Miten meditoidaan?

11 september 2016 | Av Yogobe

Meditoimisen sanotaan olevan portti inspiraatioon, intuitioon, ymmärrykseen, hyvinvointiin ja nuorentumiseen, mutta monet kokevat aloittamisen vaikeana. Ajatuksia virtaa sisään ja ulos, nopeasti ja ohikiitävinä. Kehon sisäinen ääni on luja ja sinnikäs. Jollei jalka puudu, niin selässä alkaa kohta jomottaa tai korvan takaa kutittaa. Minuutit matelevat eteenpäin… Seuraavaksi vieraskirjoittajamme Anna Åhlgren jakaa kanssamme ajatuksia meditoimisesta ja kertoo miten hän itse onnistuu siinä.


Olen jo monta vuotta ajatuksen tasolla ymmärtänyt kuinka hyvä ja välttämätön asia meditoiminen on. Mutta voi mieltäni, se tekee tämän niin vaikeaksi. Olen kuitenkin lähtenyt tähän päättäväisesti ja todellakin yrittänyt. Opettajani Alan Finger sanoo että ongelmani on että yritän liikaa – istun liian suoraselkäisesti, ajattelen liikaa. Tarvitsee vain istua, tekosyistä huolimatta. Yksi lempisitaateistani on:

”To perceive meditation we need to understand the relationship between Mind & Spirit. Spirit is experienced when our consciousness is not fragmentet by Mind.” – Alan Finger

Muutoksen taika

Muistan yhden tietyn päivän erityisen tarkasti. En joogannut koko päivänä lainkaan, ja istun sen sijaan ystäväni kanssa pitkään teellä. Silloin koin ymmärryksen, joka muutti harjoitteluani todella paljon:

Sinun ei tarvitse onnistua meditoimisessa. Taikuus on siinä että yrität.

Aloin itkeä kun suorittava minäni alkoi sisäistää tätä. Herbert Benson, Harvard Medical Schoolin professori, löysi ilmiön nimeltään The Relaxation Response. Tämä kuvaa sitä kun aineenvaihdunta ja hengitys hidastuvat, sydämen lyöntitiheys ja verenpaine laskevat sekä lihasjännitys alkaa antaa periksi, samalla kun aivojen hidas aivotoiminta alfa alkaa.

Tähän tarvitaan kahta asiaa:

  • Mielen keskittämistä johonkin toistuvaan (ääneen, hengitykseen, liikkeeseen)
  • Yritystä luopua kaikista ajatuksista (tämän ei siis tarvitse onnistua)

Niin yksinkertaista, mutta niin vaikuttavaa. Kokeile sinäkin kahta yllä olevaa kohtaa!

Vinkkejä harjoitteluun:

  • Hengitä, sulje silmät (ei välttämätöntä, mutta helpottaa keskittymistä)
  • Yritä keskittyä vain yhteen ajatukseen, rukoukseen, mantraan tai omaan tai vaikka kissasi hengitykseen Kolme minuuttia, kuusi minuuttia, tai ehkä jopa 18 minuuttia (johon siis pikkuhiljaa pyrimme)
  • Tee tämä joka päivä. Ei tekosyitä! Istu joka päivä yhtä kauan.

Kun olet rakentanut tästä itsellesi rutiinin, voit halutessasi alkaa ottaa käyttöösi uusia tekniikoita. Koska mielesi tarvitsee uusia ärsykkeitä ja koska se on mielenkiintoista. Vain taivas on rajana mielen harjoittamisessa!

Kirjoittajasta

"Olen ISHTA joogatyylin opettaja. Pyrin niin omassa harjoittelussani kuin tunneillanikin löytämään tasapainon kehon leikkisyyden ja mielen tyyneyden välille. Yhdistän ayurvedistä näkökulmaa luonnon kiertokulkua kunnioittaviin perinteisiin, kuten esimerkiksi keskitalven joogassa, täyden kuun workshopeissa, kevätpäivän tasauksessa jne. Tavoitteena on tasapainottaa kehoa ja mieltä iän ja vuodenajan mukaan." Lue lisää Annasta täältä.

Videosuositukset

5 min

Meditera with

Satu opastaa sinua meditoinnin maailmaan, tule mukaan!

Klass
10 min

Meditera with

Meditaatio sinulle, joka haluat keskittyä kehoosi

Klass
10 min

Meditera with

Tämä meditaatio johdattelee sinut ymmärtämään yhteisöllisyyttä

Klass
20 min

Meditera with

Meditaatio täydellisen aamun aloitukseen

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev