Varande ger görande – Hej då 2018 – Hej 2019

30 december 2018 | Av Yogobe

"Det har varit ett år av både med- och motgångar. Undrar vad jag egentligen lärt mig? När det är dags att blicka framåt tar jag med mig tre ord som kan fungera som inspiration eller ledstjärnor under det kommande året. Ord som kan leva länge. På årets sista dag skriver jag ner dem. Vilka blir dina tre ord inför nästa år?" Läs Johanna Alvins fina inlägg nedan för inspiration inför det nya året!


Det blir inte alltid som vi tänkt – men det kan bli bra ändå

Det finns många sätt att summera ett år. Ett sätt att göra det är att se till det som åstadkommits under året. För min del har jag skrivit en bok. Startat en ny yogalärarutbildning tillsammans med Milla Floryd och byggt ut min studio FLOW. Ett nytt tak har lagts på torpet och väggar har målats. Det de har gemensamt är att det är görande. De händer inte av sig själva utan görs. De är alla givande och viktiga i mitt liv. Det allra viktigaste är vad de gett mig. Att jag har fått vara istället för att göra.

Det som syns är ofta görandet. Det som finns därunder är tålamod, rädsla, glädje, tillfredställelse, utveckling, välbehag, trygghet, förankring, skratt, gråt, ångest, frustration, inre likväl som yttre konflikter, litenhet, storhet, gas och broms och mycket mer. Ett par bakslag har knockat mig hårt och ett par lite mjukare. En del har skjutsat mig framåt. Att vara i dem alla – det är det som ligger till grund för stabila, genomtänkta göranden tror jag. Inte görande för görandet skull utan för att varande ger görande. När jag är närvarande i varje dag utefter förutsättningarna gör jag mindre. Men det som görs blir ofta större.

En tillbakablick på ett år kan ge välbehag, stolthet men kan såklart också kännas som en besvikelse. Saker blir inte alltid som vi tänkt oss. Insidan och utsidan förändras ständigt. Hur vi förhåller oss till det avgör om vi ser att vi växer av det eller inte. Att du har växt kan ses tydligt med en gång eller visa sig först flera år senare.

Ord som färgar vägen
Vilka händelser under 2018 är du mest tacksam för såhär i backspegeln? En del av er har säkert läst detta hos mig förr – min vän Frida lärde mig för många år sedan nu att välja tre ord inför kommande år istället för ett nyårslöfte. Sedan dess gör jag det varje år. Vissa år delar jag med mig av mina ord. Andra år inte. De kan få mer innebörd och mer kraft i sin relation bara till mig. Allt behöver inte delas med omvärlden. Det här året har ett av mina ord varit en glimrande tråd genom hela året medan ett annat inte alls varit det. Det blev kaos istället. Eller så har kaoset enbart att göra med vad jag lade för värdering i ordet från början. Jag hade bara ett perspektiv på det. Orden väljer jag inte förrän på nyårsafton. Även om de finns där tidigare så skriver jag inte ner dem förrän årets sista dag. De är alltid långsiktiga. Orden och innebörden. De bygger mer karaktär, är tryggare ankare när det blåser och starkare stomme att hålla i när kortsiktiga lösningar lockar.

”Vi kan inte jämföra våra kapitel med någon annans. Vi måste själva regissera dramaturgin och lita på att vår bok är läsvärd och slutar lyckligt. Med en bokstav i taget formar vi de meningar som blir till girlanger att hänga i kommande kapitel”.

Orden kommer från Ord för dagen – 365 texter för styrka och sinnesro av Sofia Sivertsdotter. Det är så vackert och fullt av inspiration. Livet är ditt. Vardagen är din. Orden är dina. Kapitlen är dina. Ingen annans. Ett nytt år kan vara ett avstamp. Glöm inte bort att varje dag också kan vara ett avstamp. Forma ett ord i taget. En dag i taget. Ord, dagar, tankar, reflektioner, känslor, erfarenheter – de bildar alla din girlang. Din girlang kan korsa andras, flätas samman med andras men den är alltid din. Möjligheterna är dina. Året är ditt. Dagarna är dina. Hoppet är ditt. Om ingen skulle se – eller om alla skulle se; Vilka ord blir dina ord för 2019?

Foto: vegafoto.se

Videor för inspiration

Föreläsning
5 min

Yoga with

När väljer du Fight- eller flightmode?

Föreläsning
5 min

Yoga with

Hur du berättar din livs story gör all skillnad

Klass
10 min

Meditera with

Mantra: Learn the anusara invocation, to help create a feeling of graceful flow.

Föreläsning
10 min

Yoga with

Peace of mind is the central strategi towards finding yourself.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer

Johanna Alvin

Johanna är den före detta idrottsläraren som numera driver yogastudion FLOW i Göteborg. Hon sprider inspiration och värme som yogalärare på sin studio, konvent, workshops och yogalärarutbildningar.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev