Löydä elämäsi rytmi

02 juli 2015 | Av Cecilia Gustafsson

Jo vastasyntyneet tykkäävät rytmisestä liikkeestä. Keinumisesta, keinuttamisesta ja äänen ilmaisusta kehon liikkeellä. Tanssia voi olla hankala määritellä, mutta rytmiä ei. Rytmi on jotakin missä on mukava olla, se on jotain tyhjyyden ja sisällön väliltä. Kevyt rytmi on rentoutunut ja antaa vaikutelman siitä että on oikeassa paikassa ja on menossa oikeaan suuntaan.


“Energy moves in waves. Waves move in patterns. Patterns move in rhytms. A human being is just that, energy, waves, patterns, rhythms. Nothing more. Nothing less. A dance." – Gabrielle Roth

Rytmi rentouttaa liikkeen. Siinä on kyse ajoituksesta ja läsnäolosta ja siitä, että olet vuorovaikutuksessa ympäristösi kanssa. Mitään pakottamatta tai itseään pidättelemättä, vain oikeassa rytmissä olemalla. Olit sitten kotona, kirjoittamassa jotakin, keskustelemassa, rakastunut, laittamassa ruokaa, juoksemassa, joogaamassa, tanssimassa tai treenaamassa: kokeile avata itseäsi aaltoina. Löydä tekemiseesi pulssi ja pehmennä liike. Kuule ja tunne rytmi kaikkialla. Jalat osuvat asfalttiin, hengitys, sydämenlyönti, käsien liike. Anna kehonosien kommunikoida keskenään kuin muusikot, joiden yhteistyöstä seuraa musiikkia. Mitä haluat soittaa? Rokkia, klassista vai soulia?

Rytmi on äidinkielemme
Rytmi on kieli johon voimme luottaa. Se vie meidät takaisin luontoon, ihmisyyteen, kaiken alkuun. Kieli joka vie pois älyllisestä ajattelusta ja järjen äänestä: suoraan sieluun, luihin ja ytimiin, siihen kipinään joka kulkee mukanamme sukupolvelta toiselle.

Luonnossa kaikella on oma rytminsä ja syklinsä
Luonnon kiertokulku, vuorovesi, perhosen kehittyminen toukasta, kuolleen eläimen hajoaminen luontoon, taimen kukkiminen ja kasvaminen lopulta puuksi. Syksyn tuleminen ja meneminen, talven kesanto ja lepo, kevään herääminen ja kesän korkea energia. Olemalla tarkkaavainen, voi sykleihin yhtyä hyväksymällä ne ja lopettamalla vastaan hangoittelun. Anna talven saada sinut vetäytymään ja lepäämään – hemmottele itseäsi lämpimällä ruoalla, takkatulella ja perheen läheisyydellä. Tee harjoituksestasi rauhallisempi yin joogan ja meditaation avulla. Kevät tulee valon ja uuden alun kera – anna kehosi seurata heräämistä ja muuta harjoitustasi virtaavammaksi ja asteittain voimakkaammaksi jotta voit kesällä taas olla täynnä energiaa, ja valmis parantamaan suoritustasi ja avautumaan. Syksyllä olet taas valmis rauhoittumaan ja hidastamaan tahtia. Hitaampi tempo ja pehmeämmät värit valmistavat sinua talven palautumiseen ja lepoon.

Millaisia syklejä löydät omasta elämästäsi?
Ikään, uraan, suhteisiin tai elämään ylipäätään liittyviä. Miltä tuntuisi tanssia päivän, viikon, suhteiden tai elämän tahtiin? Niin ettet laahaa perässä, joudu hillitsemään itseäsi tai valehtelemaan itsellesi samalla olemalla herkkänä elämän keinunnalle ja ihmisyyden sykleille. Oppia päästämään irti kun on sen aika ja aloittaa uutta kun kuulet kutsun. Ehkä oppia olemaan vastustamatta, kontrolloimatta ja pelkäämättä ja vain antaa elämän älykkään rytmin kuljettaa sinua. Yhtyä luontoon.

Yhteenveto ja lisää ajattelemisen aihetta

  • Muista, että sinä olet rytmiä ja syklejä. Se on sinussa molekyyli- ja hormonitasolta asti.
  • Pidä rytmiä äidinkielenäsi.
  • Pyri löytämään flow tekemiseesi. Kaikki muuttuu mukavammaksi ja helpommaksi kun asiat tehdään rytmissä.
  • Anna kehosi eri osien tehdä yhteispeliä orkesterin tapaan.  Jos se ei onnistu, selvitä missä on ongelma. Lantion alueella, oikeassa olkapäässä tai niskassa? Uhraa tälle alueelle hieman enemmän aikaa ja hengityksiä.
  • Tunne liike sisälläsi, vaikka olisitkin paikoillasi. Rytmi hengityksen laajentamisesta ja kasaan vetämisestä
  • Kokeile keinua ja liikkua spontaanisti myös paikalla ollessasi, esimerkiksi jooga-asennoissa tai rentoutuksen aikana.
  • Hyväksy ja arvosta kehosi ja mielesi eri vaiheita elämän aikana. Treenaa vähentääksesi vammoja ja ongelmia.

Videosuosituksia:
Hathajooga. Tulielementin kanssa työskentely auttaa sinua voimistumaan niin fyysisesti kuin henkisesti - Kaisa Kärkkäinen
Dippipunnerrus, tekniikkaopastus - Jarno Härkönen 
Bendable Body: Supple Hips. Focus on hips , spine and your breathing - Tanja Djelevic

Cecilia Gustafsson

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev