Skapa utrymme: Meditation i vardagen – Del 2

07 februari 2016 | Av Jessica Agert

Välkommen till del två av temat att skapa utrymme genom meditation! Denna vecka inspirerar meditationsläraren Jessica Agert dig till hur du hittar till meditation. Häng med i meditationens magiska värld och skapa utrymme i livet och mellan dina konstant flödande tankar. Inspirera och inspireras med oss!Detta är en del i temamånaden om meditation i våra Fb-communityn BEYOGA365 samt YOGAMOM365 där vi under fyra veckor guidas av meditationsläraren och inspiratören Jessica Agert för att lära oss meditera samt få in meditationen i vår vardag. Läs introduktionen till månaden här!  

Vecka 2 (av 4) - Hur hittar vi till meditation?

5 min

Yoga with

En introduktionsvideo till meditationsmånadens andra vecka med Jessica Agert.

För mig startade resan i ett vägskäl. Bokstavligen. Jag stod där, mitt i ett språng på väg till dagis. När jag hastat in och ut genom grindarna skulle jag springa vidare till möten, deadlines och andra människors förväntningar och krav på mig och min tid. Mitt jobb, det jag älskade så högt, väntade och skulle just den här dagen kräva så mycket att jag inte skulle få se min två-åring i vaket tillstånd igen förrän nästan två dygn senare.

Där. Då. På trottoaren, bland alla andra välklädda stadsmänniskor i karriären som bar dyra designhandväskor och baxade överlastade barnvagnar i hög hastighet, som sprang till bussen, knuffades på trottoaren på väg till tunnelbanan och som aldrig lyfte blicken för att se vad som hände runtomkring dem. Där och då insåg jag att jag tappat kontrollen över min tid.

I flera år hade jag presterat på högvarv, och jag försökte ständigt förbättra allt. Jobbet, kroppen, hemmet, barnen, mannen… Och sakta men säkert tappade jag bort mig själv, min vision och mina livsvärderingar. Nu stod jag inför alternativet att blunda, hålla andan och springa på som tidigare. Eller att öppna ögonen på vid gavel, syna mina val och göra de förändringar som krävdes för att leva det liv jag ville, inte bara det liv som råkade bli.

Modet att stanna upp
En del av oss tvingas in i förändring. Andra söker upp den. Oavsett hur vi hamnar i vägskälet är livet för stort och för viktigt för att bara hända av en slump. Idag vill jag leva helhjärtat, modigt och lekfullt. För en del av oss innebär det att vi säljer huset och flyttar till Bali. För mig betyder det att jag kontinuerligt ger mig själv stunder av stillhet. Har modet att stanna upp, känna in, tänka efter och reflektera. För att jag mår bra av det och för att både kroppen och hjärnan håller längre av regelbundna pauser, men också för att det är helt nödvändigt för att fortsätta leva ett kreativt liv. När jag inte bara fastnar i vardagslivets detaljer, utan kan backa undan mentalt och dagdrömma, då tänker jag större och friare. Det är där – i pausen jag får under promenaden, på gymmet, i meditationen – som idéer föds, inte framför datorn. Vi vet det. Både forskningen och det sunda förnuftet bekräftar att det är så. Ändå... Hur många av oss lämnar skrivbordet för något annat än att hämta kaffe? Hur ofta säger du ”syns snart, jag ska bara gå och tänka i en timma” på jobbet? När hänger det en skylt som säger ”stör ej, i meditation” på chefens dörr?

Fundera på det. För det är inte spirituellt tjafs, det är inte påhittad kunskap. Det är på riktigt och det är pauserna som gör att du sen kan gasa, det är reflektionen som gör att du höjer dig ett snäpp. Det är vägen framåt. Både hemma och på jobbet. Jag är övertygad om att de personerna och de företagen som tar till sig och accepterar det vi vet, av både tradition och den senaste forskningen, om meditation och reflektion som verktyg för att bli friskare, mer kreativa, kunna hantera stress bättre, mer omtänksamma och öppna för andras tankar – det är de som är vinnarna i en verklighet som snurrar allt fortare.

Veckans reflektion

  • Vilka är dina tre viktigaste livsvärderingar?
  • Hur prioriterar du dem?
  • Hur mår du när de får stå tillbaka för annat?
  • Hur mår du om och när de får din fulla uppmärksamhet?
  • Vad vill du förändra?

Fundera, reflektera, ta till dig och skriva gärna ner dina tankar.

Veckans meditation
Fortsätt ha som mål att utöva en av meditationerna nedan, eller din favorit från förra veckan, minst 5 minuter per dag. Om du fick till 3 dagar förra veckan, sikta på att lägga till en dag eller två denna vecka. Ta gärna hjälp av dessa tre tips för hjälp och inspiration till en daglig rutin

Video – för dig som är aktiv Yogobemedlem:

Klass
5 min

Meditera with

En meditationsteknik för en mer ömsint relation till dig själv.

Alternativ till video: 
En väl studerad och effektiv metod för att kunna lugna ner sina känslor och ge utrymme för reflektion, att observera sig själv och sina tankar och även andra utan att tolka, döma eller fara iväg i fantasier är det vi kallar för mindfulness meditation. När du lär dig att observera en känsla utan att ge den någon direkt betydelse bryter du samtidigt loopen i hjärnan som gärna ältar och skapar drama. Dina egna tankar, känslor och värderingar får större utrymme.
Denna veckan kan du testa att observera ditt andetag i tio till femton minuter varje dag.

  1. Sitt upp med rak rygg och avslappnade axlar.
  2. Flytta uppmärksamheten till andningen. Ändra inte på någonting, varken hur djupt eller snabbt du andas. Fortsätt andas som vanligt och bara notera hur andetaget rör sig i kroppen, om det känns varmt eller kallt, hur magen eller bröstkorgen rör sig och var i kroppen ditt andetag naturligt vänder från inandning till utandning.
  3. Flytta nu uppmärksamheten till nästippen och följ ett helt andetag in. Hur känns det när du startar? Var i näsan känner du andetaget först? Följ med syret som kommer in i kroppen hela vägen dit där det naturligt vill vända och bli en utandning. Notera var det är och följ sedan med din uppmärksamhet andetaget hela vägen ut genom näsan igen.
  4. Sitter du så här i några minuter kommer du kanske att tappa fokus på ditt andetag, tankarna fladdrar iväg någon annanstans.. Notera att det har skett och flytta lugnt och stilla åter uppmärksamheten på nästippen och börja om. Varje gång du börjar om görs nya kopplingar i hjärnan som underlättar för dig nästa gång du tappar koncentrationen på en uppgift och behöver återfå fokus.

Testa, känn efter, reflektera. Ta hjälp av hela den fantastiska gemenskap du är en del av här på Yogobe, ta hjälp av böcker, av mig, av andra lärare. Vi mediterar själva, men vi lär oss och utvecklas tillsammans. Så dela gärna med dig av allt som kan tänkas komma upp i BEYOGA365 eller YOGAMOM365 på Facebook.  

Varma hälsningar,
Jessica

Lästips

Jessica Agert

Jessica Agert är föreläsaren, coachen och skribenten med en fil kand i psykologi som älskar ny kunskap och som kombinerar meditation och psykologi för att hjälpa andra må bättre. Hon är även utbildad KBT-terapeut och kurator i primärvården.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev