Vad är yin & yang?

21 november 2023 | Av Yogobe

Vad betyder yin och yang, hur påverkar de vår hälsa och vad kan vi göra för att få dem mer balans, bland annat med hjälp av yoga? Läs vidare för att ta reda på det!


Yin och yang – motpoler som skapar balans

Filosofin kring yin och yang kommer från den traditionella kinesiska medicinen (TKM, eller TCM på engelska) och taoism. Begreppen är metaforer för motsatser i vår kropp, vårt sinne, vår livsstil/hur vi agerar och våra emotioner – såväl som i yttre fenomen såsom väder, mat och årstider.

  • Yang står för bland annat:
    • Ljus
    • Maskulinitet
    • Aktivitet
    • Himlen
    • Solen
  • Yin står för bland annat:
    • Mörker
    • Femininitet
    • Passivitet
    • Jorden
    • Månen

Allt yin har också en uns av yang i sig och vice versa och de är beroende av varandra. Om du vilar, finns det något som är aktivt i dig, så som blodcirkulationen och kanske dina tankar, och om du är aktiv, kan något fortfarande vara stilla, såsom kanske ditt sinne. Men det kan lätt bli obalans, där vi gör eller håller tillbaka för mycket.


I TKM ser man orsaker till sjukdom i förhållandet mellan yin och yang i och mellan våra organ och i flödet i våra meridianer (energikanaler) i kroppen, vilket hänger ihop med hur vi mår och lever. En känsla av exempelvis sorg eller ilska som hålls inne eller uttrycks ogynnsamt kan påverka våra organ, och leda till fysiska och psykiska besvär. Vi behöver kunna låta känslan vara och ha sin gång (yin) utan att kämpa emot eller trycka ner den och vi behöver agera på det vi behöver, till exempel säga ifrån, eller ta oss ur en situation som håller oss tillbaka (yang).

Syftet inom medicinen är att återskapa den naturliga harmonin i våra kroppar och sinnen, så att vi bland annat kan vara aktiva på det sätt vi behöver, och få den vila vi önskar, och så att livsenergin kan flöda fritt i våra kroppar igen.

Vill du utforska yoga utifrån Traditionell kinesisk medicin? I biblioteket här på Yogobe hittar du ett stort antal klasser inom både yin och yang


Yin och yang i yoga

Yogaformer som är mer aktiva och där vi aktiverar kroppen, kan räknas som yang-klasser – exempelvis hatha, ashtanga, vinyasa, anusara, medan alla vilsamma klasser där vi slappnar av och är mer passiva och når åt fascian, bindväven, kan räknas som yin-klasser – såsom yinyoga, restorative yoga etc. Ulrica Norberg skriver om behovet och balansen av dessa båda former av utövande i Yin yoga – balancing the Yin and Yang of yoga. Översatt skriver hon bland annat:

"Vår yogapraktik bör vara en blandning av yang (ut/action/kontraktion) och yin (in/observation/extension) för att göra helheten balanserad och påverka hela vår hälsa för att gå mot homeostas (upprätthållandet av jämvikt).

Om vi ​​pressar våra gränser eller lever ett liv som ständigt är yang, agerande och utåtriktat, bränner vi energi snarare än att spara. Å andra sidan, om vi drar inåt för mycket eller leder en för passiv livsstil, börjar vi gå bort från livet och vara närvarande, in i det förflutna, glida bakåt. För mycket yin eller för mycket yang skapar obalanser. De behöver samexistera sida vid sida för att vi ska kunna leva våra liv i harmoni och balans".

Yin & yang – yogaklasser online

Yin & yang:

Ny
30 min

Yoga with

Helkroppsflöde som ger dig såväl energi, som skön vila.

Klass
45 min

Yoga with

Open your side body, tap into your fascia and notice how it’s all connected.

Yang:

Klass
45 min

Trening with

Funktionell träning under så kallad AMRAP – “As Many Rounds As Possible” – en riktig genomkörare.

Workshop
60 min

Yoga with

Movement through Breath, Drishtis, Bandhas, Asanas, Vinyasa and Sun Salutation A.

Yin:

Klass
20 min

Meditere with

Besök gränslandet mellan vakenhet och sömn utan att ligga helt på rygg.

Workshop
30 min

Yoga with

Ta en paus när mycket tankar och funderingar snurrar.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt! Ta del av vad vi erbjuder och våra priser här!

Läs mer om yinyoga och yang-kraft

Källor:

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]