Ennakkoluulot meditaatiosta

07 juli 2018 | Av Yogobe

Usein meditaatioon liittyy ennakkoluuloja, jotka eivät pidä paikkaansa. Pyysimme mindfulnesspioneeri Leena Pennasta kommentoimaan yleisiä ennakko-oletuksia ja kertomaan, mistä meditaatiossa on oikeasti kyse.


”Meditaatio on vakavaa.”

Vastaus: "This is too serious to be taken seriously” kuten John Kabat-Zinn sanoo (MindFullness Based Stress Reductionin eli MBSR -menetelmän kantaisä).

”Meditoidessa ei saa ajatella mitään.”

Vastaus: - Tarkoitus ei ole lopettaa ajattelua vaan tutustua mielen sisältöön eli ajatuksiin.

”Meditaatiosta tulee aina hyvä olo.”

Vastaus: - Ei välttämättä. MBSR -menetelmän avulla tietoisuus ympäristöstä kasvaa. Kun näemme selkeämmin tapamme toimia, voimme luulla, että stressi kasvaa. Todellisuudessa stressi ei lisäänny, mutta ajattelemme että näin tapahtuu, koska tietoisuus siitä laajenee. Harjoituksen myötä suhde arkeen ja elämään muuttuu ja sitä kautta voi tulla hyvä olo - ei kuitenkaan välttämättä jokaisen meditaation jälkeen.

”Meditaatio ei sovi kaikille.”

Vastaus: - Meditaatio sopii kaikille. Joskus se ei välttämättä ole hyväksi, esimerkiksi mielenterveydellisistä syistä johtuen. Jotkut osaavat tasapainottaa elämäänsä muilla tavoilla, mutta lähtökohtaisesti meditaatio sopii kaikille.

”Meditaatio on uskonnollista/henkistä/outoa.”

Vastaus: - Meditaatio ei ole uskonnollista. Mikään uskonto ei voi omia sitä miten mielikeho toimii. Pohdittaessa harjoituksen henkisyyttä täytyy määritellä, mitä sanalla ”henkisyys” tarkoitetaan. Meditaatio voi tuntua oudolta varsinkin alkuvaiheessa. Ulkopuolisen näkökulmastasta katsottuna se voi myös tuntua oudolta. Vaikka outouden tunteita voidaan kokea, meditaatio ei ole outoa.

”Meditaatiota tulee harjoittaa vuosia ennen kuin siitä on mitään hyötyä.”

Vastaus: - Ei pidä paikkaansa. Tästä syystä on kahdeksan viikon MBSR -ohjelma. Ohjelmasta on tehty tieteellisiä tutkimuksia jo 1980 -luvun alusta saakka ja ne ovat osoittaneet, että jo kahdeksassa viikossa syntyy merkittäviä vaikutuksia.

”Meditointi on itsekästä.”

Vastaus: - Ulkopuolisen silmin katsottuna meditaatio voi näyttää itsekkäältä, koska otat aikaa itsellesi. Se voi tuntua myös sellaiselta ihmiselle, joka kokee haasteelliseksi ottaa aikaa itselle. Oikeasti meditaatio auttaa olemaan ystävällisempi itseä ja sitä kautta muita kohtaan. Näin ollen se on siis yksi vähiten itsekkäistä asioista. Meditaatio muuttaa suhdetta muihin ihmisiin.

”Meditaatio muuttaa aivoja.”

Vastaus: - Pitää paikkansa. Uusimmat tutkimustulokset osoittavat että säännöllinen meditaatio saa aikaan positiivisia muutoksia monissa aivojen osissa. Esimerkiksi aivojen harmaa alue, johon liittyy esimerkiksi muistaminen, tiedon prosessointi ja kyky tehdä päätöksiä, lisääntyy. Harjoituksen myötä impulsiivisen käyttäytymisen hallinta kasvaa ja opimme tunnistamaan tunteita itsessämme ja muissa. Meditaation myötä pelkotiloihin liittyvän mantelitumakkeen aktiivisuus vähenee ja palautuu nopeammin. Tämä tarkoittaa sitä, että vahvat tunnetilat eivät saa yksilöä niin helposti valtaansa.

”Meditoiminen on tylsää, mutta sitä tulisi silti tehdä koska xxx sanotaan niin.”

Vastaus: - Meditaatio auttaa tulemaan tutuksi turhautumisen, tylsyyden ja pitkästymisen tunteiden kanssa. Vaikka esimerkiksi tylsyys on meidän yhteiskunnassa usein kielletty tuntemus, se on arvokas tunne ja tärkeä tunnustaa ja tunnistaa. Kaikkiin tunteisiin, myös vähemmän miellyttäviin sellaisiin, tutustuminen uteliaana ja kiinnostuneena on tärkeää, sillä tunteet antavat meille paljon tietoa.

Jos meditoit vain koska joku käskee, harjoitus ei ole pitkäkantoinen. Meditoimisen syyn täytyy löytyä itsestä. Siinä on kyse ajan ottamisesta itselle. Kannattaa kysyä, miksi ottaa aikaa meditoimiseen, miksi tekee sitä? Emme usein edes ymmärrä, kuinka tärkeää olisi löytää aika meditaatiolle, jotta voisimme pysäyttää suorituskarusellin.

Leena Pennanen on Mindfulness MBSR-menetelmän kehittäjän professori Jon Kabat-Zinnin ja hänen tiiminsä kouluttama Mindfulness-kouluttaja. Leena on ensimmäinen Massachusettsin yliopiston Center of Mindfulnessin sertifioitu Mindfulness MBSR-opettaja Suomessa.

https://mindfulness.fi

Videosuositus

Föreläsning
3 min

Meditera with

Inspirational talk: Tanja share her take on meditation.

5 min

Meditera with

Satu opastaa sinua meditoinnin maailmaan, tule mukaan!

Lue lisää

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev