Elämän moninaisuutta kunnioittava ISHTA-jooga

02 juni 2018 | Av Yogobe

”Jos et jaksa itse istua itsesi kanssa edes viittä minuuttia, miten voit olettaa että joku muu jaksaa?” Nämä Etelä-Afrikasta kotoisin olevan ISHTA -joogan perustajan, Alan Fingerin, naureskellen lausumat sanat ovat painuneet Fingerin koulutuksen käyneen joogaopettajan, Aino Sirenin, mieleen. Suuntaus uskoo ettei ole yhtä tapaa olla ja elää. Sen mukaan jokainen on oman itsensä paras opettaja silloin, kun antaa joogan palvella itseään, eikä toisin päin.


 ISHTA-jooga on hathajoogaa, joka tarkoittaa liikkuvaa joogaa. Siinä tasapainotetaan energiakehoa, jotta pystytään hiljentämään mieli ja istumaan paikallaan. Jokainen opettaja suunnittelee itse oman tuntinsa, joka perustuu usein tiettyyn teemaan sekä järkevään asanoiden järjestykseen, jotta lopussa on rauhallinen olo sekä energisesti että fyysisesti.

Tunneilla on vahvasti mukana vanha intialainen lääketiede, ayurveda, joka on myös joogan sisartiede. Sitä käytetään harjoituksessa työkaluna, jonka avulla tuodaan omaa kehomieltä tasapainoiseen tilaan. ISHTA:ssa on tärkeää jakaa tietoa oppilaille niin, että he voivat tehdä tunnilla omaa kehoaan palvelevia päätöksiä eri asanoista ja niiden variaatioista.

Yksilöllisyydelle kumartava harjoitus

ISHTA tulee sanoista Integrated Science of Hatha, Tantra and Ayurveda, eli tarkoittaa hathan, tantran ja ayurvedan yhdistelmätiedettä. Kirjainyhdistelmän lisäksi ISHTA:lla on toinenkin merkitys; se tarkoittaa sanskritin kielellä ”that which resonates with the individual spirit” eli se, joka resonoi kunkin sielun kanssa.

Sielun kunnioittaminen tarkoittaa ISHTA-joogassa sitä, että harjoitus muokataan jokaiselle sopivaksi noudattaen anatomisesti ja energeettisesti optimaalisinta linjausta. Kun harjoitus räätälöidään yksilön mukaan, varmistetaan, että asento palvelee joogaajaa eikä toisin päin. Tämän takia virtaavaan joogaharjoitukseen lisätään saumattomasti tarvittavia apuvälineitä, jotta siitä tulee kehoa avaavaa, armollista ja voimaannuttavaa.

Jokaista rohkaistaan luomaan itselleen sellainen harjoitus, joka tuntuu itselle oikealta. ISHTA-jooga sopiikin kaikille, iästä ja koosta riippumatta. ”Jos joogaajalla on paljon fyysisiä vammoja, voi olla että harjoitusta joudutaan räätälöimään ja painotetaan yksityiseen opetukseen”, Siren kertoo.

Kutsu pysähtymään

Jooga ei aina vaadi fyysistä asanaharjoitusta. Jos harjoittaja on liikuntarajoitteinen, hän voi silti meditoida. ”Jooga sopii myö sellaisille, jotka eivät syystä tai toisesta kykene liikkumaan, sillä sen perimmäinen tarkoitus on meditointi eli pääsy tilaan, jossa ajatukset hiljentyvät”, Siren muistuttaa. Hänen mukaansa uskotaan usein, ettei mielen vaientaminen ole mahdollista ja luovutetaan jo alkumetreillä.

Harjoitus sopii kaikentasoisille joogaajille, tärkeää on ainoastaan ottaa mukaan matolle utelias mieli. ISHTA -jooga painottaa meditaatiota, joten harjoitus voi tuntua vaikealta, jos mieli ei ole tottunut pysähtymään. Tällöin on hyvä muistaa, että epämukavuusalue on usein itsestä oppimisen paikka. Siren pitää myös vain meditaatioon keskittyviä harjoituksia. ”Yleensä tunnit ovat fyysisiä, mutta otamme aina aloittelijat huomioon ja annamme heille erilaisia asanoita. Vasta-alkajien tulo mukaan on aina ihanaa”, Siren sanoo.

”Kun harjoitus tuntuu haastavalta on tärkeä muistaa, että kun viitsii pysähtyä ja olla läsnä itsensä kanssa, lopputulos on palkitseva”, Siren jatkaa ja muistuttaa, että tunneilla pyritään tarjoamaan mahdollisimman hyvät työkalut mielen rauhoittamiseen.

Aino Siren on Suomesta kotoisin oleva E-RYT 500 ISHTA-joogaopettaja. Hän on asunut viimeiset 18 vuotta New Yorkissa, jonne hän alunperin lähti tanssiopintojen perässä. Jooga kuitenkin pysäytti ja Aino rakastui joogan parantavaan vaikutukseen. Nyt hän opettaa yhdessä New Yorkin suosituimmista joogastudiosta, ISHTA Yogassa. Hän opettaa myös yksityistunteja, kouluttaa joogaopettajia koulutusohjelmassa sekä vetää retriittejä maailmanlaajuisesti. Suomeen hän on tuonut ISHTA Yoga RYT 200  -opettajakoulutuksen, joka järjestetään kesäisin Helsingissä.

Lisää Ainosta ja ISHTA:sta

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev