Meditaatio ja sen merkitys

13 januari 2016 | Av Yogobe

Jo vuosia meditointia harjoittanut Eveliina kertoo tässä tekstissä omasta suhteestaan meditoimiseen, sekä siitä millainen merkitys harjoituksella on ollut hänen elämässään. Hän opiskelee parhaillaan joogaopettajaksi sekä meditaatio-ohjaajaksi, ja unelmoi voivansa tulevaisuudessa herätellä ihmisiä tietoisempaan ja lempeämpään elämään.


Meditointi on iso osa päivittäistä elämääni. Olen harjoittanut erilaisia meditaatioharjoituksia noin 3 vuotta lähes päivittäin. Elämäni meditoinnin parissa on alkanut jo ennen kuin hurahdin täysillä joogaan.
Meditointi merkitsee minulle monia eri asioita. Ennen kaikkea se on tie hiljentymiseen ja rauhoittumiseen, mutta myös tie itseeni ja itseni kohtaamiseen. Uskallan väittää, että tutustumalla itseen, ihminen voi ymmärtää paremmin myös muita ihmisiä ja muiden ihmisten tekoja sekä maailmaa ympärillämme. Harjoitusten aikana tulleet oivallukset avartavat mieltä ja kantavat elämässä eteenpäin. Itse koen näiden oivallusten olevan todella merkittävä osa elämääni.

Meditaatioharjoitukset eivät ole suora tie onnellisuuteen ja sitä ei ole syytä harjoittamiselta odottaakaan. Harjoitukset antavat meille mahdollisuuden löytää sisältämme jotain todella suurta ja rakastettavaa, mutta vastapainoksi myös kipeitä ja vaikeita asioita. Kohtaamme itsemme aidosti ja tämä ei ole aina ihan helppoa. 
Vaikka meditointi on muodostunut osaksi päivittäistä elämääni, joudun silti joka päivä tekemään päätöksen harjoittamisesta. Elämän hektisyys ja kiireet jyräävät meditoinnin yli, mikäli tämä tietoinen päätös jää tekemättä. Joka ikinen päivä suunnittelen ajan, jolloin istun meditointityynyni päälle tunnustelemaan hengitystäni ja kehoani. Koen vahvasti, että tästä on ollut minulle apua ja sitä mieltä olen edelleen.

Mantra on mahdollisuus

Tein Satu Tuomelan "I am that – meditaatio yhteisöllisyyden ymmärtämiseen"-harjoituksen, jota Satu kutsui itse myös Mantra-meditaatioksi. Harjoituksessa toistettiin mielessä lausetta ”so ham”, jonka kautta puhdistettiin omaa mieltä ja alitajuntaa. So ham tarkoittaa englanniksi I am that, joka taas kuvastaa meidän yhteisöllisyyttä ja sitä kuinka me olemme kaikki.

Harjoituksen aikana sain jälleen todeta miten helposti mieli harhailee muualle. Huomasin olevani noin kolmen sisään ja uloshengityksen ajan läsnä, kunnes mieleni oli jo toisaalla. Tämän huomattuani palautin huomioni takaisin ”so ham” –mantraan ja hengitykseeni. Harjoittaessa mieleeni nousi ajatus siitä miten mantra, hengitys ja oma keho antavat mahdollisuuden palauttaa huomion tähän hetkeen. Oleellista ei ole se miten kauan pysymme mantrassa tai hengityksessä vaan se, miten huomaamme olevamme muualla ja miten palautamme itsemme takaisin tähän hetkeen. Jokainen mielen vaellus on uusi hetki palata mantran, hengityksen tai kehon kautta sinne missä oikeasti olemme.

Sisäinen kokemus ja oivaltaminen

Mantrat ja mantroissa välittyvät viestit voivat olla pelkkää sanahelinää ennen omaa sisäistä kokemusta niiden merkityksestä. Meditointi luo meille mahdollisuuden oivaltaa asioiden merkitykset oman kokemuksen kautta. I am that –harjoituksessa Satu kehotti tuomaan mieleen ihmisen, hänen teon tai jonkun tilanteen, jota ei ole täysin ymmärtänyt. Otin erään ihmisen mukaan harjoitukseeni ja koin tämän erittäin vapauttavaksi. Vaikka suhteeni tähän ihmiseen on vaikea, harjoituksen aikana ymmärsin, että meissä kummassakin on jotain todella samaa ja me olemme silti yhtä, vaikka en tätä ihmistä täysin ymmärräkään. Tämä kokemus oli erittäin vapauttava ja koin yhteisöllisyyttä ihmiseen, jonka kanssa en sitä välttämättä muutoin kokisi.

Herätä uteliaisuutesi

Satun I am that –meditaatio on mielestäni oiva harjoitus, mikäli meditointi ei ole vielä tuttua. Harjoitus on yksinkertainen, selkeästi ohjattu ja se ei ole liian pitkä vasta-alkajan mielelle. Toisaalta harjoitus sopii vallan mainiosti myös kokeneelle harjoittajallekin. Itsetutkiskelu ja yhteisöllisyyden kehittäminen on jatkuva prosessi, jota kukaan meistä ei voi tehdä liikaa. Olen hyvin utelias itseäni ja maailmaa kohtaan enkä voisi kuvitella eläväni ilman meditointia. 

Sydämellisesti, E

Satu Tuomelan I am that-meditaation löydät täältä!

Kirjoittajasta

Eveliina opiskelee parhaillaan joogaopettajaksi (RYT200) sekä meditaatio-ohjaajaksi, ja unelmoi voivansa tulevaisuudessa herätellä ihmisiä tietoisempaan ja lempeämpään elämään. Hän rakastaa joogaa ja kaikkea siihen liittyvää, pitkiä kävelylenkkejä luonnossa, joka on yksi hänen intohimoistaan, eikä koskaan tingi hyvistä yöunista.

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev