Johanna alvin studio flow yogala%cc%88rare utbildning yogobe

Kunskap eller poäng – vad är viktigast?

20 mars 2017 | Av Johanna Alvin

Som yogautövare, yogalärare och utbildare frågar jag mig detta ofta. Vad söker jag efter? Vad vill jag utvecklas inom? Vad krävs av mig för att anses bättre som yogalärare? Lyssna mer inåt och fundera – hur förmedlar just du din kunskap?


Sanningen är den att vi differentieras som lärare och vilken lön vi får för utfört arbete beroende på hur många följare vi har, beroende på hur många poäng vi har i vissa system och vilken kunskap vi har. Ibland är den ena mer överhängande än den andra. Jag anser att gedigen utbildning är nödvändig. Längre tid ger också mer utveckling, tid till reflektion och att processa sin egen praktik sida vid sida med lärarrollen.

Poäng är viktigt men i grund och botten måste det väl ändå vara vår kunskap som är det viktigaste? Det går att få poäng och diplom utan att egentligen bära med sig så mycket kunskap från utbildningen. Det gäller alla utbildningar i alla branscher. En del är givetvis svårare än andra men vad du gör med kunskapen, hur du vrider och vänder och förankrar den i dig själv måste väl ändå räknas högst?

Dras du med i poänghetsen?
Att läsa en bok inom ett visst ämne kan ge mer kunskap än vad en helgkurs nödvändigtvis gör. Allt kan inte dras över en kam men det är intressant att reflektera över detta. Poänghets kan kanske liknas vid betygshets. Väljer du den utbildningen eller workshopen som verkligen lockar dig och du tror kommer ge dig något eller väljer du den som ger dig bäst poäng trots att innehållet inte kändes lika klockrent? Går jag till mig så fastnar jag absolut i poänghets ibland.

Jag menar inte att poäng eller antal systemtimmar ska förringas. Kvalité kan vara förknippat med antal timmar och innehåll. Jag tampas med min ståndpunkt när det kommer till vad som är en bra lärare. Den som har gått lärarutbildningen eller den som har kunskap och kan möta människor? Med fem år på lärarutbildningen borde jag väl i grund och botten anse att den med lärarutbildning är den bästa läraren men jag har också sett andra sidan.

Utbudet av utbildningar och kurser idag är gigantiskt. Jag säger inte att det ena är bättre än det andra. Jag ber dig att reflektera över vad som är bäst för dig. Vad är viktigt egentligen? För mig var en 500h certifiering inom Yoga Alliance viktig men jag ser lika gärna att den utbildning som erbjuds av en kunnig person som kan ge mig något är precis lika viktig. Det ena behöver inte utesluta det andra. Och hur förmedlar du din kunskap? Har du kunskapen med dig eller stannade den i böckerna trots att diplomet hänger på väggen? Fundera över vad du ska använda det till. Gör du det för din egen skull eller någon annans? För ytan eller för det inre? Det är bara du som vet.

Lästips

Lyft dina kunskaper - inspirerande föreläsningar

Avatar

Johanna Alvin

Johanna är den före detta idrottsläraren som numera driver yogastudion FLOW i Göteborg. Hon sprider inspiration och värme som yogalärare på sin studio, konvent, workshops och yogalärarutbildningar.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev