Yoga & pilates gör dig stark inifrån och ut

16 juli 2014 | Av Anna Gordh Humlesjö

Jag älskar yoga. För mig handlar det om att uppleva helhet. Alla delar av oss själva får plats på yogamattan. Men det kan det vara jobbigt att bli mer medveten om sig själv, eller hur? Det vi ser passar inte alltid in i vår idealbild av hur vi tycker att vi borde vara. Hur står vi kvar i mötet med oss själva då? Både när känslor blåser upp till storm eller när vi möter smärta i kroppen? Self-compassion kan hjälpa oss att komma ihåg att stanna upp och känna efter och vara stöttande mot oss själva, men det hjälper oss också att göra medvetna val.Yoga och pilates för en stark kropp

För ett par år sedan började jag få ont i svanken efter min yoga. Det passade inte in i mitt yoga-ideal om hur jag tyckte att jag borde vara som yogalärare, så jag försökte att inte låtsas om det. Jag var van vid smärta från massa år av dans och bet ihop, det gick ju över efter ett par timmar...

Baby-steps är viktigt

Jag älskar ironin i att vi tror att det vi ignorerar försvinner när det vi blundar för i själva verket frodas som ogräs. Lösningen var ett steg tillbaka. Baby-steps. Jag gjorde inga uppåtgående hundar på flera månader. Jag valde baby-kobror och dessutom alla chaturangas på knä. Jag som älskar att ta ut positionerna i vinyasa. Snacka om att det sög för mitt prestationsinriktade ego! :) Som tur var hade en annan klokare del av mig tagit beslutet om att min yoga skall handla om kärleksfull närvaro och inte om prestation.

Inre styrka ger frihet

I Shiva Rea’s vinyasayoga som kallas Prana Flow kallar vi det för *kramas*, vilket inte betyder ‘att kramas’ utan utveckling genom medvetna steg. Snart började jag etablera en helt ny styrka och nya rörelsemönster, djupt inifrån. Mina chaturangas blev superstarka från center och när jag lärde mig att lyfta ur nedre delen av ryggen istället för att bara böja bakåt så öppnade sig en helt ny värld av back-bends och frihet för hjärtat att andas.

Allt börjar med oss själva

Nu undervisar jag alltid med olika alternativ *kramas* för alla asanas, särskilt för chaturanga och uppåtgående hunden. Jag vill alltid uppmuntra till att vi gör medvetna val. Oavsett om det är att välja en baby-kobra, vila eller att stå upp för våra värderingar. Vi måste börja med oss själva. En övning i self-compassion är att fråga sig själv: Vågar jag se mina svagheter och ge mig själv stöd där? Eller måste jag täcka över dem, låtsas att allt är perfekt på ytan lida i skymundan och dessutom bära smärtan av ensamhet.

Yoga med self-compassion

Att kombinera dessa hjälper oss att gå in i vårt eget skugglandskap och ta hand om ännu en ny ensam del av oss själva som vi kan krama om ge kärlek och respekt. Det är häftigt att vårt community Beyoga365 är en så fin mötesplats där vi kan dela både våra up’s and down’s med stöd av varandra. Vi är som starkast när vi vågar se oss själva som vi är och styrkan blir till kärlek när vi delar med varandra.

 Yoga är att få vara som vi är.

Pilates ger styrka - inifrån och ut
Pilates är ett helt fantastiskt om du har smärta i svanken, eller andra delar av ryggen. Det har varit så viktigt för mig att lära mig att integrera principerna från pilates i min vinyasa yoga för att bli stark inifrån och ut.

Gå till VIDEOS och välj sedan Pilates i menyn. Om du inte är inloggad kommer du bara kunna se 1 minut preview av filmerna. Har du redan medlem hos Yogobe? Logga in. Annars kan du enkelt och lätt skapa ett konto hos oss och utforska tjänsten helt gratis under 3 dagar utan bindningstid.

Mina tidigare blogginlägg om self-compassion
Self compassion förändrade mitt liv
Note to self: I love you
Mindfulness for Dramaqueens
Konsten att ta hand om sig själv

Fotograf: Fredrik Hagström

Anna Gordh Humlesjö

Med sin sprudlande personlighet och inspiration från bland annat dansen och sin utbildning inom positiv psykologi sprider Anna värme och kärlek genom yogan. Hennes klasser innehåller alltid mycket rörelseglädje och compassion.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev