Pilates och Yoga – skillnader, likheter och komplettering 

14 september 2016 | Av Linda Ahlgren & Pilates Complete

Yogan får oss att släppa på spänningar, såväl fysiska som psykiska. Pilates ger oss styrkan och stabiliteten att behålla detta. Det gör att vi får en välbalanserad kropp när vi tränar både yoga och pilates – kombinationen är grym. För mig är yogan ett oslagbart komplement till min pilatesträning och pilates detsamma för yogan. Här delar jag med mig av vad pilatesträningen kan göra för dig i din yogaträning.Därför är yoga och pilates en bra kombination

I yogan får jag vara fri i sinnet, experimentera med kroppen och jag älskar att yogan är så tillåtande – inget är rätt eller fel. Där hittar jag mitt fokus för livet, blir lugn och samlar ny mental kraft och energi. Pilatesen å andra sidan ger mig en stark och välplacerad kropp. Jag älskar känslan av att ha en stolt hållning där allt bara är på rätt plats. Jag känner mig mjuk och smidig när jag tränar och det är en stor trygghet att veta att kroppen alltid orkar bära mig, att den är smärtfri och att jag kan lita på att den håller när jag vill gå utanför trygghetszonen i min träning, Jag känner egentligen inte kroppen när jag tränar mycket pilates – och det menar jag på ett positivt sätt, jag bara ÄR i min kropp, utan att känna några begränsningar. Det är fantastiskt och något jag inte funnit i någon annan träningsform!

Pilates – funktionell och effektiv träning

För att sammankoppla pilatesträningen med den fysiska delen av yogan bör vi gå till de fem grundprinciper som ligger som bas för pilatesträningen. Vi ser grundprinciperna som fem redskap för att få ut maximalt av träningen och hålla kroppens alla leder i en neutral position. Anledningen till att välutbildade pilatesinstruktörer är så noggranna med hur du ska placera kroppen när du tränar är att om alla leder är i sitt perfekta neutrala läge så kan muskulaturen runt leden arbeta funktionellt. Detta leder till att övningarna blir så effektiva som möjligt och det ger dessutom ett snabbare resultat och en säkrare träning.

Använd pilatestekniker i yogan

Genom grundprinciperna och pilatesinstruktörens instruktioner undviks snedställningar och överbelastningar vilket många gånger leder till smärta eller skador – vi skapar en intelligent träning helt enkelt. De fem principerna är:

  • Andning
  • Bäckenets placering
  • Bröstkorgens placering
  • Skulderbladens rörelse och stabilisering
  • Huvudets och nackens placering

Alla grundprinciper ska utföras tillsammans för att nå bästa resultat. Grundprinciperna är något som man kan använda sig av i all träning och de är väldigt bra att luta sig tillbaka på i yogan. Om man tränat pilates ett tag så följer man i de flesta fall pilatestekniken även när man utövar yoga, vilket gör att man kan välja att fokusera mer på den mentala aspekten i alla asanas och genom det upptäcka att man orkar mycket mer än tidigare och blir uthålligare.

Därför är pilates bra för dig som utövar yoga

  • Du blir medveten om dina obalanser i kroppen och får lära dig vilken som är den egna hållningstypen. Utifrån denna kunskap tränas yogin för att kunna utöva yoga med en så bra hållning som möjligt.
  • Pilates stärker upp kroppen och genom den nyvunna styrkan kan du hantera och kontrollera din rörlighet som kommit från yogan.
  • Du får en bättre placering i yogapositionerna vilket i sin tur leder till att du kan hålla positionerna korrekt längre, det vill säga du får en förbättrad uthållighetsstyrka. En bättre hållning och förbättrad uthållighet leder i sin tur till att andningen också förbättras. Detta genom att andetagen förlängs och övergången mellan in- och utandning blir mjukare då du inte behöver anstränga dig så mycket.
  • Du kan ta till dig alla fördelar från yogautövandet bättre, både fysiskt och psykiskt. Effekterna av andningen går djupare och kroppen ger inte samma motstånd och det blir lättare att behålla fokus i både asanas, pranayama och meditation.
  • Pilates tillför kunskapen om hur små skillnader i kroppsplacering och teknik ger en aktiv kropp utan onödiga spänningar. Stabiliseringsträningen i pilatestekniken gör att du blir starkare och får bättre kontroll över kroppen och kan fördjupa yogapositionerna utan att skada dig.

För mig är yogan ett oslagbart komplement till min pilatesträning och pilatesen detsamma för yogan. Min förhoppning är att du från och med nu ska plocka det bästa från båda världar och utvecklas både snabbare och säkrare i din träning.

Lär dig mer om pilates

 

Kom igång med pilates online

Klass
45 min

Träna with

Grundläggande pilatesprogram för hela kroppen, både för nybörjare och vana utövare.

Klass
20 min

Träna with

Pilates med flexband – för en stolt hållning samt en stark och välplacerad överkropp.

Klass
30 min

Träna with

Pilates foamroller – fokus på att öka rörligheten runt ryggrad och höft, härlig medicin för ryggen.

Klass
30 min

Träna with

Träna meds en partner – lekfulla övningar för hela kroppen.

För att se mer än 1 minut av sekvenserna behöver du vara inloggad som betalande medlem. Är du ny till Yogobe kan du testa vår tjänst gratis  i 14 dagar, registrera dig här!

Foto: Vegafoto

Pilates Complete

På Pilates Complete möts du alltid av professionella och välutbildade tränare. Som en av Sveriges ledande träningsstudios erbjuder de specialanpassad pilatesträning inom olika områden som exempelvis atletisk-, rehab- och prenatal pilates samt närbesläktade träningstekniker som garuda, yoga, acroyoga/handstand. De är ett dedikerat och internationellt team som strävar efter att ligga bland de främsta.

Läs mer

Linda Ahlgren

Grundare och ägare av Pilates Complete och Pilates Complete Education. Personlig Tränare, gruppträningsinstruktör samt kursledare.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev