”Suurin oivallukseni tapahtui kun löysin hengityksen”

20 januari 2016 | Av Yogobe

Jooga ja juokseminen saattavat aluksi tuntua oudolta yhdistelmältä. Monet juoksijat ajattelet olevansa jäykkiä ja mieltävät joogan hankalaksi akrobaattisine temppuineen, jopa vähän turhaksi ajanhukaksi. Miten matolla makoilu ja jalkojen ristiminen auttaisivat juoksemista – kenellä on aikaa sellaiseen?


Näin ajattelemalla ei kuitenkaan voisi olla enempää väärässä. Jooga ja juokseminen ovat loistava kombinaatio. Olen itse juossut jo vuosia, ja aikaisemmin kuvittelin tietäväni kaiken juoksemisesta ja sen treenaamisesta. Seurasin harjoitteluohjelmiani, kilpailin ja olin jopa hyvä siinä mitä tein. Mutta juokseminen on niin paljon muutakin kuin vain hyvää kestävyyskuntoa ja jalan siirtämistä toisen eteen. Juokseminen on kehon kaikkien nivelten ja lihasten yhteispeliä, jossa jokainen juoksuaskel vaatii hienoa balanssia liikkuvuuden ja kannatuksen välillä. Juokseminen on myös yhtä paljon psyykkeen kuin se on fyysisen kehon harjoitusta. Keho jaksaa jatkaa aika pitkään ilman että pää on mukana, mutta ilman keskittymis- ja paineensietokykyä ei kukaan pääse täyteen potentiaaliinsa, oli sitten kuinka hyvässä kunnossa tahansa.

Juoksemisen helppous sai minut aikanaan rajastumaan lajiin. Lenkille voi lähteä juuri silloin kun haluaa, ja juosta voi melkein missä vain. Nautin hetkistä itseni kanssa, liikkeen toistuvasta rytmistä ja variaatioiden mahdollisuuksista: joskus saatoin lähteä metsään rauhalliselle hölkkälle, välillä taas repimään intervalleja jalat tulessa ja verenmaku suussa.

Jooga tuli elämääni sopivasti sellaiseen aikaan, kun laji jota alunperin rakastin oli muuttunut suorituslähtöiseksi. Juoksemisesta tuli aikojen ja tulosten syynäämistä, joka taas tuotti minulle painetta joka lopulta esti minua kehittymästä.

Jooga ei kuitenkaan heti vienyt minua mukanaan samalla tavalla kuin juokseminen. Fyysisesti joogaaminen oli minulle helppoa. Olin notkea, kestävä ja vahva suhteessa kehonpainooni. Psyykkisesti harjoittelu oli levottomalle mielelleni vaikeaa. Hankaluuksista huolimatta jatkoin, mikä lopulta johti oivallukseen siitä, että jooga oli juuri sitä mitä silloin tarvitsin.

Aika pitkään pelasin fyysisillä valmiuksilla, mikä tietysti sai joogaamiseni näyttämään muiden silmissä hyvältä. Otin siis suoritusajattelun mukaan matolle. Pikkuhiljaa aloin huomaamaan miten ihanan olon jooga minulle sai aikaan, miten keskittyminen helpottui ja ajatukset eivät enää tuntuneet yhdeltä isolta sekamelskalta. Samalla suhteenikin joogaan muuttui: en välittänyt enää miltä jokin asento näytti, vaan ainoastaan siitä miltä se tuntui.

Jooga sopii loistavasti juoksijan keholle. Jooga notkistaa ja parantaa juoksuaskelta, seisoma-asanat ja tasapainoilu vahvistavat lantion ja jalkojen lihaksia, kehotuntemus kasvaa, epätasapainot kehossa tasottuvat sekä stressin ja levon suhde tasottuu. Jooga opettaa kuuntelemaan kehon tarpeita. Juoksuharjoittelun täydentäminen joogalla parantaa suoritusta ja ehkäisee samalla loukkaantumisia. Joogan fyysiset hyödyt ovat kuitenkin vain osa siitä mitä sillä on tarjota.

Joogan avulla olen oppinut keskittymään, ja saanut itseni jatkamaan vaikka jalkoihin sattuu ja keuhkot ovat aivan lopussa, mutta toisaalta myös pitämään taukoa ja lepäämään jos siltä tuntuu. Eniten jooga on kuitenkin vaikuttanut suhteeseeni juoksemiseen ja muuttanut sen takaisin ennalleen. Juoksen taas perhoset vatsassa odotuksesta ja innostuksesta, enkä jännityksestä ja suorituspaineista. Löysin takaisin juoksemisen ytimeen ja siihen mihin alunperin siinä ihastuin – tunteeseen siitä, kuinka kehoni kantaa minua ja vie minua eteenpäin.

Suurin oivallukseni tapahtui kun löysin hengityksen uudestaan. Aikaisemmin hengitys oli vain ollut, se oli jotain automaattista ja itsestäänselvää. Täysin arvaamatta sainkin siitä itselleni työkalun jolla vaikuttaa sekä mieleeni että kehooni. Nadi shodana (vuorosierainhengitys) rauhoittaa mieltä ja saa minut keskittyneemmäksi kilpailutilanteissa. Syvähengitys on auttanut minua käyttämään koko keuhkojeni kapasiteettia mikä vuorostaan vahvistaa hengityslihaksia, säilyttää rintakehän liikkuvuuden ja lisää hapensaantia. Hengitykseni tutkailu ja siihen tutustuminen on opettanut kuuntelemaan sitä juostessani, ja tarvittaessa muuttamaan sitä paremman jaksamisen takaamiseksi. Video-ohjausta eri hengitystekniikoista löydät Yogobesta.

Huolimatta siitä millaisia tavotteita sinulla on, tai vaikka juoksisit täysin omaksi huvikseksi, saat juoksemisesta nautinnollisempaa kun mielesi ja kehosi tekevät yhteistyötä. Tulokset tulevat silloin kaupan päälle.

Lämpimin terveisin,
Sara Ivarsson

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev