sömn.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Om Gabriel Andersson

Gabriel Andersson är utbildad kost- & näringsterapeut och hälsocoach med en vision att sprida kunskap om alternativa hälsokoncept och perspektiv för att optimera din fysiska, mentala och känslomässiga hälsa.

Tillsammans med sin fru som är livsstilscoach driver Gabriel ett hälsoföretag inom personlig utveckling och hälsa som sprider holistiskt hälsofrämjande kunskap för ett liv inifrån ut. Se mer av Gabriel på Instagram eller på Holistic Rebels.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev