Den viktigaste andliga övningen

10 maj 2018 | Av Rebecca Carlowitz

Hur kan man ta med sig yogan in i föräldraskapet? För mig blev yogan räddningen då den grundar mig i min föräldraroll. Kanske är yogan också en väg till den andliga aspekten av att vara förälder. Och en hjälp till den allra viktigaste uppgiften, att vara här och nu. Läs och diskutera!


Jag hade inte yogat innan jag fick min dotter. Jag hade toktränat. Jag toktränade mig till skador och toktränade mig rakt in i väggen. Jag var ofta arg eller ledsen. Det enda jag inte provat var yoga, det var i mitt vingbrutna tillstånd det enda jag kunde förmå mig göra. Släpade mig till en yogamatta med skepsis och motstånd. Blev tagen! Jag hittade passion. Jag fann balans som kvinna, som fru, som mamma.

”Mamma behöver yogan för att bli en snäll, tålmodig och bra mamma. Annars blir hon en drake!” –  det är mitt argument hemma. Familjen respekterar och förstår. Tack! Jag arbetar med yogan idag, jag yogar varje dag och fördjupar mig i olika former. Jag är naprapat och försöker fokusera på just kvinnor. Kvinnor i olika skeden i livet.

Men hur hinner jag ha en daglig praktik? Jag prioriterar yogan framför att sova längre på morgonen. Jag kliver upp i ottan, jag balanserar tiden mellan yogakurser, familjetid och arbete på en vågskål där jag planerar minutiöst. För att jag vill, för att jag kan, för att jag blir en bättre mamma.

Men det är jag. Alla kan inte leva som jag. Men att hitta en vrå, en kvart, en prioritering för din eventuella längtan att yoga – det går.

Planera, planera
Det är frestande att vara romantisk i ordalagen runt yogapraktiken och föräldraskapet – MEN det är ren och skär planering för mig. Och rannsakar jag mig så är det ibland en ursäkt att komma hemifrån, vila från familjen, hitta mig själv. Yogan kan faktiskt vara det som grundar mig i föräldrarollen.

Hur hade jag blivit som förälder om jag inte hade yogan? Hur väver andra föräldrar som yogar in sin praktik, sin filosofi i vardagen? Sätter de yogiska principer i sin barnuppfostran, eller håller de sig till  den egna praktiken och blandar inte in resten av familjen? Hur gör du?

Ett tag försökte jag få min dotter och man att praktisera yoga men det är inte deras grej. Jag försöker att inte pracka på mitt barn eller man en praktik, utan låter min yoga påverka dem genom till exempel, mitt sätt att vara, leva och prata.

Mindfulness i vardagssysslor
Min ro och balans hittar jag när jag lyckas jonglera yogan med vardagssysslor i en rimlig regelbundenhet. Kanske få samma mindfulness när jag lagar mat, viker lakan eller hjälper min dotter med läxorna? Knepet tror jag är att erkänna hur vardagen ser ut, att den involverar mitt barn, min familj och mina vänner. Var med dem här och nu, var med dem när du har möjlighet. 

Det är inget nytt att träning, i vilken form det än är, kräver regelbundenhet och disciplin för att ge en känsla av trygghet, resultat och ordning. Den känslan av rutin kommer igen i barnuppfostran. Nattning av barn till exempel – kräver rutin, det finns ingen ”quick-fix” – varken i yogan eller föräldraskapet. Tålamod med mitt barn, tålamod med mig själv, tålamod med livet.

Att vara ”här och nu” kan vara en kliché, men när man är förälder bör man njuta av sina barn HÄR OCH NU! De växer, de blir stora, de skapar egna liv. Njut nu! Njut fullt ut! Nu när möjligheten finns – det lär mig yogan och meditationen.

När jag är hemma med mitt barn kan jag försäkra er om att hon inte bryr sig om vad jag gör i yogan, hon bryr sig om att jag är närvarande, både fysiskt och emotionellt. Det kärleksfulla lugn som jag ger min dotter odlas i min dagliga morgonpraktik. I själva verket är det dagliga livet en blandning av det enkla, det fantastiska och det tråkiga. Här hjälper yogan mig med balansen.

En enkel sanning
Men jag har mina dagar, mina helvetesstunder, när jag vill skrika, gråta och kasta saker! Jag är inte lugn som en filbunke, en ”mamma-mu” som bara är trygg. ABSOLUT INTE! Men tack vare min passion, min hobby, min filosofi som är yoga, kan jag tackla detta.

För vissa föräldrar kan det vara svårt att väva ihop det enkla med det fantastiska, eller att hitta tid för att jonglera föräldraskapet och yogapraktiken. Kanske rent av omöjligt. Men jag tänker att det finns en enkel sanning: så länge vi fortsätter vår uppfostran med kärlek, respekt och ger vår fulla uppmärksamhet, är vi bra föräldrar och vi uppfyller det viktigaste i livet. Jag tycker att den perfekta yogan är att finnas för mitt barn. Den viktigaste andliga övningen är liksom att vara förälder.

Lästips

Videotips för vardagar

Klass
30 min

Meditera with

En myk yogasekvens for pust, påfyll og egenomsorg

Klass
10 min

Yoga with

Lugna, enkla rörelser när du behöver en skön paus för att lugna sinnet och mjuka upp kroppen, med Anna Gordh Humlesjö och Josefine Bengtsson.

Klass
20 min

Yoga with

Väck kroppen och landa i dig själv, med fokus på din egen upplevelse och vad som är sant för dig.

Klass
15 min

Meditera with

En meditation där du använder dig av andetaget för att finna avslappning och närvaro.

Vill du få mer inspiration?

Vår Facebookcommunity YOGAMOM365 riktar sig till gravida och mammor. Vi vill inspirera till hållbar hälsa genom bland annat yoga, meditation, och andra sköna tips. I gruppen kan medlemmar ställa frågor, peppa och dela med sig av sina erfarenheter. Här hittar du glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ. Inspirera och inspireras med oss! 

Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev