Tack yogan – du gör att jag lever livet

11 april 2017 | Av Johanna Alvin

Yogan bär mig. Varje dag. Den blev min räddning i kaoset. Yoga gör inte allt i livet fantastiskt, men det ger verktygen för att kunna hantera allt vi möter i livet. Här delar jag med mig av mina egna upplevelser, från panikångest och utbrändhet till yogastudioägare, och hur yogan varit mitt stöd. 


Utmattning och panikångest – Yoga och samtalsterapi tog mig upp

Det var en fredagsmorgon. Paniken sköljde över mig och jag kunde inte kliva ur sängen. Det var inte första gången den gjorde det. Panikångesten som sköljde över mig. Okontrollerad gråt, ständigt irriterad och arg, andan så högt upp i halsen som det bara går, hud som skrek, mage som signalerade och organ som stängde av. Det var så det var. Och så hade varit under lång tid. En del signaler ett par månader. En del flera år. Det som händer är att man stänger av.

”Det går över”. ”Jag gör lite till”. ”Jag tar lite medicin mot detta och kör på”. ”Det är inte på riktigt, det sitter bara i huvudet”. Det är inte så konstigt heller, de där tankarna. Hjärnan fungerar inte med full kapacitet vilket gör att den väljer bort vissa signaler av ren överlevnad tills den inte kan det mer. Tills överlevnad är det enda som finns kvar. Tack yogan.

Tack yogan för att du plockade upp mig. För att du bär mig än idag. Varje dag. Du fanns hos mig sedan längre tillbaka men det var i krisen och paniken du blev min räddning. Utan yoga och samtalsterapi vet jag inte hur jag hade tagit mig upp. I yinyogan mötte jag alla rädslor, alla tankar, alla obehagliga känslor. Men nu fanns ingen återvändo. Bara att stanna kvar, det fanns inget alternativ. Det var en tid av mitt liv som är otroligt viktig för mig men som jag aldrig vill besöka igen.

Att inte kunna möta människor, inte kunna höra ljud, bli knäsvag av att gå in i en mataffär, bli utmattad av att gå uppför en trappa. Det är inte en härlig tid i livet. Jag har alltid varit väldigt driftig. Jag har en inneboende drivkraft som alltid kommer att finnas där. Min erfarenhet av utmattning och depression bottnar delvis i den. Jag visste inte hur jag skulle hantera den och jag balanserar på den linan varje dag, även nu.

Verktyg i livets upp– och nedgångar

Men nu har jag en grund att stå på. Jag har en erfarenhet och jag har verktyg. När jag hade tre jobb samtidigt, pluggade och instruerade en himla passa träningspass samtidigt hade jag inte det. Min drivkraft har tagit mig dit jag är idag även om vägen varit lite krokig. Eller så har den varit precis så som det var meningen att den skulle vara, det vet jag inte. Jag gick från att vara gymnasielärare, till gruppträningsansvarig, till metodutvecklare och föreläsare inom skolvärlden, till att bli yogalärare, till att bli studioägare. Jag balanserar på toppen av isberget varje dag. Att driva en egen verksamhet är både det häftigaste och det värsta jag gjort i hela mitt liv hittills. Rädslan att inte veta hur nästa månad ska se ut, om det kommer tillräckligt med intäkter i förhållande till utgifter och om jag ska ha råd att ha mat på bordet. Den vägs oftast upp med alla fantastiska möten jag får vara med om i gengäld.

Hur kan det vara en grund att stå på kan man undra? Jo, jag känner varje tecken på att något inte är som det ska som ett nålstick i huden. Varje tankevurpa i mitt huvud fångas upp förr eller senare. Ibland är det lite väl sent men upp till ytan kommer den alltid. Jag hör mig själv, fysiskt och mentalt. Tack yogan.

En plats för möten, med andra och sig själv

FLOW, som är min yogastudio, är också min fristad. Jag ångrar inte en sekund att den finns. Här får jag vara mig själv, vara med mig själv, vara trygg. Möta mig själv, oavsett tillstånd, släppa taget, fånga upp, grunda och skaka loss. Det är det jag vill skapa för oss alla. En gemenskap, ett personligt möte, ett utbyte av mellanmänskliga känslor och erfarenheter. En mötesplats för livet, en mötesplats för yoga. Stabilitet och rörlighet i symbios.

Yogan är den inre kraften för mig. Det som händer på insidan. För en så behaglig vardag som möjligt. För att vara en så bra människa och medmänniska som möjligt. För mig handlar det inte om att driva en studio för att tjäna pengar, visst behöver jag också tjäna pengar för att kunna köpa mat, för att kunna leva. Men den största drivkraften är att skapa en plats där det finns verktyg för en så behaglig vardag som möjligt. Den där vardagen som ständigt är föränderlig. Precis som människan, precis som naturen, precis som yogan. Det nakna, det råa, det genuina. Det där som är ganska läskigt men som är på riktigt. Förhållningssättet till livet. Tack yogan för att du gör mig närvarande i livet som pågår. För att du gör mig medveten om allt det vackra i att vara sårbar, att vara glad, att vara lycklig. Att vara människa.

Lästips för yogalärare, om yinyoga och vid utmattning

Yoga med Johanna Alvin online

Vi är så stolta och glada att kunna presentera Johanna som en del av Team Yogobe. Här kommer några smakprov på vad hon bjuder på. Alla hennes sekvenser hittar du i videobiblioteket.

Klass
30 min

Yoga with

Ett helkroppsflöde som låter dig ladda om och hitta fokus inför nästa aktivitet.

Föreläsning
5 min

Yoga with

Yogalärartips: Vad gör du när klassen inte går som du tänkt dig?

Klass
60 min

Yoga with

Enklare variant av denna klass. Armbalanser och sköna rotationer – en utmaning för dig som yogat ett tag.

Klass
60 min

Yoga with

Mer avancerad variant av denna klass. Ett helkroppsflöde med twister, armbalanser och lite högre tempo.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Johanna Alvin

Johanna är den före detta idrottsläraren som numera driver yogastudion FLOW i Göteborg. Hon sprider inspiration och värme som yogalärare på sin studio, konvent, workshops och yogalärarutbildningar.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev