Veronica vevve ja%cc%88derlund ansvar ha%cc%88lsa yoga yogobe

Att ta ansvar för sin hälsa

Denna vecka kom solen och värmen till oss, runt omkring mig såg jag hur de sista frusna själarna lämnade sina tunna vårjackor hemma och fullt blommade ut. I del 2 på temamånaden Semesterboost nu i juli skriver Pia om att ta ansvar för sin egen hälsa. Nu när solen boostar oss med energi är stunden kommen att verkligen ta tag i det, så här kommer mina tankar och tips runt detta! 


För hur tar vi ansvar för vår hälsa? Hur, vem, vad, vilka, varför – det är många frågor och en hel del områden som ska ses till för att täcka helhetsbegreppet Hälsa.

Den här veckan har varit splittrad för min del, jag har verkligen kommit in i ett grymt flow när det kommer till att känna in min kropp och lyssna på vad den säger. Tyvärr har jag inte prioriterat dess budskap så högt. Jag har fått till träningen och den dagliga yogan, men maten och sömnen har hamnat lite på efterkälken. Så är det oftast i mitt liv när det blir lite mycket (just nu är det upploppet på sommarjobbet och en möhippa som ska planeras + genomföras) och du kan jag bara fokusera på en sak. Less is more som vi pratade om förra veckan.

Att varje morgon gå in i Facebookgruppen BEYOGA365, eller kolla nytillkomna bilder under #beyoga365 eller #beyogaplayful på Instagram fyller på mitt energikonto och påminner mig att när jag måste välja så är det yogan och träningen som är viktigast för mig. För att orka med bortfallet (eller kanske snarare förfallet) av de andra delarna i livet. Det är så jag tar ansvar för min hälsa.

Mat, sömn och träning är 3 viktiga delar
Se till ditt liv, hur stor del utgör dessa delar? Och hur påverkar de varandra och hur påverkar de dig i din vardag? Så här tänker jag om dem.

  • Mat - Vi pratar mycket om vikten av att stoppa i oss bra mat, men glöm inte heller vikten av att behålla en avslappnad relation till maten. Tumregeln 80/20 är alltid bra att följa. Gör 80% bra och medvetna val och tillåt dig själv lite svängrum de övriga 20%. Känn efter hur maten får dig att må, vilken mat gör dig pigg? Vilken får dig att känna dig tung och orkeslös? Kroppen är en makalös organism som vet precis vad den behöver – börja lyssna!
  • Sömn - Hur står det till med sömnen? Du vet väl att det är då kroppen bygger upp och reparerar sig? Hur många timmar behöver du om natten? Hur ser det ut i sovrummet? Somnar du alltid till TV:n eller med hög puls? Hur mår du och sover du om du stänger av datorn en timme innan du går och lägger dig?
  • Träning - Kroppen är gjord för att röra på sig. Jag har hört det, du har hört det, alla har hört det. Ändå är det något som vi snabbt prioriterar bort. Ge dig själv tid att stärka kroppen. Unna dig själv möjlighet att arbeta med musklerna – det kommer ge dig så många positiva fördelar. Både fysiskt och psykiskt.

För att få till den dagliga kommunikationen med dig själv, och ta ansvar för din hälsa har jag dessa 3 tips för att komma igång:

  • Gör det kul.
  • Gör det till en vana.
  • Gör det till din prio.

Tar du ansvar för din hälsa? Hur då? Dela gärna med dig om dina bästa tips i vårt community BEYOGA365.

Lästips

Vevve jaderlund high reswnbsquare

Veronica "Vevve" Jäderlund

Veronica är yogaläraren, inspiratören och skribenten med glimten i ögat och sprudlande energi. Veronica vill att yoga ska få vara kul och hennes klasser är lekfulla, utmanande och för alla.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev