03101 %285%29

Bygg upp din kropp utan pekpinnar och press

14 juni 2018 | Av Yogobe

Träning ska vara lustfyllt och ge energi men ibland går vi vilse och träningen blir bara prestation. Tar vi i alltför hårt tar kroppen till slut skada. Illustratören och yogaläraren Mia Valgren skriver om hur hon gick från att pressa sig själv alldeles för hårt till att träna med mer glädje. På köpet kom en bättre självbild!


Självbilden kopplad till kroppens prestation

Ibland är det bra att pressa sig själv till att välja löpning/yoga/styrketräning istället för tv-soffan. Men det finns också tillfällen då det är bättre att helt låta bli. Jag har under lång tid yogat varje dag. Från första dagen jag bestämde mig att det var dags att lära mig stå på händer så var det just detta jag övade på, varje dag. Det handlade inte om fem minuter utan under drygt ett års tid stod jag envist och jobbade. Mot vägg, utan vägg, på golvet, med vikter. Mellan 1-3 timmar varje dag.

Detta pågick tills jag fick en inflammation i en axel och senare även en bristning i en muskel som hindrade mig. Att detta var för mycket träning (envishet, ältande…) kunde jag inte se då. Jag hade målet så tydligt framför mig att inget annat existerade. Min självbild var kopplat till att stå på händer och de dagar som jag inte klarade av det blev jag arg, sur eller ledsen.

Idag står jag nästan inte på händer alls förutom vid enstaka tillfällen. Den intensiva träningen fick mig att helt tappa suget. Det fanns ingen glädje kvar, bara prestation. När jag inte kunde stå på händer fick jag också ändra min självbild. Jag kanske inte längre skulle vara den där ”starka yogin” som håller starka klasser? Kanske ska jag fokusera på bakåtfällningar? På mjukhet istället? Vad är min grej liksom?? Och senare…. Måste jag ha en ”egen grej”? Måste jag veta vad som karaktäriserar mina klasser? Kan jag inte köra på känsla och lita på att förankringen finns i min kropp och att den ”äktheten” får vara ledande istället för bilden om hur klassen "måste" se ut?

Se upp med för många måsten och borden
I förra veckan var jag hemma med en febrig dotter. Jag hade såklart målet klart för mig, jag skulle passa på att yoga. Men ju längre dagen gick kände jag mig bara tröttare och jag hade inte alls någon lust. Flera gånger resonerade jag med mig själv att det faktiskt inte gör något om jag hoppar över en dag, att det faktiskt till och med är bra att jag lyssnar på kroppen. När kvällen kom och jag fortfarande inte hade yogat utan istället ägnat mig åt en härlig promenad med hundarna och mys i soffan med dottern, hörde jag den där lilla rösten inom mig, den som säger att det inte alls är ok att missa en dag, att jag faktiskt BORDE ställa mig på mattan.

När jag reflekterar över det idag inser jag att den dagen var en underbar dag för den gav mig övning i det här med prestationskrav. Rösten inom mig förtog lite av allt det mysiga som jag faktiskt gjorde under dagen. Och gissa vad rösten säger till mig idag? Att jag borde veta bättre, jag som faktiskt pratar om just detta med prestation i mina klasser…

Ibland behöver tankarna få komma upp till ytan. Jag behövde få bli medveten om mina val, varför jag väljer och varför den där rösten har fått ta så stor plats. Jag har också insett att jag inte behöver ha någon ”grej” inom yogan som är "min" utan att jag istället vill behålla en variation för att behålla glädjen och intresset. Om någon form/asana inte känns bra så avstår jag den helt enkelt. Samtidigt har jag också insett att den formen kan fungera lika bra eller kanske till och med bättre dagen efter. Man ska inte säga att något är bättre eller sämre inom yogan, det vet ni väl! ;) Genom att jobba med det som funkar, det som lockar mig för dagen, har jag hittat en bättre variation och kan behålla glädjen och närvaron i det jag gör. Även om jag ständigt får jobba på det. Någon som känner igen detta?

Foto: Emelie Mitroulis Helldén

Träna på att vara snäll mot dig själv

Introduktion
10 min

Yoga with

Anna Gordh Humlesjö berättar vad self-compassion innebär.

Klass
5 min

Meditera with

En meditation och kriya som hjälper dig känna att du är komplett, precis som du är.

Länktips

Om Mia 

Mia Valgren är utbildad beteendevetare, illustratör och yogalärare och driver idag studion Yaya Yoga i Växjö. Hon drivs av ett ständigt lärande och har bland annat 300h Embodied Flow och 200h Hatha yoga bakom sig. I vinter bär det av till Bali för ytterligare en utbildning. Mia förmedlar både rörelse och stillhet, hennes flöden är rytmiska med dynamiska rörelser som hjälper dig hitta in i både muskler, leder och bindväv.

I arbetet som illustratör har hon bland annat illustrerat för Arla, Boråstapeter, Ikea och BRIS. Hennes verk har även synts i internationell media och press. Nyfiken? Kika in på miavalgren.se eller yayayoga.nu och ta en titt! Mia på Instagram: @yoga.by.mia.

988788 219051151621813 1970082099 n

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev