Övning: Natta de små – Stäng luckorna

04 januari 2018 | Av Yogobe

Har ditt barn svårt att komma till ro inför natten? Frida Wikström har sedan barnsben haft en stark koppling till djur, natur och energier oss människor emellan. Idag använder hon sin förmåga inom healing och massage, och som en naturlig del av sin person, och hur hon är som mamma. Här delar hon med sig av en övning för att stilla barnen innan natten – genom att "stänga luckor". Läs mer här och testa denna fina övning hemma!


Jag vet inte när insikten kom. Vet inte när jag förstod att min koppling till djuren och energin var unik. Inte unik som i särskild och extra speciell, utan som en gåva. Jag är uppvuxen i Kalix, i norrländska myllan, mittemellan slalombacken och stallet. Jag vet att jag kunde titta på mina hundar och bara veta vad de tänkte, var de befann sig när de rymt. Jag kunde känna var hästen hade ont, känna besvikelsen i min egen kropp när jag gjort en vuxen besviken. Jag smög rakt in i flyttfåglarnas enorma flockar, lockade på sparvar och samlade på grodor. Kopplingen med naturen har alltid varit naturlig för mig. Naturlig, ända tills samhället reagerade och undrade, med nyfikenhet hur jag kunde titta på ett djur och berätta var det hade ont, utan att röra i det.

Jag har väl gjort som många andra; pluggat, jobbat skaffat familj, separerat, bytt jobb och pluggat lite mer. Med Reiki Healing, beröringsmassage och sedermera Gaia Healing i mina händer har beröring blivit som en naturlig del av hur jag är som person. Hur jag är som mamma.

Kundaliniyoga gav förståelse för chakrasystemet
Som en del av läkningen i separationen från min sambo, och min pojkes pappa, sökte jag mig till kundaliniyogan. Där kunde tanken vila och kroppen samla kraft. Här kom sakta men säkert insikten om min gåva, den från barndomen. Jag har förmågan att läsa av andra människor, vad de varit med om i detta liv och tidigare. Genom kundaliniyogan fick jag förståelse för chakrasystemet och allt som vi lagrar där. Vilka egenskaper som bor i vilket chakra och var vi bär vår sorg. Var bor buset? Skrattet? Och var föds kärleken? Vad är egentligen det där som vi kallar ”magkänsla” och varför är den blockerad ibland. Vad är eteriska band till en annan människa, till platser eller företeelser och hur påverkar de oss?

När min älskade 9-åriga skatt till son kommer hem med bus i kroppen, ord som bara bubblar och ögon som vägrar stänga sig själv, när John Blund kör sitt nattåg. Då har jag en övning som fungerar – varje gång.

Barn tenderar att vara mer öppna till alla energier ikring dem och tar lätt på sig energier som är rädslobaserade eller lägre energier än deras egna naturligt höga vibrationer. Detta kan visa sig som kryp i kroppen, som rädslobaserade frågor eller stress som yttrar sig på annat sätt. Det kan också vara rent och skärt tokbus i en kropp som vägrar komma till ro.

Tips – gör denna övning gör när ni är klara för att sova och tänderna är borstade
Övningen börjar med att jag själv tar tre djupa andetag, ber mina guider om hjälp att stänga till mot negativa och rädslobaserade energier. Jag tonar in mig och ber om att få vara i högsta, bästa, goda energier och att jag och min son ska få vila i natt i våra egna energier.

  • Sedan lägger jag en hand på hans hjässa (sjunde chakrat, det som står för gudomlig kommunikation) och andra handen nere vid min sons navel. Detta gör jag för att vi ska känna efter att andetaget går ända ner till naveln. Varje chakra tar tre andetag att stänga igen, och vi börjar alltid uppifrån för att han under hela övningen ska ha kontakt med ”sina rötter”, det vill säga rotchakrat. När tredje andetaget tas så säger jag med låg röst: ”Nu stänger vi luckan”.
  • Är du en människa som kan känna energier så vet du om ni behöver fler andetag till varje lucka, eller så kan du be ditt barn att berätta om någon lucka fortfarande känns öppen. Om det är så, brukar vi ta övningen en gång till, eller öka på med fler andetag innan varje lucka stängs.
  • Efter sjunde chakrat går jag genom sjätte chakrat eller tredje ögat (här bor vår förmåga att ”se”. Det inre seendet). Bara för att göra barnet medveten om sina ögon och sina öron tar vi dem också. Det brukar signalera till kroppen att det är dags att stänga ner mitt fysiska seende och att öronen ska lyssna inåt. Det är nu tid att lyssna till sig själv och vila i sin egen kropp.
  • Femte chakrat är halschakrat, som ligger precis där bröstbenet övergår till halsen, och är förmågan att tala sin sanning, sanningen som bor i hjärtat (fjärde chakrat). Tredje chakrat vid solar plexus är hemvist för barnets mojo, förmågan att vara allt vi alla kan vara. Att leva i ens fulla kraft. Här har många barn en sprakande energi, och det kan ta tid att stänga igen detta. Här kan många barn lägga stressad energi, vilket kan leda till kryp i kroppen.
  • Andra chakrat vid naveln, är skrattet, kreativiteten och buset. Detta chakra är som ett självgående batteri för vissa individer av vårt älskade småfolk. Här kan också orosbaserade frågor födas. Första chakrat är förmågan att känna sig rotad. Att känna trygghet. Här brukar jag lägga båda mina händer på utsidan av min sons höfter.
  • Nästa punkt är båda knäna. Det signalerar till kroppen att det är tid att vara här och nu. Att vara stilla. Det är okej att vila, ”du är trygg”. Sista luckan som jag stänger är under fötterna. Vid det här laget brukar han sova. Jag tackar alla goda energier som varit med oss och ber tyst om att de ska vara med min son så länge han behöver. För högsta, bästa, goda.

Lästips

Vill du också vara en del av YOGAMOM365? Utöver all inspiration i vår BLOG och guidande videosekvenser under VIDEOS så finns vår Facebook community YOGAMOM365. Här vägleder, inspirerar och peppar Team Yogobe tillsammans med dig och likasinnade gravida och mammor till yoga på mattan och i vardagen.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev