Johanna Andersson: ”This is why I do yoga”

01 juli 2015 | Av Instructor

Johanna Andersson on yksi Yogoben ruotsalaisista joogaopettajista. Seuraavassa hän kertoo muun muassa kerrasta jolloin itki joogan takia, joogan taianomaisuudesta, omasta joogamatkastaan sekä joogahetkestään 80-vuotiaan kanssa reissatessaan yksin Etelä-Afrikassa.


Ammatti: Yrittäjä, joogaopettaja, personal trainer
Sijainti: Götebörg, Yogobe tai mikä tahansa yllättävä paikka maailmassa
Lempiasana: Rakastan tuplakyyhkyä kierrolla, ja koska olen tehnyt sen joka päivä kahden vuoden ajan, löytää kehoni siihen nopeasti. Joskus olen asennossa neljä minuuttia, joskus vain yhden hengityksen ajan.
Musiikkivinkkejä: Täältä löydät neljä Spotify-soittolistaani.

Miten aloitit joogan ja millainen oli ensimmäinen joogatuntisi?
Se tapahtui kun muutin 17-vuotiaana yksin Etelä-Afrikkaan. Menestyin hyvin kaikissa aineissa ja kävin joogassa 80-vuotiaan intialaisen tädin luona. Olin todella vaikuttunut keveydestä jolla hän oli asennoissa - itse olin 17-vuotias ja huippukunnossa, mutta minulle ne olivat mahdottomia. Tanssin ja treenasin kovaa ja ajattelin aluksi joogan olevan liian hidasta. Mutta sitten koin ahaa-elämyksen joogan hyväksyvyydestä: mikään ei ole väärin eikä oikein. Muistan naisen sanat vieläkin: ”Tee näin jos se tuntuu hyvältä.” Kukaan ei koskaan ollut ohjannut minua niin, olin ennemmin tottunut kuulemaan sanat: ”Tee näin niin se menee oikein”. Jooga oli henkireikäni silloin. Joogassa sain vain olla.

Mitä rakastat eniten joogassa?
Minulle jooga merkitsee vapautta ja taukoa arjesta, joka niin helposti jyrää kaiken muun alleen. Jooga antaa minun pysähtyä ja tunnustella, virittää kompassini ja itseni oikealle taajudelle ennen kuin palaan arjen askareisiin ja odotuksiin. Jooga tekee minusta kauniimman ihmisen.

Onko sinulla jotakin eritystä jooga-hetkeä?
Minulle tulee heti mieleen yksi David Lifen jooga workshop Lontoossa. Tunti oli mieletön. Hän tuli avustamaan minua sillassa ja yhtäkkiä kyyneleeni alkoivat virrata, jokin minussa vain päästi irti. Tiesin heti mitä se oli. Olin vihainen isäni kuolemasta. Minulle ei aiemmin ollut edes tullut mieleen että voisin olla vihainen hänelle koska eihän niin saisi tuntea. Mutta tunne nousi pintaan, ja minä vain itkin ja itkin. Tuntui kuin olisin keventynyt 100 kiloa. En koskaan puhu siitä kenellekään, mutta en koe että sille edes olisi tarvetta.

”Rakastan joogassa täydellistä irtipäästämisen hetkiä, niiden saavuttamiseksi voi mennä aikaa, tai sitten se voi tapahtua yhdessä hengenvedossa. Siinä piilee joogan taika, eikä sitä tarvitse sen enempää tutkia tai analysoida, sen voi vaan antaa olla niin.”

Haluaisitko suositella jotakin kirjaa?
T.K.V: Desikacharin Heart of Yoga ja Eckart Tollen Be Here Now. En ole kertaakaan lukenut niitä kannesta kanteen, vaan otan niistä aina jonkin sitaatin ja annan sen kulkea jonkin aikaa mukanani.

Miten jooga näkyy arjessasi?
Ajattelen usein: ”This is why I do yoga”. Erityisesti tyttäreni Leonien kanssa, esimerkiksi juuri nyt täällä leikkipuistossa. Minua haastatellaan samalla kun hän kiipeää ylös liukumäkeä: keskittymiseni on siis jakautunut. Pitäisi olla läsnä ja sujut sen kanssa miten asiat ovat. Tällaisina hetkinä ajattelen niitä tunteja joogamatolla kun olen kehittänyt fokusta ja keskittymiskykyäni. Sitä, että yrittää olla stressaantumatta ja ajattelee vain ”kaikki on hyvin, tilanne kerrallaan, hengenveto kerrallaan”. Tätä jooga on minulle.

Toisinaan Leonie ei halua mennä vaunuihin istumaan, ja minun täytyy kantaa hänet koko matka kotiin. Ilman joogaa en todellakaan jaksaisi koko matkaa, tai olisin ainakin rikkonut itseäni. Jooga kulkee siis mukanani joka päivä.

Siirry Johannan Yogobe profiiliin

Haluatko joogata Johannan kanssa (ruotsiksi)?
Siirry VIDEOS sivulle, ja etsi videoita hänen nimellään (ruotsiksi). Vaikket olisikaan jäsen, voit silti nähdä minuutin mittaisen esikatselupätkän kaikista videoistamme. Jos sinulla ei vielä ole käyttäjätiliä, voit tutustua palveluumme kolmen päivän ilmaisella kokeilujaksolla, ilman sitoutumista.

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev