Yoga för dig som tränar

04 februari 2017 | Av Monika Björn

Att yoga är ett perfekt komplement till både styrke- och konditionsidrott är det allt fler som upptäcker. Den kontrollerade rörligheten ger dig tillgång till dina optimala rörelsemönster, och du tränar också upp stabiliteten i småmuskler som minskar risken för skador. Utöver detta kultiverar du ditt andetag och får skärpt fokus, något som välkomnas inom alla grenar. Här delar jag med mig av mitt eget möte med yoga, från gymmet in i yogastudion, och varför jag brinner för att sprida den till fler. 


När jag inledde mitt förhållande till yoga, var jag allt annat än rörlig, smidig eller följsam i kroppen. Jag pluggade på universitetet under veckorna och flög jorden runt med mitt jobb som spinningutbildare på helgerna.  Jag tränade mycket kondition, obefintlig styrka och rörlighet? Tja, den fanns inte riktigt på agendan. Och precis som en konverterad gammal rökare – jo, det är väldigt ofta de som klagar mest och högst på de som röker – blev det lite av ett uppdrag att konvertera icke yogis till yogans värld när jag väl var fast.

Själva yogautövningen tog jag till mig mer eller mindre omedelbart – fokuset, närvaron, andetaget, den fysiska och mentala utmaningen och den fantastiska, nästan religösa upplevelsen efter en lång savasana (avslappning). Det som ingick/pågick runt omkring yogan tog det längre tid att…hitta ett förhållningssätt till.

Från träningsvärlden in i batik och rökelse
Jag startade min yogaresa i slutet av 90-talet och då var det absolut inte så att yogan var lättillgänglig på samma sätt som den är idag. Google fanns inte och det tog några månader innan jag ens hittade en lärare/klass som jag kunde gå till. Min första lärare var väldigt otvungen, lättsam och välkomnande. När jag sedan sökte mig till olika yogastudios för att lära mig mer, både hemma och utomlands, och fördjupa mig, blev det mer av en ”kulturkrock”. Jag kom från träningsvärlden där man bar färgstarka kläder, var väldigt social innan och efter träningen samt gillade att skratta mycket. Helt plötsligt skulle jag ”smälta in” i en miljö full av batik, ofärgad bomull, rökelser, sång och mantran på ett språk som jag inte förstod… Till syvende och sist var detta dock endast ytliga och oskyldiga skillnader som jag iakttog med en oinvigds nyfikna ögon. Vad jag hade riktigt svårt med – och inte accepterar än idag, var den starka patriarkala guru-kulturen, som inte bara gjorde mig obekväm utan rent ut sagt förbannad.

I flera år stod jag med det ena benet i träningsvärlden och det andra benet i yogavärlden – och gör än idag på olika sätt. Det underlättar massor att förstå båda världarna när det kommer till det jobb jag vill genomföra. Det finns en djupare förståelse för vilka vägar jag behöver gå för att inspirera de som är misstänksamma, obekväma och skeptiska till yoga, på grund av de fördomar som råder om hur yoga och ”yogamänniskor” är.

Yoga till fler
Jag brinner passionerat för att sprida yogan till fler grupper av människor som inte har hittat dit idag och framförallt de som tränar. Min bok ”Yoga för dig som tränar” är helt och hållet skriven till dessa killar och tjejer.  Inspirationen kommer från de PT-kunder och klassdeltagare som jag möter varje vecka – alla de som säger att de är ”för stela för yoga” och alla de som VET att de behöver mer rörlighet i sitt liv, både till sin sport men även i sin vardag. Den är till alla de män och kvinnor som jag ser vid Skatås motionscentral (populärt löpställe i Göteborg), som när de har kommit ”i mål” från milen, stänger av sina pulsklockor/gps:er, slänger upp ena benet på staketet och ”stretchar” under tiden de scrollar på sin smartphone…. och går därifrån lika stela eller stelare än när de kom dit.

Boken är dedikerad till dem som ger mig feedback varje vecka om hur yogan har hjälpt dem, både fysiskt – i relation till sport eller livet – mentalt och/eller spirituellt på så många olika sätt att det är chockerande att vi inte får skriva ut yoga på recept (än). Jag hoppas att du blir inspirerad till att börja om du inte är där än, inspirerad till att ställa dig på mattan (och kom ihåg, det är i symbolisk mening, du behöver självklart inte ens äga en matta för att börja) och om du redan har startat resan, att du skickar stafettpinnen med inspiration vidare till stela män och kvinnor i din omgivning.

Det är aldrig för sent att börja. 
Och nej, du är aldrig för stel för yoga.

Lästips

Videorekommendationer - Yoga för dig som tränar

Introduktion
3 min

Yoga with

Varför ska du som tränar utöva yoga?

Klass
15 min

Yoga with

After-run & bike – enkel och effektiv nedvarvning efter löpning och cykling.

Klass
15 min

Yoga with

Pre-run – värm upp och få in lite rörlighetsträning anpassad för dig som löptränar.

Klass
15 min

Yoga with

Pre-bike – kort dynamisk uppvärmningssekvens vid cykling.

Klass
15 min

Yoga with

Pre- & after-ski – kort dynamisk uppvärmningssekvens för längdskidåkare.

För att kunna se mer än en minut av sekvenserna behöver du vara inloggad som betalande medlem. Om du är ny till tjänsten kan du testa gratis i sju dagar här

Monika Björn

Monika har jobbat i träningsbranschen både nationellt och internationellt i snart 20 år – som instruktör, entreprenör, konceptutvecklare, motivatör, utbildare, inspiratör, coach, mentor och personlig tränare.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev