Läkning genom yoga - del 1

03 mars 2019 | Av Jennie Liljefors

Ett obearbetat trauma kan hindra oss från att leva våra liv.  Men inom oss har vi all förmåga att skingra mörkret. Jag har fått äran att guida dig genom en hel månad av healingyoga – följ med på en läkande resa under hela mars!


Bearbetning en förutsättning för helande

Mötet med yoga var för mig just helande, det var ett första famlande steg mot läkning ur det hårda grepp av posttraumatiskt stressyndrom jag levde i orsakat av ett sexuellt övergrepp i unga år. Tiden efter traumat, och i många år efter visste jag inte vad som var sant eller falskt. Sorg, rädsla och förvirring i en enda röra. Jag vågade inte berätta för någon vad jag hade varit med om då förövarnas skuld blev till min skam. Så många stunder var isande isolering ett faktum.

Efter traumat blev träning en fristad. Ett sätt att få utlopp för inkapslad energi, göra mig starkare så ingen skulle kunna utsätta mig för fara igen. Under många år tyckte jag att jag balanserade mitt liv med träning men jag bearbetade inte vad jag varit med om, utan tryckte undan och tryckte ner. Fem år efter traumat fick jag en panikångestattack, utlöst av åratal av PTSD. Det undanryckta traumat vällde ut och upp som en vulkan. Ångestattacken gjorde att minnen kom till ytan, flashbacks blev allt vanligare och skulden och skammen än större. Nu blev träningen inte längre en fristad utan istället hård och ett måste, jag levde kontrollerat och straffade mig själv.

Jag förstod till slut att jag måste bearbeta det jag varit med om och började gå i terapi. Efter många misslyckade försök där jag kände att samtal inte räckte då det kändes som traumat hade satt sig i kroppen provade jag en dag yoga. Det var ett omvälvande och transformerande möte. Det lämnade en känsla, om än vag i början, av harmoni, lugn, närvaro. I yogan fann jag från denna dag en ny fristad. Yogan öppnade upp en annan värld. Det var en fysisk utmaning utan jämförelse. Yoga hjälpte mig via andningen att komma åt mina stumma kroppsdelar och därmed släppa på spänningar. Jag blev medvetet närvarande i nuet vilket gjorde att jag kom närmare mitt hjärta. Samtidigt som jag fick kontakt med mitt sanna jag och blev mer grundad i mig själv, närde jag mitt intellekt. Ju mer kunskap jag fick kring yogan desto större blev kärleken till mig själv. Och mitt självförtroende ökade. Yogan gav mig dessutom mycket mer. När mitt inre rum blev ljusare kunde hela jag mjukna, mina muskler, min hud, mina känslor. Jag mjuknade in till en mildare, kvinnligare och sensuellare energi och blev mer mottaglig för kärlek och beröring.

Yoga hjälpte mig odla mod
Yogans mentala styrka gav mig mod och stärkt intuition. Dess filosofi lärde mig att följa med flödet i livet, både när det går upp och när det går ner. Med min praktik kunde jag till slut släppa greppet om den skam jag burit på. Med hjälp av yoga kom jag närmare mitt hjärta och kunde odla mitt mod, när jag blev modigare släppte rädslan. Jag kände hur bokstäverna började ringla sig ur musklerna, bildade stavelser som etsade sig fast och släppte ut ord efter ord. Jag kunde börja prata om mitt trauma, vilket var en fantastisk befrielse. Med yogans läkande kraft fann jag till slut healing.

Ett obearbetat trauma, vad det än kan vara, kan hindra oss att leva våra liv. Vi kan inte trycka undan och gömma det mörka vi bär för alltid, till slut kommer det att komma upp till ytan i form av värk, ångest eller sjukdom. Vi kan då använda yoga som en läkande kraft. Med yoga behöver vi inte fokusera på traumat eller det negativa i sig, utan på de effekter det lämnat i kroppen såsom spänningar, värk och andningssvårigheter. Yoga kan hjälpa oss att hela vår kropp och vårt sinne och få tillbaka kontrollen över våra liv. Vi blir våra egna mästare istället för att känna oss som offer. Inom yogans filosofi tror man att vi har en inre ledsagare, en guru. Ordet guru är sanskrit och härstammar från två ord. Gu betyder mörker/ignorans, Ru den som skingrar. Inom oss har vi all förmåga att skingra mörkret.

Root to rise
En vacker tes är ”rota för att växa” som handlar om att vi måste börja med att gräva djupt och bli vän med det mörka vi bär på så att det inte står i vägen för vår blomstring. Genom att se paralleller med naturen där det ofta växer skönhet ur mörkret kan vi lättare hedra vårt eget mörker. Tänk till exempel på lotusblomman med sina rötter i dyn och sin skönhet på vattenytan.

Yoga hjälper oss att stilla vårt lidande, fysiskt som sinnligt, för att öka välmåendet. En tanke som hjälpt mig genom livet, speciellt när det känts motigt, är att se att det hinder som kommer i min väg är just min väg till djupare utveckling. Med yoga som redskap har jag kunnat fokusera på att komma över hindret och samtidigt stanna nära min sanning och min innersta vilja.

Yoga har hjälpt mig att öka min empati och mitt tålamod både i läkningen och i livet och har gett mig lust och hopp. Min erfarenhet av yoga är att vi med yogans redskap kan öppna upp våra inre världar genom att söka det ljusa inom oss och hålla oss nära det, linjera oss med det och använda våra kroppar till att uttrycka oss spirituellt. Därför passar yoga för alla. Yoga möter oss i livet just där vi står. Vilken ålder eller livsstil vi än har, om vi är friska eller sjuka, stela eller viga. Man behöver inte vara på något speciellt sätt för att göra yoga. Man behöver bara vara den man är. Yoga handlar inte om hur länge eller brett vi studerat den, utan om hur djupt vi tar kunskapen. Är vi hängivna praktiken kommer den vara en transformerande träningsform.

Nästa vecka kommer jag skriva mer om hur PTSD (posttraumatiskt stress) påverkar oss, vår hjärna och vad som händer i kroppen samt om hur yoga kan hjälpa dig att läka och hur du kan påbörja din praktik.

Varm kram,
Jennie

Lästips

Videotips för dig som vill testa Healing Yoga

Introduktion
5 min

Yoga with

Jennie Liljefors berättar vad Healing Yoga är och hur du kan använda dig av yoga för att läka.

Klass
30 min

Andas with

Tre olika andningsövningar för medveten andning och lugn, med Jennie Liljefors.

Klass
30 min

Meditera with

Att använda andetaget som ett verktyg är en av de äldsta meditationsteknikerna vi har. Jennie Liljefors guidar dig genom denna sköna sittande meditation.

Klass
60 min

Yoga with

Healing yoga: Odla ditt mod med denna kärleksfulla och förlåtande yogaklass. (Utan intro)

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Jennie Liljefors

Jennie driver Altromondo i Stockholm där hon även lär ut Anusarainspirerad yoga, gravidyoga och yinyoga.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev