Vägen tillbaka till mattan

15 februari 2018 | Av Yogobe

Tänk att något så underbart kan bli svårt? När man av någon anledning hamnat utanför mattan ett tag så kan det faktiskt ta emot att ta fram den igen. Man kanske har haft mycket att göra och sängen eller soffan och TV:n är alltför svåra att slita sig ifrån. Till slut kanske man känner att nu MÅSTE jag komma igång! Och när något sammankopplas med krav så går många gånger lusten förlorad, även om det är saker vi tycker mycket om och mår bra av. Här delar en av våra medlemmar, Malin Magnusson, med sig av om vägen tillbaka till mattan!


Yoga ska vara kravlöst

För mig är yoga att på olika sätt känna in mig själv, kropp och själ. Vart befinner jag mig idag? Observera, registrera, konstatera och acceptera, utan att döma eller värdera (ORKA-modellen) och sedan landa i det. Det ska vara ett naturligt inslag i vardagen, precis som att äta och borsta tänderna. Sedan vilken utformning yogan får varje dag varierar, för yoga är ju så mycket mer än att praktisera asanas på mattan, men jag mår bäst av att få röra på kroppen varje dag så det är mitt mål och förhoppning.

Det finns yoga för varje tillfälle
När Yogobe klev in mitt liv för snart två år sedan i form av en rabattkod i tidningen mama, så hittade jag äntligen det jag sökt.

Jag har ofta svårt att ta mig utanför dörren. Jag gör det jag måste göra: jobba, gå med barnen till dagis, handla och så vidare, men jag har ett behov av att få avskildhet och begränsa alla intryck som finns i vårt samhälle. Jag har haft en uppsjö av olika träningsfilmer, redskap och appar för att kunna träna hemma, men ni vet hur det är... De blir mest liggande. Framför allt när man har fått barn och mindre tid.

Med Yogobe hittar jag träning/praktisering för i princip alla dagar. Har jag barnen med mig så kan vi köra Emelie Steens barnyogapass på fem minuter. Vi gör så länge det är roligt och sen när William tröttnat börjar han med något annat och låter mig fortsätta relativt ostört och kanske kommer tillbaka och är med en stund lite senare. Är William på dagis och Agnes sover så hinner jag ofta med något av Millas kaffe- eller espressopass, eller varför inte en Skön paus eller Skön avslappning med Anna och Josefine, om det är det kroppen vill ha den dagen? 10-20 min hinner jag oftast med innan jag tar itu med det krigshärjade köket eller tvättberget. Har jag inte lust att avvara TV:n på kvällen när barnen sover så finns det till exempel ett bra pass med Sarah Platt-Finger – med stretch för nacke,  och ett pilatespass med Linda Ahlgren med styrka för ryggen (som vi alla behöver jobba mer med för att orka med vardagen med alla lyft framför kroppen).

Det har även hänt att jag utnyttjat studietiden med att kombinera ett yinpass med studiematerial framför näsan och när jag kommer tillbaka till jobbet kommer jag garanterat köra lite kontorsyoga. Jag vet bättre än att jag inte skulle hinna, för jag får dubbelt tillbaka under resten av arbetsdagen.

Självklart är det härligast med ett lååångt skönt yogapass utan störningar, men den bästa träningen är den som blir av! Livet är ett pussel för de flesta, oavsett om man har barn eller inte, och jag försöker att vara bästa möjliga konditorn och spritsa i de små luckorna med den allra bästa och godaste fyllningen.

Jag kommer tillbaka
När jag hamnat på sidospår och har svårt att orka närma mig mattan igen, så funkar det bäst för mig att plocka fram ett 5-10 min pass. Det räcker alldeles utmärkt säger jag till mig själv. Barnyogapassen behöver man ofta inte ens en matta till och de passar perfekt även utan barn, bara för att få energin i kroppen att börja röra på sig. Nästan alltid bjuder detta snabbt in till att klicka sig vidare, men skulle det inte hända, eller man inte hinner mer, så räcker det gott och väl.

Yoga kan vara precis så enkelt.

Länktips

Videotips i vardagen

Klass
5 min

Yoga with

Häng med Emelie Steen på en yogasaga där Humlan Silke vill lära sig att flyga!

Klass
15 min

Yoga with

Pigga upp vardagen med lite skön rörelse, med Milla Floryd.

Klass
10 min

Yoga with

En yogasekvens som får dig att landa i kroppen och hitta lugn i sinnet. Passar när som i vardagen!

Klass
20 min

Yoga with

Feel released and more flexible after this class with stretching and twisting.

Yogamom365

Vill du också vara en del av YOGAMOM365? Utöver inspiration i bloggen och guidande videosekvenser i biblioteket så finns vår Facebook-community YOGAMOM365. Här får du inspiration, tips, råd och är varmt välkommen att dela med dig. Det handlar om högt och lågt – om yoga, barn, graviditet och hälsa, både på mattan och i vardagen.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev