Goda vanor andra chans utmattning yoga yogobe

Ge de goda vanorna en andra chans

14 februari 2018 | Av Yogobe

Rutinerna, de goda vanorna, som vi skulle få till. Som började så bra. Och sen kom något emellan... Många är vi som hamnat där, och tappat det där fina vi påbörjade. En av våra gästbloggare, Emma Holmgren, författare till boken Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom, vill idag inspirera oss till att hitta det vi mår bra av, inifrån, och låta de goda vanorna få flera chanser om vi faller ur dem. 


Vad lyser upp dig inifrån?

Jag ska yoga varje dag i ett år. Nej förresten, jag vill yoga varje dag i ett år. För att se hur det påverkar sista biten av läkningen efter mitt utmattningssyndrom. Jag är nära det friska, men snuddar fortfarande vid utmattningen vissa dagar.

Två veckor fungerade mina nya rutiner fint, den tredje veckan bestod av sjuka barn, orolig sömn och migrän. Och jag vet så väl att det egentligen är just då jag borde ta mig tiden, ändå får jag inte ro. Jag har redan misslyckats, tänkte jag först, trots att det inte var något nyårslöfte. Jag startade två veckor innan årsskiftet, på min födelsedag, och ska avsluta om ett år på min 40-års dag. Nej, nu skriver jag fel igen, inte avsluta! Jag hoppas att det här är början på något nytt – balans. Mindre värk, mer fokus, ett lugnare sinne, smidighet, styrka, ett balanserat blodtryck, en lägre vilopuls. Jag behöver fortfarande läkning.

I morse stod jag på min blåa yogamatta med norska Stine Roséns kloka ord strömmande från Yogobes sida i datorn. Jag pustade in takknemlighet i varje cell i kroppen och letade efter något som lyser upp mig inombords, något som får mig att smile. Då slog det mig – tanken på den där telefonen som följer mig i mitt liv skulle aldrig få mig att le. Men mina döttrar, de lyser upp hela mig inombords!

På eftermiddagen när de kom hem från sin första skoldag efter jullovet var jag långt ifrån klar med min arbetsdag men jag lade det åt sidan. Vi möttes på vägen och gick en promenad med hunden under en gråmulen himmel. Åt mellanmål tillsammans och jag blev sedan inbjuden på en spabehandling där mjuka små händer borstade mitt hår, gav mig fot- och handmassage, fäste en tribaltatuering på min arm och avslutade med att måla mina naglar.

Och nu sitter jag här halv tio på kvällen och avslutar det där jag inte hann idag, men det lyser inom mig och mina naglar glittrar i silver och lila. Och den här dagen gick ikke i glemmeboken.

Med värme,
Emma

Lästips

Sköna videor med Stine Rosén

Klass
15 min

Yoga with

En liten yogasekvens for å helberede relasjonen til deg selv og andre.

Klass
90 min

Yoga with

En myk sekvens med poesi og mantrasang hvor vi undersøker og praktiserer tilstedeværelse.

Om Emma Holmgren

Emma är i grunden underskötare och mentalskötare. Hon är vidareutbildad inom bland annat socialpsykologi, vårdledarskap och information – och medievetenskap. Efter ett utmattningssyndrom lämnade hon sitt jobb som enhetschef inom äldreomsorgen och driver nu sitt eget bokförlag Parus Förlag.

Emma skrev den boken hon själv saknade, en lättläst bok med hög igenkänning och förklaringar till vad som sker i kroppen vid hög stress, Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom. Sedan dess har den nått ut till tusentals läsare och blivit ett stöd även till anhöriga och de som arbetar med arbetsmiljöfrågor. Här hittar du bokens egen Facebooksida. 

988788 219051151621813 1970082099 n

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev