Linda a%cc%8aslev meditation yoga yogobe ishta

När skalet håller oss hårt – frigör dig med meditation

10 juni 2018 | Av Linda Åslev

Vill du plocka fram ditt sanna jag men känner dig fast där du är? För mig är det meditationen som hjälper. Här berättar jag hur du kan vinna mer av dig själv – våga meditera!


Jag mediterar. Ofta samma meditation, samma fokus, så gott som varje dag. Jag har mediterat mycket innan. Men det har varit lite här, lite där. Lite si, lite så. Som en del av min fördjupande yogalärarutbildning ingick ett personligt projekt. Detta projekt kom för mig att handla om att "get unstuck" och att hitta min inre röst. Jag har kommit så långt sedan tidigare, men något hålls fortfarande fast där inne, knackar och knackar på genom ett skal som försiktigt börjat krackelera, men som inte spricker, inte låter mig kläckas. Skalet håller mig, inkräktar på min rymd. Låter mig inte blomma ut.

Så jag mediterar. Och mediterar, en AUM-meditation följd av att sitta i tystnaden, i stillheten. Och även den fina komponent som jag tidigare inte använt mig av i samband med meditationen, men som nu så uppenbart är precis det där lilla extra jag behövt; att skriva dagbok efter min dagliga meditationsstund. Att reflektera.

Det bubblar under ytan
Det är mycket smaskigt som dyker upp kan jag lova. Mycket mörker. Mycket tankar. Mycket känslor. Känslor som visar sig i kroppen under meditationen. Och jag fortsätter öva på att bara sitta med dem alla. Ge dem utrymmet att få finnas, men inte att få fortplanta sig i tankebanor, i kroppsliga spänningar. Ångest som bubblat upp med full kraft. Ilska som snurrat som ilskna bin i hela kroppen. Tårar. Men, efter hand, även ljus och leenden.

Den där ångesten som jag inte förstått att jag fortfarande burit på, den har fått manifesteras. Den har fått ta plats. För att efter hand börja mjukna i kanterna. Fått bli lite tunnare, lite mindre kraftfull. Och jag inser nu att all den ångest som fanns tidigare, den finns knappt längre.

Meditation – nyckeln till ditt inre jag 
Många av oss yogis fokuserar mest på de fysiska aspekterna, asanas, andning och avslappning. Jag har själv gjort det tidigare. Och de är alla fantastiska verktyg för vårt välmående. Men faktum är att otroligt mycket forskning visar att det är meditationen som är the shit, om vi vill nå djupare mentalt. Om vi vill krackelera skalet. Det är där vi verkligen kan få ut det bästa av vår övriga praktik. För traditionellt inom yogan så är de fysiska delarna bara verktyg för att kunna gå in i meditation och därmed höja vårt medvetande till en ny nivå. Att oka samman body, mind & soul, det är exakt det yogan betyder.

Så jag vill verkligen uppmana dig till att testa mer meditation om du inte redan gör det. Det är banne mig inte lätt, det tänker jag inte sticka under stol med, men vår personliga utveckling är inte lätt. Det är inte meningen att det ska vara det. Det kräver mod, både i sin egen form men även som tålamod. Så svårt. Så frustrerande. Men det ger resultat.

Och du, du kommer aldrig sluta tänka. Sorry, men de är där, tankarna, alltid, i en enda strid ström. Vårt mind är alltid på alerten och aldrig sen med att försöka lura iväg dig på villovägar. Men för varje gång du kommer på dig själv att du dragit iväg i milslånga tankekedjor och återvänder till ditt valda fokusområde kommer du att vinna lite mer i dig själv. 

Lästips

Videotips

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Linda profilbild 900x900pxl

Linda Åslev

Linda brinner för yoga och personlig utveckling. Hon är en del av Yogobe Crew, där hon arbetar med bland annat kvalitetssäkring, projektledning och content marketing. Utöver detta arbetar hon även som yogalärare.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev