Yoga handlarombalansf c3 b6rst c3 a5elseochmod

Yoga handlar om balans, förståelse och mod

15 april 2015 | Av Emelie Steen


I helgen som var mötte jag en kvinna som tidigare varit med på en av mina kurser där jag undervisar i yoga och häst. När hon såg mig sken hon upp i hela ansiktet, började småskratta och tittade sen ner i backen, fortfarande med ett leende på sina läppar. Hon kom sen fram till mig gav mig en kram och sa: Du kan aldrig tro vad som har hänt sedan du var här sist.

Till saken hör att det här var en av alla dessa människor som av någon anledning har helt fel syn på yoga. Innan hon ens testat dömde hon yoga som tråkigt och flummigt. Hon hade väl mer eller mindre blivit medtvingad på den här kursen som jag höll för snart ett halvår sedan av sina vänner som tyckte att mitt upplägg verkade intressant. Jag öppnade dag ett på kursen med att hålla en yogaklass. När vi satt oss ner på våra mattor kunde jag se att hon var skeptisk där hon placerat sig längst bak i rummet. Jag behöll mitt fokus och förmedlade en fin känsla under klassen som sen fick ligga som grund för resten av dagen, så blev också upplägget för resten av kursen. Hon sa inte så mycket just då men idag vet jag hur detta kom att påverka en stor del av hennes liv.

Kvinnan jag berättar om är en mycket modig kvinna. Trotts sina fördomar deltog hon på hela min kurs som ledde till en stor förändring. I vårt andra möte berättade hon för mig hur hon idag kontinuerligt går på yoga. Hon förklarade för mig hur yogan öppnat upp vägar och förändrat hennes synsätt på hur vi tillsammans kan bidra till bättre hälsa. Två dagar med yoga för 6 månader sedan fick hennes kropp att bli mer flexibel, men framför allt tror jag att det var något inom henne som föll på plats. Till vardags jobbar hon som förskolechef och verkar därför ledande för många människor. Hon ser dagligen behovet av en förändring, då hon precis som jag är medveten om hur den psykiska ohälsan bara ökar. Nu har hon hittat verktyg som hon vet fungerar och har tagit ett beslut om att försöka dela dessa. Idag tittar vi tillsammans på hur vi ska låta yoga bli en del av andra människors vardag som ett redskap för ett bättre mående. I framtiden ser vi hur jag utbildar hennes personal inom yoga för att de i sin tur ska kunna dela den med barnen på flera förskolor. Det är för mig helt magiskt!

Yoga för mig handlar om att förmedla en känsla och en syn på livet som är sund och hållbar. Yoga är inte bara en massa övningar som måste utföras med glans utan den basar i en värdegrund där alla välkomnas, den genomsyrar hela dagen med ett varmt bemötande och en tryggande famn. Yoga skapar balans och ser till allas lika värde, den lär mig mina gränser och skapar förståelse för andras.

Många människor idag står i förvirring, saknar tro och fotfäste. Rädslor skapar blockader som kan vara svåra att ta sig förbi och kan ibland kan de ge sken av nonchalans. Tro inte därför på allt du ser, lita på att det finns ett djup i varje människa som är värt att omfamna. Vi är fantastiska och starka i vår natur när någon vågar tro på oss. Var en ledstjärna för dom som behöver och förstå att yoga även pågår när vi upplever motstånd. Det handlar inte om ständiga halleluja moments, det handlar om balans, förståelse och mod.

PS. Just nu leder jag temamånaden "yoga med familj och vänner" i BEYOGA365 och YOGAMOM365 med fokus på familj och vänner men också på förälder, ungdom och barn som enskilda individer. Läs mer om den här. 

Emelie steen

Emelie Steen

Emelie Steen är en mångsysslande livskonstnär och yogini. Hon arbetar som yogalärare och är även verksam lärare i grundskolans tidigare år.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev