En kräfta utan skal

30 september 2018 | Av Yogobe

"Att jag skulle bli sjuk av stress fanns inte i min värld", skriver Emma Holmgren, författare till boken Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom. Emma delar här med sig av hur hon upptäckte att något inte stämde i kroppen, hur ångesten blev allt starkare, när allt tog stopp. Stressrelaterade sjukdomar är otroligt vanliga bland sjukskrivningarna men vi tenderar att inte prata om dem, Emmas mål är att ingen ska behöva känna sig ensam i sin sjukdom. 


Andetaget fastnar i halsen

Tunga tyger i rosa, lila och orange nyanser gör att rummet känns varmt. Ljuset är dämpat. Runt mig tassar människor som ännu inte hittat sin plats på yogamattan. Jag ligger närmast dörren, ifall jag behöver fly därifrån. Jag försöker få mina axlar att sjunka ner mot mattan, men hur jag än gör är nacken fortfarande spänd och axlarna tycks sväva en bit över golvet. Det är första tillfället på kursen i andning och återhämtning. Jag borde kanske inte ha gått hit?

Jag kände mig betydligt tryggare hemma. En klok man gjorde jämförelsen med en kräfta som byter skal. Det sker några gånger varje år, då kräftan ska växa och bli större. Utan sitt skal är kräftan så skör och sårbar att den håller sig gömd till dess att skalet hårdnat tillräckligt för att skydda. Jag har tappat mitt skal. Det försvann någonstans i Grekland för två månader sedan. Jag är nästintill hudlös.

Yogainstruktören säger med sin mjuka röst att vi är på precis rätt plats just nu. Vi lämnar den hektiska tillvaron utanför för att ta hand om oss själva en stund. Jag försöker ta till mig hennes ord men det är svårt att slappna av. Jag sneglar mot väskan med vattenflaskan som jag ställt utmed väggen. Den tunga dörren bakom mig är stängd. Varför går jag på yoga när jag vet att det inte är min grej? Jag har försökt förut, jag har till och med en man hemma som är utbildad yogainstruktör.Jag blir rastlös av att yoga, uttråkad. Ändå ligger jag här i yogastudion, räknar minuterna och hoppas att ångesten ska hålla sig borta tills jag kommer hem igen. Jag anstränger mig för att fördjupa mitt andetag men det fastnar i halsen, det går knappt att få ner det i lungorna än mindre i magen. Jag har en lungröntgen som väntar, förmodligen är det något galet i kroppen. Något mer än bara stress.

Början på utmattningen
Våren 2013 upptäckte jag att något inte stämde i kroppen. Jag var nyanställd enhetschef inom äldreomsorgen och hade kämpat med halvtidsstudier vid sidan om. Det slog lock i örat och jag hade små muskelryckningar i ena tinningen. Ena benet domnade bort, en morgon så pass mycket att jag ramlade omkull när jag skulle kliva ur sängen. Migrän med synrubbningar kom allt oftare och magen var helt ur balans. Jag sökte läkare på vårdcentralen vid ett par tillfällen. Jag var lika blind som de var. Ett symtom, avgränsat från de andra. Ingen helhetssyn. Inget samband mellan kropp och själ. Jag levde min dröm och trivdes bra med min tillvaro, att jag skulle bli sjuk av stress fanns inte i min värld.

Vi reste till Grekland den sommaren. Jag trodde att jag drabbats av flygrädsla, motståndet i mig var så otroligt starkt, jag ville inte resa någonstans. Efter min första riktiga ångestattack på flygplatsen tog jag en liten flicka i varje hand och gick genom gången ut mot flygplanet. Det blev den värsta veckan i mitt liv. All energi hade lämnat min kropp, jag orkade knappt gå mellan lägenheten och poolen. Illamåendet var så starkt att det var svårt att äta.

Ångesten slog till på kvällarna när barnen hade somnat. Min man och jag bäddade ner oss med knäna mot varandra och jag andades tills sömnen räddade mig från obehaget. När jag kom hem från semestern fick jag diagnosen ”begynnande utmattningssyndrom”, ett par veckor därefter vad begynnande borta från mitt läkarintyg, nu stod det bara utmattningssyndrom.

Främsta orsaken till sjukskrivning
Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Diagnosen utmattningssyndrom fastställdes av Socialstyrelsen redan år 2005. Ändå finns det fortfarande en enorm okunskap i vårt samhälle. När jag gav ut min bok Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom år 2014 beskrevs jag som utmattningens ansikte utåt. Första intervjun var med lokaltidningen, sedan följde radio, tv och större tidningar. Tanken slog mig; var är alla andra som är drabbade? Vi är ju så många! Men vem vill höras och synas när samhället fortfarande är fullt av fördomar? När inte ens vården kan ge rätt bemötande när någon drabbas av stressrelaterad ohälsa. I kommande blogginlägg vill jag dela med mig av hur man påverkas och om vägen tillbaka, bland annat genom andning och yoga. En av mina uppgifter i livet har blivit att ingen ska få känna sig ensam eller utlämnad i sitt utmattningssyndrom.

Varma hälsningar,
Emma

Lästips

Om Emma Holmgren

Emma är i grunden underskötare och mentalskötare. Hon är vidareutbildad inom bland annat socialpsykologi, vårdledarskap och information – och medievetenskap. Efter ett utmattningssyndrom lämnade hon sitt jobb som enhetschef inom äldreomsorgen och driver nu sitt eget bokförlag Parus Förlag

Emma skrev den boken hon själv saknade, en lättläst bok med hög igenkänning och förklaringar till vad som sker i kroppen vid hög stress, Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom. Sedan dess har den nått ut till tusentals läsare och blivit ett stöd även till anhöriga och de som arbetar med arbetsmiljöfrågor. 

Foto: Marcus Björkman

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev