Ett FRIGÖRANDE förlåt

28 maj 2017 | Av Linda Åslev

Förlåt. Ett enda ord. Kopplat till så oändligt många känslor. Ibland behöver vi själva säga det. Ibland får vi höra det. Men hur ofta förlåter vi på riktigt dem som sårat oss? Och hur ofta förlåter vi oss själva? 


Att förlåta är så otroligt svårt, men samtidigt så viktigt. Till och med inom forskningen har man sett att förlåtesle har en stor inverkan på vår hälsa. Jag har själv lagt så mycket energi på att inte förlåta. Energi som jag hade behövt för att kunna plocka fram den jag faktiskt är, en ensam liten stackare undangömd djupt, djupt därinne, undertryckt och ledsen.


Jag var länge så arg. Nu vet jag att jag var mest sorgsen och ledsen, men det kom ut i form av ilska. Och den ilskan riktades mot allt och alla. Mig själv inkluderad. Det var liksom så mycket lättare att lägga den där ilskan på någon annan för att slippa ta i det, och för att orka med mig själv. För faktum är, när vi mår dåligt, känner oss nedstämda, är deprimerade, så ligger där ofta så mycket krav på oss själva. Efter en ordentligt titt i backspegeln kan jag se att de där kraven och behovet av bekräftelse och prestation blev för mycket, till slut var energin tvungen att riktas utåt, mot allt annat i livet. Likt ett frustrerat barn som inte klarar att hantera alla känslor på något annat sätt än att sparka och skrika. Och det är precis så det är, det är vårt eget lilla inre barn som ropar på uppmärksamhet när vi valt att inte lyssna på dess signaler och rikta kärleken inåt.

Så jag kröp djupt in i den där otroligt mjuka och skyddande offerkoftan. Livet var skit. Och det var hela världens fel.

Idag brister mitt hjärta för den unga och förvirrade tjejen. Den smärtan och ångesten. Och jag vet att jag var långt ifrån ensam. Är långt ifrån ensam att ha varit där. Och det gör att mitt hjärta värker ännu mer, men det får mig också att se framåt och fundera på hur jag kan hjälpa andra därifrån.  

Acceptera och förlåt

Att förlåta någon för det de gjort betyder inte att det som skett var okej, det rättfärdigar inte på något sätt om någon behandlat oss illa. Men det betyder att vi accepterar det som hänt, vilket är något helt annat. Att acceptera är att släppa det som suger energi från oss. Att frigöra sig. Att välja glädje i livet och att dra lärdom av det vi är med om. Att förlåta är en gåva till dig själv. Inte till någon annan. Det är också att släppa sitt ego. Att inte låta det få styra vårt liv.

Vad vi gärna glömmer är den där andra förlåtelsen. För att verkligen kunna kliva ut och njuta av livet så är det kanske den allra viktigaste. Att förlåta sig själv! Tänk hur ofta vi går och klandrar oss själva för något vi gjort, sagt, inte gjort, inte sagt, listan kan göras lång. Bitterhet och ilska, klander och ältande, de är alla små parasiter som äter upp oss inifrån, tar vår energi, och livnär sig på vår glädje.

Frigör dig och blomma ut
Jag valde att förlåta. Förlåta alla de i min närhet som jag känt behandlat mig illa. Och till slut, förlåta mig själv. Jag vet inte riktigt när det hände, det smög sig på medan jag länge försökte arbeta med det. Men känslan att inse att jag frigjort mig, den var fantastiskt.

Så jag ber dig att vända blicken inåt. Känn, reflektera och låt det som bubblar upp komma ut. Ge dig själv en chans att kliva ut ur gamla mönster du också. Det tar tid. Och det ska få ta tid. Var snäll mot dig själv. Yoga och meditera, andas, laga mat, pyssla och promenera. Skriv dagbok. Landa. Gör det du behöver, just du, utan krav.

Sen plötsligt, har det kanske hänt. Du känner dig lättare, friare. Och gladare.

En liten tanke på vägen

Stoppa in detta någonstans nära hjärtat så att du kan plocka fram det vid behov: Om någon sparkar och skriker, riktar all sin ilska utåt: Ta ett kliv tillbaka istället för att bli förbannad eller irriterad. Kanske är det bara kärlek personen behöver. Lägg din energi på att mentalt eller i form av handlingar ge den personen lite värme, glädje och kärlek.

Ge dig själv den där chansen, en chans att få kliva ut i solljuset och bli fri. För det är värt varenda ett av de där kämpande stegen dit. Varenda ett.

All kärlek!

Lästips

Videorekommendationer

Klass
20 min

Yoga with

Definiera din energi med övningar som hjälper dig att öppna hjärtat och släpp gamla sår.

Klass
20 min

Andas with

En meditativ sittende sekvens om det å gi slipp

Klass
45 min

Yoga with

Fokus på acceptans, att acceptera sig själv, sin kropp och sina gränser.

Klass
60 min

Yoga with

Lyssna och praktisera från insidan, med fokus på diafragman som utgångspunkt.

För att ta del av hela våra videosekvenser behöver du vara inloggad samt betalande medlem. Är du ny till Yogobe kan du prova gratis i 14 dagar för att ta del av hela vårt videobibliotek. Väljer du att sedan betala för en månad eller fler gör du detta helt utan bindningstid. Registrera dig här!  

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev