Så kan yoga hjälpa dig att läka din kropp

20 mars 2019 | Av Josefine Bengtsson

Det finns många vinster i att kombinera den österländska läkekonsten med den västerländska. Med hjälp av ayurveda och yoga kan vi bland annat hjälpa kroppen att läka på många olika plan. Här delar jag med mig av min egen upplevelse och ger tips på övningar!


Jag vägrade ge upp

"Du kommer aldrig mer kunna gå normalt... springa och yoga kan du helt glömma", uttrycker läkaren samtidigt som han haltar fram för att visa hur du för alltid kommer släpa ditt högra ben bakom dig.

Detta skräckscenario fick jag uppleva för några år sedan. Just då kändes den grova smärtan i benet oväsentlig i jämförelse med domen. Jag som hade varvat yogiska hundar med att springa milen, och dansat så länge jag kunde minnas. Jag som varit van vid att fullständigt kunna kontrollera min kropp. Nu låg jag istället där i sjukhusets hightech-säng, instängd i ett rum utan fönster, men framförallt instängd i min egen kropp. Jag var bortom förtvivlan men vägrade tro på läkarens tunga nyheter och valde istället att djupdyka i den österländska läkekonsten. När jag blivit utskriven tog jag första planet till Indien och la in mig på ett ayurvediskt sjukhus. Där lärde jag mig att gå igen.

Jag tycker inte att vi ska borste från modern forskning, skippa att gå till läkaren eller sluta ta våra mediciner – men vi kan plocka russin ur olika kakor. Numera tror jag att ett samspel mellan österlandets uråldriga medicin och västerlandets moderna tekniker ger den ultimata läkningsprocessen.

Här nedan hittar du två övningar som sedan urminnes tider har använts av indierna för att läka skador och sjukdomar.

Lektid för läkning

När kroppen är sjuk eller skadad ser jag det som ett sätt för den att skrika ”Lyssna på mig!”. Oberoende av vilken åkomma vi lider av tror jag att det viktigaste för läkningen är just att föra uppmärksamheten ner i kroppen. Att ägna en stund till att faktiskt stämma av hur olika kroppsdelar känns och mår. Jag brukar börja varje morgon med en sådan avstämning, som jag kallar lektid – en stund när jag tillåter kroppen att röra sig precis som den vill, där jag släpper hur kroppen ser ut på utsidan och istället helt känner hur den känns på insidan. För mig är det läkning på djupaste nivå.

Gör så här:

 1. Sätt gärna på en härlig och avslappnande låt att lyssna på.
 2. Slut ögonen och ta tre djupa andetag, sucka ut genom munnen på utandningen.
 3. Låt uppmärksamheten landa på insidan av kroppen.
 4. Börja sedan att lyssna på och stämma av med varje kroppsdel genom att röra den. För att inte missa någon kan du exempelvis börja uppifrån och skapa rörelse i ansiktet, nacken, halsen för att sedan fortsätta rörelsen neråt, hela vägen till tårna. Till slut blir det nästan som en långsam och inkännande dans.
 5. Har du en skada eller om du hittar en spänning någonstans på vägen, ge gärna det området lite extra uppmärksamhet och rörelse. Hur känns det här på insidan? Varmt, kallt? Hur hänger den här delen av kroppen samman med andra delar?
 6. Låt andetaget vara naturligt och försök att verkligen ha uppmärksamheten i kroppen. När tankarna ger sig iväg någon annanstans, se om du kan komma tillbaka till rörelsen och till stunden.

Liggande vridning- som en multivitamin

Vridningar är som medicin för kroppen! De sträcker inte bara ut sätet, ryggen och nacken utan är också perfekta att göra om du har ont i magen, eftersom de stimulerar tarmarna och på så vis förbättrar matsmältningen. Jag brukar ofta lägga mig ner i en härlig vridning efter maten.

Gör så här:

 1. Ställ din timer på 3–5 minuter.
 2. Lägg dig på rygg och böj knäna mot bröstet ungefär i linje med naveln. Låt sedan knäna falla över åt ena sidan.
 3. Prova att föra knäna lite uppåt eller neråt, och fötterna lite framåt eller bakåt, för att hitta ett läge där du kan slappna av.
 4. Prova dig fram till en position som känns bekväm för armarna: lägg dem längs med kroppen, åt sidan eller för den ena armen ovanför huvudet. Se till att båda axlarna kan vila mot mattan.
 5. Om knäna eller axlarna inte når mattan, lägg en kudde eller filt under.
 6. Andas ner i magen och tillåt hela kroppen att slappna av.
 7. När timern ringer, kom sakta ut ur positionen och gör övningen på motsatt sida.

De här övningarna kommer från min bok Yoga och meditation: lär dig lyssna på din kropp. Är du nyfiken på boken kika in på Yogobe Store!

Videor för läkning

Föreläsning
10 min

Grow with

Varför blir du sjuk? Hur kan du undvika sjukdom med långsiktigt beteendeförändring?

Föreläsning
15 min

Grow with

Låt doshorna hjälpa dig att sätta rutiner för ökat välmående och balans.

Klass
5 min

Yoga with

Fokusera på bröstkorgen, bröstryggen och sidorna av bålen för friare andning och energiflöde.

Klass
10 min

Meditera with

Explore this meditation to stimulate the central nervous system.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14  dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Intressant läsning för dig

Josefine Dyall (f.d. Bengtsson)

Josefine har rest världen över och delat hundratals Soul Space retreats. Idag driver hon yogacentret Lyckhem utanför Stockholm, där hon också bor med sin familj. Med sin fantastiska utstrålning och värme sprider hon på ett lekfullt sätt yoga och meditation för att guida andra till ett ökat välmående.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev