Konsten att leva enkelt

28 augusti 2016 | Av Eva Forsberg Schinkler

Ayurveda, läran om hur vi kan leva i balans i vår vardag, ger oss stressade nutidsmänniskor en fördjupad förståelse om hur det egentligen är tänkt att vi ska leva för att vara i balans.​ Så hur lyckas vi då med detta? Knepet är att förstå att det inte finns ett sätt, utan flera!


Vill du leva i mer samklang med dig själv? Börja med att stämma träff med dig själv först. Ställ dig några frågor:

 • Vad mår jag bra av?
 • När känner jag mig stark, hel och frisk?
 • Hur mår jag när jag vaknar på morgonen?
 • Trivs jag med mitt jobb?
 • Vad får mig att vara motiverad och känna glädje?

Vi tror kanske att det är svårt att förstå hur vi ska leva för att må bra och få kraft. Vi vill gärna gå till experten för att få råd. Tänk när experten säger att du har svaren inom dig själv! Risken är dock att många av oss följer mer andras råd än att lyssna till vårt inre, med följd av att vi kanske inte alls mår bra på det som man borde må bra av!

Vi har ibland en oförmåga eller snarare, vi är otränade i att lyssna till kroppens egna signaler för att ta reda på vad som gör oss gott respektive dåligt. Ayurveda kan leda oss in i förståelsen att om vi regelbundet tar oss tid att reflektera så har vi hela tiden möjligheten att välja de val som gör oss gott. De flesta vet nämligen redan det.

Tips på vägen:

 • Inför en måltid, lägg handen på magen och ställ dig frågan; hur hungrig är du nu? Är du hungrig ät, är du bara sugen vänta med att äta tills du blir hungrig.
 • Efter måltiden lägg handen på magen och fråga dig själv om maten du just ätit har gjort dig gott, känns det bra i magen och hur mätt är du när du slutade äta?

Att bara börja skapa en dialog med vår kropp skapar en ansträngningslös balansering som du inte behöver kämpa dig till. Kropp och sinne vet, när den får möjlighet, vad som behövs för att må bra. I Ayurveda finns ett begrepp ”Pragyaparadh” som betyder ungefär ”intellektets misstag” och kan översättas till att vi innerst inne vet vad vi behöver men vi gör inte dettta för att vi har undanflykter. Ta en stund och fundera över vilka dina vanligaste hinder/undaflykter är, skriv gärna ner dem. Det kan exempelvis handla om följande, men självklart finns det många fler, och helt individuella: 

 • Har inte tid.
 • Har inte råd.
 • Måste ta hand om barnen.
 • Partnern väntar på mig.
 • Jag gör det sen.
 • Känner mig dum om jag ska göra det själv.
 • Tror inte att jag kan.

Vilka undanflykter du än har så kan du känna dig i gott sällskap. De flesta människor har sina olika hinder som sätter käppar i vårt livshjul. Så istället för att se dina hinder kan du fundera på, och skriv ner, vad du skulle vinna på att göra den förändring som du kanske behöver göra, exempelvis: 

 • Jag kommer att känna frisk.
 • Jag blir starkare.
 • Får ett bättre självförtroende.
 • Att jag vågar ger mig en starkare självkänsla.
 • Jag tar hand om mig och tycker därför om mig själv mer.

Du har säkert fler vinnande tankar som du kan mata dig själv med!

Lästips

Lär dig mer om Ayurveda med mina föreläsningar

Introduktion
5 min

Grow with

Vad är Ayurveda? Lär dig mer om den indiska traditionen "livskunskap".

Föreläsning
10 min

Grow with

Om olika livsstadier som ayurvedan arbetar med, och hur vi växer genom dem.

I videobiblioteket hittar du samtliga Auyrvedasekvenser - föreläsningar såväl som yogaklasser som hjälper dig balansera de olika kroppskonstitutionerna. För att ta del av hela våra videor måste du vara betalande medlem, är du ny till tjänsten kan du alltid testa tre dagar gratis, registrera dig här

Eva Forsberg Schinkler

Eva är ayurvedisk coach, guide i personlig utveckling och i ledarskapsutveckling, föreläsare, författare och inspiratör med stor passion också för skidåkning och segling.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev