Yoga med mig – utforska kroppens kapacitet i 360

05 januari 2021 | Av Moa Westman

Allt börjar med din kropp. Få kontakt med kroppen, öka kroppskännedomen – så händer mycket vackert med ditt välmående. Med mina nya klasser på Yogobe vill jag ge dig rörelsevariation så att du kan behålla en stor del av kroppens kapacitet. Mitt mål att göra kullerbyttor som 80-åring, vad är ditt?


Människan är skapt för rörelse – varierad rörelse

Jag började yoga när jag var 19 år gammal och det var under en period då jag dansade väldigt mycket. Jag var den stelaste personen i min dansgrupp och fick tipset om att börja med yoga för att bli mer rörlig. Det blev jag, men jag fastnade för hur otroligt bra jag mådde i kroppen och huvudet av de rörelser vi utförde.

Jag är utbildad beteendevetare och arbetade ett tag som enhetschef, men kände att det jag brann för allra mest var att inspirera andra människor till att vårda och ta hand om det viktigaste de har, kroppen. Det gjorde att jag 2016 började arbeta heltid med yogan och det har verkligen varit en innehållsrik resa som har tydliggjort vad jag vill ge med min yoga. Det jag brinner allra mest för är att hålla yogaretreats, yogautbildningar och att ha privata yogaklasser där jag verkligen få gå in på djupet och arbeta med kroppen. För det är där det börjar. Få kontakt med kroppen, öka kroppskännedomen och därifrån händer otroligt mycket vackert med ens välmående.

Du är gjord för rörelser! Därför vill jag erbjuda en stor variation av rörelser som kan skilja sig markant från de rörelser du gör i din vardag. Fördelen med att variera dina rörelser är att du tränar din motorik, vilket skapar specifika kroppskartor i din hjärna över de rörelser du gör ofta. Kroppen är otroligt smart så den prioriterar bort rörelser och därmed kroppskartor som du inte har använt på länge. Därför kan det kännas svårt att sitta på huk om du inte gjort det de senaste åren, eller vara en utmaning att leka med bryggan som du kanske senast gjorde när du var barn.

Genom att variera dina rörelser får du en stor rörelserikedom och behåller en stor del av kroppens kapacitet. Mitt mål är att jag som 80-åring ska kunna göra kullerbyttor, och för att nå dit behöver jag träna på kullerbyttor livet ut! Use it och lose it 😉

Medveten andning på ditt sätt

För att skapa denna rörelserikedom kan du behöva zooma in på specifika kroppsdelar, lära mer om dem, för att därefter zooma ut och se hur just den kroppsdelen påverkar och blir påverkad av resten av kroppen. Min intention med mina klasser är att du ska få hitta in till rörelser som är lustfyllda, roliga, lekfulla och utvecklande, samtidigt som du får utforska din kropps kapacitet. En kapacitet som kan variera från dag till dag och oavsett dagsform kunna bjuda kroppen på varierande och sköna rörelser.

På mina klasser kommer du att få bjuda in medveten andning. Däremot kommer jag inte att instruera hur du ska andas under tiden jag undervisar rörelser eftersom kroppen sköter det helt automatiskt. Orsaken är att alla har olika andningskapacitet, längd på andetagen och därför kan det vara begränsande om jag säger till när du ska andas in eller ut. Det kan bli ett extra stressmoment. Den andningsmedvetenhet jag bjuder in sker ofta i pauserna mellan sekvenserna så att du får möjlighet att känna in kroppen, lugna ned pulsen och bara vara med det som är en stund. Våga lita på att kroppen kommer att sköta andningen och att den kommer ge dig precis det du behöver utifrån varje situation.

Varmt välkommen att umgås med dig själv och fördjupa din kroppskännedom på mina klasser!

Lästips för yoga- och träningsinspiration

Videotips – yoga med Moa Westman

Klass
15 min

Yoga with

Skapa värme, styrka och rörlighet. En solhälsning som skiljer sig från den klassiska solhälsningen.

Klass
45 min

Yoga with

Undersök, utforska och mjuka upp ryggens många beståndsdelar mer ingående genom ett skönt flöde.

Klass
45 min

Yoga with

I denna klass kommer du träna på att tömma ur sånt vi samlar på oss i vardagen och skapa mer utrymme.

Klass
30 min

Yoga with

Vägen till ett bra handstående är genom rörlighet, stabilitet och teknik.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Moa Westman

Moa är född och uppvuxen i Norrlands inland. Där håller hon yogaretreats, yogautbildningar, workshops och personliga yogalektioner. Hon tror starkt på att undersöka kroppens möjligheter snarare än att fokusera på dess begränsningar.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev