Låt oss växa inifrån & ut 

28 februari 2016 | Av Linda Åslev

Det pratas mycket om medkänsla och om att hjälpa andra. Men helt ärligt, hur ofta känner vi medkänsla med oss själva? Att vara snäll mot sig själv innebär att vi kommer sprida mer härlig glädje och få energi att ge tillbaks lite, att smitta av oss till andra som inte kommit dit än. Give some to get some! The tiny seed knew that in order to grow, it needed to be dropped in dirt, covered with darkness and struggle to reach the light – Sandra Kring

Jag blir så ledsen av att läsa om den mentala ohälsan, hur den bara stiger, och Sverige ligger tyvärr, och skrämmande nog, i täten för detta. Aldrig någonsin har så många, i alla åldrar, mått så mentalt dåligt som nu. Unga människor som kämpar för att hitta en mening i livet. Vuxna som knäcker ihop på löpande band. Vart är vi på väg egentligen? Och vad behöver vi göra för att må bättre? Jag skulle säga; ta hand om oss själva, vårda oss själva ömt, mentalt såväl som fysiskt. Vagga vårt inre barn och smeka det över kinden och känna att jag är jag. Inte mina tankar. Du är så mycket bättre än du någonsin ger dig själv erkännande för. 

Att kunna få ge något till andra är en gåva, en gåva som låter dig växa samtidigt som någon annan får stöd och hjälp, två-i-ett liksom. Men jag kan känna att när jag inte tar hand om mig själv, då har jag väldigt svårt att verkligen finnas där och hjälpa andra, bidra till världen. Så genom att mjukna i förhållningssättet till mig själv tillåter jag min syn på resten av världen att mjukna. Och det är där det händer grejer. För fiffigt nog, genom att påverka mig själv kan jag sedan påverka andra. Och det gäller åt båda hållen. Är jag arg och hård mot mig själv, när piskan plockas fram titt som tätt, är det lätt att det är just den energin du ger ut till din omgivning.

Övning ger ju faktiskt färdighet 
Precis som vi måste träna upp vår fysiska kondition och styrka så behöver vi träna vårt inre mentala jag för att utvecklas, och inte minst må bättre. Det är rent ut sagt skitjobbigt att börja löpträna om man aldrig har gjort det innan och att ge upp kan ligga nära till hands. Återigen, det är exakt samma sak med det mentala. Det är skitjobbigt att börja kika inåt för att utvecklas och må psykiskt bättre. Men håller vi bara ut, vågar gå emot den där jobbiga känslan så kommer flåset bli bättre och bättre, vi kommer kunna springa längre och längre, och i slutändan må fysiskt bättre. Men detta förutsätter att vi balanserar upp vår löpträning med lite rörlighets- och stabiliseringsträning. För visserligen blir hjärtat starkare, men resten av kroppen behöver också sitt. Och när vi jobbar med oss själva kan vi behöva gå in från olika håll för att inte fastna i spår där det är lätt att grotta ner sig. 

Se styrkorna och låt dem leda vägen
Det är lätt att stirra sig blind på det vi inte är, inte är bra på och skulle behöva förbättra. Och sen börjar kampen med förändringsarbetet. För ibland är det verkligen en evinnerlig kamp. Men det finns ju faktiskt så mycket vi är bra på, och som vi kan utveckla och bygga på. Om vi istället börjar fokusera på det vi är bra på, det som får oss att må bra, det som ger härligt bubbel i kroppen och ett stort leende inifrån och ut, så ger vi oss själva en större chans att vattna och vårda det där lilla fröet vi sått så att det kan få börja växa och utvecklas. Och de där svagheterna, som vi väljer att se dem som, de kan ju faktiskt ha en massa fördelar också. 

Mitt löfte
Efter att ha levt i kampen mot mina svagheter länge nog har jag i år börjat skriva ner mina styrkor. Nästa steg är att fråga mina vänner vilka mina styrkor är enligt dem. Och ge tusan i att ens kika på mina svagheter. 

En annan sak jag kommer att göra i år är att äntligen få göra något jag länge längtat efter. Nämligen engagera mig i något jag brinner för, helt ideellt, bara för att jag jag känner så oroligt starkt för just detta. Ibland kan jag känna att det är något jag borde gjort för längesedan. Men jag var nog inte redo förrän nu, redo i mig själv. Och det är först nu jag hittat ett sammanhang där jag verkligen, verkligen känner mig hemma. Så under 2016 kommer jag att vara ledare för kurser i personlig utveckling på magiska Ekskäret i Stockholms skärgård. Kurser som har som syfte att hjälpa individer utvecklas och därigenom bidra till en samhällsförändring med ett ökat välmående. Läs mer om Ekskäret samt den upplevelse jag och min härliga kollega Bianca hade på kursen Framtidens Tjejer nedan.

Lite läskigt, men åh vad jag längtar! 

Häng på!
Inspireras och kanske ta en kurs. Eller involvera dig i det du brinner för. Eller varför inte både ock. Vi kan alltid utvecklas och lära oss mer. Visst är det fantastiskt, hela livet är ett enda lärande. Nu ska jag få bidra ännu mer till andras lärande, få se det vackra i människor som hittar nya vägar, stötta och guida på vägen. Vackert är ordet. Vackert och alldeles ljuvligt! 


Lästips 

Videorekommendationer för ditt inre

Foto: yogahverdag.no 

 

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev