Älska din mammakropp – Del 2

12 januari 2016 | Av Johanna Andersson

Som gravid stod jag inför ett val, antingen fick jag ge upp yogan helt eller ändra min praktik radikalt. Jag valde att fortsätta och det är ett beslut som jag är otroligt tacksam för idag. Älska din mammakropp är inspirationstemat i YOGAMOM365 denna månad och nu är det dags för del 2. Här vänder jag mig främst till dig som är gravid. Läs, inspireras och dela med dina vänner!


Det här är en del i vår temamånad om att älska mammakroppen, läs introduktionen till månaden här!

Vecka 2 (av 4) – Släpp kraven och yoga på egna villkor

Att bli mamma var och är det mäktigaste jag har varit med om!!! Men ska jag vara ärlig så älskade jag inte att vara gravid. Visst fick jag höra att jag hade ett sånt “glow” som gravida tydligen får och många ville ta mig på magen… Men att behöva gå upp och kissa på nätterna, inte kunna äta utan att få sura uppstötningar och snacka inte om yogan. Min yogapraktik stod vid ett vägskäl, antingen fick jag sluta eller så fick jag ändra den radikalt.

Nu i efterhand är jag otroligt glad att jag valde att fortsätta. Tack vare min yoga spenderade jag mycket närvarande tid med min lilla dotter innan hon ens var född och jag lärde mig att acceptera de förändringar som var oundvikliga, släppa en del av mitt ego och faktiskt passa på att chilla lite.

Så som jag ser det så finns det två former av gravidyoga - de som börjar yoga för första gången när de blivit gravida och de som yogat lång tid innan sin graviditet och sen fortsätter under sin graviditet. Det säger sig självt att deras praktik kommer se olika ut! Har du aldrig praktiserat yoga tidigare kommer du troligtvis att praktisera en lugnare gravidyoga (precis som vilken nybörjare som helst), och har du redan en stadig praktik kommer du kunna fortsätta men definitivt behöva förändra ganska mycket. Speciellt då magen kommer vara “i vägen” och du kommer känna dig tyngre (då det vanligtvis endast är du och din kroppsvikt på mattan). Det var nästan lättare att fortsätta med min styrketräning än yogan ur ett rent fysiskt perspektiv.

Därför valde jag att fokusera på de mentala och emotionella aspekterna av yogan under min graviditet (och fick flåset från TRX och KB träning). Jag spenderade flera timmar i veckan i tystnad på mattan, långsamma rörelser som masserade mig och barnet. Stretchade muskler och ligament runt livmodern för att barnet skulle kunna ligga bekvämt i livmodern. Yogan var min YIN, min egen tid, tid för reflektion, att förbereda mig fysiskt och mentalt att släppa kontrollen och vara närvarande i det som var. Det gav mig en otrolig kraft under förlossningen och även nu i livet som mamma.

Resan med kroppen efter förlossningen är även den otroligt spännande, men mer om det en annan gång! Yoga på dina egna villkor. Släpp allt som har med prestation att göra och yoga för att du och din baby ska må bra. Här nedan rekommenderar jag några sekvenser som du gärna får lyssna till och testa att göra. Kom ihåg att lyssna till din kropp! <3


Videorekommendationer
 

Vill du testa fler sekvenser som är anpassade för gravida eller nyblivna mammor? Gå in under VIDEOS och välj "Gravidträning" eller "Mammaträning" under Mitt behov.

Kramar

YOGAMOM by YOGOBE riktar sig till gravida och mammor med visionen att inspirera till hållbar hälsa genom yoga, meditation, kosttips och träning. I communityn YOGAMOM365 på Facebook kan alla i gruppen ohämmat prata, ställa frågor, mysa och byta tankar och tips. Inte minst med många experter i Team Yogobe. Löpande genom året introducerar vi nya teman och utmaningar till glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ genom aktiviteter som är relevanta för dig som är gravid eller mamma. Inspirera och inspireras med oss! Läs mer om YOGAMOM här.

Johanna Hector

Med en gedigen bakgrund inom rörelse skapar Johanna klasser och koncept från sin bas i yoga, pilates, dans, funktionell träning och meditation.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev