Ann ringstrand yogiraj yogobe yoga

Med modet att skapa nytt

27 maj 2020 | Av Bianca Barck

Ann Ringstrand, mode- och livsstilsdesigner samt grundare av klädmärket Hope, har designat en kollektion exklusiva yogatillbehör för Yogiraj, ett varumärke med tillbehör för din yogapraktik. I kollektionen “Tree of Life” möter yogan hem, mode och design. Vi har pratat med Ann om yoga, sinnen och vår plats på jorden. Läs mer här!


Att designa för nuet

Yogiraj och Ann Ringstrand möttes när hennes liv tog en ny vändning 2017. Ann är i grunden modedesigner och det har varit hennes kall från när hon var liten – och år 2001 grundade hon modemärket Hope. Men till slut kom hon till en punkt där hon uppnått många av sina drömmar, både i jobbet och privat.

– Jag hade en familj och två små barn, Hope hade vuxit och varit en fantastisk framgångssaga. Men, jag hade lagt väldigt mycket tid på mitt jobb och min familj, och när jag var med mina barn upptäckte jag att jag inte kunde vara i nuet. Och jag kände att jag verkligen ville ändra på det.

Ann bestämde sig för att lägga ner mindre tid på jobbet för att själv få mer kreativ tid. Under den resan började hon träna mindfulness.

– Det var precis i början när det inte var ett så känt begrepp, och jag började yoga ännu mer. Yogan kom att bli jätteviktig för mig att hitta balans i livet. Jag fick mer kreativitet och ville fortsätta som designer, men såg ett stort behov av att skapa design för att vara mer i nuet.

Ann började skapa bland annat doftprodukter och malas, i en mer svensk design som hon tyckte saknades. Ungefär vid den här tiden kontaktade Yogiraj Ann för ett eventuellt samarbete.

En kollektion i skandinavisk estetik och symbolvärde
Namnet på kollektionen “Tree of Life” symboliserar att allt hänger samman och påminner oss om att vi är en del av en större helhet.

– Det var naturligt att koppla ihop kollektionen med min estetik och den design jag tycker om. Jag ville att den skulle passa fint in i våra hem här i Skandinavien, och jag tyckte det saknades produkter som man kan ha framme.

Ann visste att hon ville ha en enklare design och få med en mönsterbild i den textila delen. Sedan tidigare har hon jobbat mycket med sakral geometri – och gick nu tillbaka och hittade symboler från den världen och använde till Yogirajs produkter.

– Utifrån den historien och grafiska grunden så hittade jag en form som jag testade att teckna, väva och måla, och kombinerade det med måncykeln.

Varför just måncykeln?
– Jag tycker att det är fascinerande med vår plats på jorden, och jordens plats i universum. Det hjälper mig att få ett perspektiv på tillvaron. Det är också fascinerande när man kombinerar logik och magi och där någonstans blir det så uppenbart med jordens dragningskraft. Det är fint och tryggt att se månen och känna jordens dragningskraft som en del av hela vår tillvaro här på jorden. Jag brukar påminna mina barn om hur månen ser just ikväll och att man kan känna sig hållen här på jorden. Vi tar det ju för givet men det är väldigt häftigt. Denna övertygelse är något som jag inkluderar i de hathayoga-klasser som jag leder.

Ann har varit “yogisk” länge, och är även yogalärare sedan 2017. Idag håller hon klasser två gånger i veckan på Atmayoti Yoga i Stockholm.

Hur får du själv till dina mellanrum, pauserna?
– Jag tycker att jag får till dem när jag kan använda mina sinnen. När jag kommer ut i friska luften blir det ett tillfälle att stanna, andas. Jag bor i en stor stad, och det spelar ingen roll om det är blå eller grå himmel, jag känner ändå att det här är ett tillfälle att stå stilla, bara en minut.

Ann hittar också ett mellanrum i att laga mat, att ta fram allt grönt, alla kryddor, alla smaker som ska användas. Då kommer en till möjlighet att stanna upp, låta det ta tid.

– Och så mediterar jag varje morgon. Om du är nyfiken och känner att stresspulsen är lite för hög, sätt dig ner 10 minuter varje dag. Använd gärna en meditationsapp! Sitt i en fåtölj eller som det passar dig, du behöver inte sitta på nåt särskilt sätt, det är bara fånigt.

Om att inreda med yogaprodukter
Tanken med kollektionen "Tree of Life" är att meditationskuddarna och bolstren också passar att ha framme till vardags, när du ska titta på tv eller dricka te runt bordet. Att det är hållbart att använda yogaprodukter även till annat. Ann tror på att vi ska bli bättre på att använda produkter på fler sätt.

– Jag tycker att det är spännande att skapa en fin hörna i hemmet som passar inredningen, men där man också kan sitta och meditera. Som ett litet altare. Men, det behöver inte alls vara traditionellt indiskt, det kan lika bra vara fina foton och stenar från havet, något som är nära oss. Då kanske det inte känns lika märkligt att sätta sig ner och meditera.

Det har varit ett av Anns uppdrag på sin nya stig i livet, att förena den historiska visdomen från den spirituella världen med det som känns nära oss här i Sverige och Skandinavien.

– För många blir steget annars för stort. Jag vill få in det spirituella i det som känns hemma för oss, jag tror på att vi behöver göra det nära i våra liv.

Här kan du se hela kollektionen och samarbetet mellan Ann Ringsrand och Yogiraj!

Lästips

Bianca avatar

Bianca Barck

Bianca jobbar som bokstavsillustratör, frilansskribent och redaktör. Natur och yoga är hennes universalmedicin – mot ungefär allt.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev