Att Finna Tid - Yogamammors vardag del 1

03 augusti 2017 | Av Yogobe

Den här månaden kommer vi att prata om den berömda egentiden, eller att ta sig tid till något som ger energi. Inspireras av våra medlemmar i YOGAMOM365! I del 1 av 2 har vi intervjuat två yoginis och mammor om hur de finner tid för yoga & träning. Möt Karin Brattberg och Helena Sangwill som berättar om sin yoga- och småbarnsvardag.Hur finner du tid för yoga & träning?

Karin: I mitt liv handlar det om ta sig tid till yoga, det finns verkligen inte en massa tid över till något men jag har valt att ta mig tiden för både mitt välbefinnande och för barnen. Jag har skapat ett liv där det inte finns så starka gränser mellan yoga och resten av vårt liv, vi har anpassat mattan till att finnas för många olika typer av yoga, allt från galna lekar där jag står på huvudet och min son springer runt mig till min oas när barnen somnat. Jag går även på klasser på SATS där det finns barnpassning, båda mina små gillar det och jag kommer ut från varje klass så oerhört stärkt. Helt klart värt att ta sig dit!

Helena: För mig funkar det bäst med rutiner, fasta rutiner så jag har som intention att yoga varje dag oavsett vad. Dock utan prestation på hur långt passet ska vara, allt från en minut till två timmar.

Någon tid på dygnet som passar dig bäst?

Karin: Här hemma ligger mattan framme i vardagsrummet precis hela tiden(om jag ställer undan den går min son och hämtar den igen) och används flitigt på olika vis under flera olika situationer och tider på dygnet. Under tiden båda mina barn är hemma är det lek som gäller, när min son är på förskolan kan jag och lillasyster improvisera några sköna flow, och när de somnat är det mammas tid för antingen avslappning eller jobba på något som inspirerat mig under dagen.

Helena: För mig funkar det bäst att träna på morgonen, helst innan att barnen vaknar. Om de gör det så gör det inget – då tittar de på barntv och jag yogar bredvid. Om jag inte får till yogan på morgonen så märker jag att det blir svårare och svårare att få till och sen blir det att jag "måste" göra någon pose strax före läggdags när jag helst vill sova...

Helena Yogamom365 Yogobe

På bilden: Helena Sangwill. 

Största svårigheten med att finna tid för yoga & träning?

Karin: Största svårigheten för mig har varit att jag är själv med två, men det har också varit en sporre att designa om mitt liv så att yogan får plats. De perioder i barnens liv då det är lite extra kämpigt för dem eller de inte har så lätt att sova, blir yogan ofta lidande. Men en kämpig dag avslutar jag alltid på mattan ändå. Om så bara för fem andetag upp och ner eller fem minuter i savasana. 

Helena: Sömnbrist, om jag går och lägger mig för sent så orkar jag inte gå upp tidigt för att yoga. Dålig kost och alkohol bidrar också till dålig sömn = mindre yoga.

Ditt bästa tips för att få till yoga & träning?

Karin: Mitt bästa tips för att få in yogan/träning i vardagen är att sänka både krav och förväntningar. Att alltid ha mattan framme, att inte se det som så långt ner på mattan. Avdramatisera det hela. De dagar jag får in en "hel" klass på min matta hemma är jag tacksam men de flesta dagar sker det inte! Och det är ok! Jag har även valt en aktiv livsstil för min lilla familj, vi spenderar mycket tid ute och jag ser lek och bus som en typ av träning för mig. 

Helena: Åh, att få in rutinen att göra det varje dag. Jag använder flera appar (både betal och gratis) för att få inspiration till min yogaträning. Ett annat tips är att inte ha för hög ambition och tro att man måste yoga minst 30 minuter. Ibland räcker det med en minut, en position.

Lästips

Vill du också vara en del av YOGAMOM365? Utöver all inspiration i vår BLOG och guidande videosekvenser under VIDEOS så finns vår Facebook community YOGAMOM365 där Team Yogobe vägleder och tillsammans med dig och likasinnade inspirerar och peppar gravida och mammor till yoga på mattan och i vardagen.

Huvudbild: Karin Brattberg.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev