Yoga som terapi? Absolut

28 december 2018 | Av Yogobe

Yogobes praktikant Anne testade Healing Yoga med Jennie Liljefors under 6 tillfällen och frågade sig själv om man kan använda yoga som hjälp för helande. Hennes svar är ja - läs hennes tankar om kursen här. 


Healing Yoga

Jag har nu avslutat den 6 veckor långa kursen i Healing Yoga med Jennie Liljefors (här kan du läsa om varför jag valde att gå den). Det har varit en positiv upplevelse, men med jobbiga inslag. Som jag sade till Jennie; "det har varit nyttigt". Det har varit mycket tårar och jobbiga känslor, men också fina upplevelser och insikter. Jag har lärt mig en hel del om mig själv och att yogan verkligen kan vara ett verktyg för helande.

Det som har varit mest framträdande för mig under kursens gång är sorgen efter min farfar och  rädslan för mina egna känslor. Kursen har också  hjälpt mig att inse att jag behöver mer vilotid - att jag gör för mycket och att jag måste sänka mina förväntningar på mig själv.

Sorg och intensiva känslor
Sorgen efter min farfar är enorm och den har varit en stor del av det som kommit upp under kursen. En gång grät jag mycket under klassen och efteråt tipsade Jennie mig om en bok och bara fanns där. Hon förmedlade att det var okej att jag var så ledsen och att sorgen måste få lov att komma ut. Det är det som är det fina: att hon inte reagerade på mina känslor och att de bara fick lov att ta plats och finnas. Det är det jag behöver lära mig. Och nu har jag till viss del börjat nosa på det. Ibland, vissa stunder på yogamattan vågar jag nu börja släppa på kontrollen.

Känsloblockering
Jag har en blockering i min hals som kommer fram ibland (om nån tycker det blir flummigt nu - jag är helt med dig, men det här är det bästa sättet jag kan beskriva det på). Det blir som att jag har något i halsen som snör åt och gör det svårare att andas samtidigt som det känns hårt och obehagligt (men det är såklart rent fysiskt inget där). Jag ser det som att jag blockerar alla känslor från att komma ut. Efter att jag har upptäckt att blockeringen finns där så har jag insett att det är exakt där det känns när jag försöker svälja all gråt och ångest och inte vågar släppa ut känslorna.  Det är intressant, att förstå det sambandet, och det har mer än något annat fått mig att inse att allt inom mig hänger ihop och att jag måste våga börja lyssna och lita på mig själv.

Jag hade ett "aha-moment" på min matta en kväll. Jag var ledsen och hade haft en jobbig dag och behövde inte röra mig länge innan blockeringen gjorde sig starkt påmind, men nu vågade jag av nån anledning släppa på den lite och försökte inte hålla tillbaka allt. Jag fortsatte att väcka höfter och ryggrad och känslorna vällde upp. Jag trodde jag skulle kräkas och ville bara skrika. När det blev för mycket lade jag mig i barnets position och bara grät. Jag grät hejdlöst och berättade högt om allt jag var rädd och ledsen för. Efteråt kände jag mig lättare. Som att jag hade fått ge uttryck för något jag behövt få ut länge. Att gråta hejdlöst är förlösande, det är något som jag vet nu. 

Bara början
Jag är i början av min resa. Jag kommer fortsätta yoga (antagligen hela livet) men också med mer fokus på helande och känslor samt kanske även den spirituella sidan av yoga. Jag rekommenderar varmt kursen till vem som än funderat på att gå den, oavsett varför du funderat. Gå den, eller köp boken och gör övningarna. Se vad som händer, vad som kommer upp och vad du lär dig om dig själv.

Foto: Ebba Abelsson

Om Anne

Anne Pehrsson studerar till webbkommunikatör och har under sin utbildning praktiserat på Yogobe. Hon har i många år kämpat med ångest, depression och intensiva känslor och yogan är ett viktigt verktyg för henne att hantera sin vardag och försöka balansera sin psykiska hälsa.

Följ henne på instagram: glittering.dreams.

Helande klasser med Jennie

Klass
30 min

Meditera with

Att använda andetaget som ett verktyg är en av de äldsta meditationsteknikerna vi har. Jennie Liljefors guidar dig genom denna sköna sittande meditation.

Klass
30 min

Yoga with

Yogaklass med fokus på att släppa spänningar i käke, nacke, axlar och bröstrygg. Gör gärna några positioner varje dag och hela programmet en eller ett par gånger i veckan, även i förebyggande syfte, för att skapa cirkulation, rymd och flexibilitet.

Klass
90 min

Yoga with

Healing yoga: Ett helkroppsflöde med fokus på att öppna hjärtat. (Med intro)

Klass
90 min

Yoga with

Stötta din matsmältning och lugna en orolig mage.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Mer läsning

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev