Att få ihop vardagen som småbarnsförälder

26 november 2014 | Av Yogobe

- "Den första du måste investera i för att kunna ta hand om andra är dig själv. Jag vet hur svårt och tufft det kan vara i början. Det är lätt att få dåligt samvete för att man prioriterar sig själv man kanske tycker att man ska vara med barnen, städa, fixa hemma osv", säger yogaläraren Johanna Andersson som inte bara är småbarnsförälder utan även entreprenör och yogalärare. Här berättar hon hur hon får ihop sin vardag som mamma.

Vad är det viktigaste?
För att man ska kunna ta hand om andra behöver man ta hand om sig själv först. Jag vet, av erfarenhet hur viktigt det är för mig att röra på mig lite varje dag. Och därför prioriterar jag det i min vardag, det kan vara från 10 till 90 minuter. Det ger energi tillbaka, gör att jag får de hormonerna - det positiva påslaget och tar bort stressen så att den inte stannar i kroppen eller huvudet. Jag vet hur svårt och tufft det kan vara i början. Det är lätt att få dåligt samvete men den första du måste investera i för att kunna ta hand om andra är dig själv. Så börja med det som utgångspunkt. Det är prio ett.

Hur och vad gör du?
Vissa dagar är det yin yoga eller meditation, andra dagar kanske det är att flöda igenom massa solhälsningar eller att gå ut och springa en runda.

Hur vet man vad man ska välja och när?
Det är det lite kluriga, men med tiden och med yogan kultiverar man och stärker upp sin känsla och intuition vilket gör att det blir lättare att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Vad du känner för är kanske inte alltid det du behöver ;).

Kan du ge något mer tips här?
Man kan fråga sig själv: tränar jag nu för att jag känner press på mig, för att alla andra tränar eller att jag borde se ut på ett visst sätt? Eller tränar jag för att jag vet hur bra jag kommer må under tiden eller efteråt?
Jag har gjort många felaktiga beslut, gått ut och sprungit och benen har känts som om de väger 100 kilo och då har jag bara vänt och gått hem och yogat istället. Man behöver inte exakt följa sin planering men kan man bestämma sig att ge det 15 minuter om dagen och sedan får det bli vad det blir. Jag brukar oftast börja lite lugnt, så att det inte blir så mycket motstånd, och därifrån blir det oftast naturligt att ta i lite mer. Ett bra tips är att börja med att meditera i 5 minuter och sedan välja vad du ska träna.

Vad kan man göra om man är ny och bara har 10 minuter?
Då tycker jag att man kan göra solhälsningar och på Yogobe har vi massor av fantastiska sekvenser. Just nu börjar jag dagen med Håkan Hellström och dansar en stund. Gör någon av nedanstådene solhälsningar med mig, känner du motstånd så fortsätt med lite yin, välj en position och gör den.

Gå till Johanna Anderssons profil här på Yogobe.

Rekommenderade videos:
Solhälsning till skön musik, 5 min
Klassisk solhälsning utan hopp, 10 min

För fler förslag, gå till VIDEOS och sök på Johanna Andersson.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev