Andas i harmoni – fokusera på andningen när du tränar

17 januar 2023 | Av Linus Johansson

Genom att använda andningen på ett bra sätt, och andas i harmoni, får du många fördelar i din träning. Här berättar jag mer! 


Utan dina andetag...

Det första du gjorde när du kom till denna värld var att dra ditt första andetag in, det sista du kommer att göra när du lämnar detta jordeliv är att andas ut en sista gång.

Du klarar dig utan mat i tre veckor, utan vatten i tre dagar men utan ditt andetag klarar du dig bara i tre minuter. Andetaget är den primära grunden till ditt liv och din rörelse.

Inom SOMA MOVE (en träningsform grundad av mig och Cecilia Gustafsson) är vår intention att all rörelse ska upplevas som ett flödande sammanhang utan avbrott och pauser. För att åstadkomma det arbetar vi med intentionen att andas i harmoni med rörelsen. Att andas i harmoni tjänar flera funktioner i kroppen, som vi tydligt nyttjar inom SOMA MOVE, men för oss är det också en stilla hyllning. En hyllning till det som vi tar för givet varje dag men som vi lätt glömmer att uppskatta.

Vad är harmoni för dig när det kommer till andningen?

Vad "harmoni" innebär är upp till varje person att tolka. Vi har våra principer för hur andetaget hjälper och ger mest stöd eller frihet i en rörelse som vi lär ut. Men i slutändan är det viktigaste att varje person själv upplever och tolkar vad harmoni mellan andetag och rörelse är i deras kropp.

Vi bjuder in till idén att andetaget kan få gå först och rörelsen kan få komma efter. Tänk på det, i alla andra forum går i regel rörelsen först och andetaget får vackert anpassa sig efter nivå av ansträngning och behov. Hur många som tänker göra burpees säger först: "Nu ska jag tänka på hur jag andas!" Väldigt få skulle jag tro. Men till och med i en burpee kan man ha en intention som säger att andetaget kan få leda rörelsen. Upplevelsen kommer därmed bli helt annorlunda.

Att andas i upplevd harmoni är en mycket god grund. Att sedan spetsa det med att andas med ett syfte att kontrollera en rörelse eller öppna en rörelse tar intentionen till nästa nivå.

Olika sätt att andas för olika effekt

  • För att komma längre ut i ytterlägen: Mycket enkelt förklarat kan vi säga att om vi andas följsamt och lätt ut genom näsan i slutet av en rörelse så främjar det möjligheten att komma längre ut i ytterlägen.
  • För mer längd & kraft: Andas vi in i toppen av en rörelse kan vi istället beskriva det som att vi får längd eller höjd genom våra strukturer.
  • Öka kontrollen i ytterlägen: Om vi andas ut genom munnen med ett tydligt motstånd med hjälp av tungan mot tänderna och läpparna i slutet av en rörelse, framför allt om den utförs i högre hastighet, så kan vi begränsa rörelseomfånget och öka kontrollen över ytterlägen.

Näsandning – för att andas mer effektivt

Att andas in genom näsan medför många fördelar. Luften blir renare, den blir fuktigare och varmare. Något som våra lungor tycker om. När vi utför en extrovert rörelse, så som SOMA MOVE, så är det också stor fördel att andas ut genom munnen för att kontrollera formen och flödet av andetaget. I lugnare mer introverta rörelseformer är ut genom näsan att föredra.

I ett tidigare blogginlägg, Våga vara lyckosam, diskuterade jag vikten av att arbeta med känslan att vara lyckosam i sin rörelse. Att förstå, nyttja och utveckla sin relation till sitt andetag är ett viktigt steg i den processen.

Min fråga till dig idag är:
– Uppskattar du ditt andetag? Tar du dig stunder för att visa kärlek, uppskattning och nyfikenhet mot ditt andetag? Om inte, skulle du vilja och våga?

SOMA MOVE, andning och andra klasser och föreläsningar med Linus Johansson 

  • Program: Ensomatic Movement – holistisk träning, en mix av styrka, balans, koordination, närvaro, uthållighet och lite kondition.
Klass
45 min

Träna with

I den här sessionen andas vi först och låter vår rörelse följa.

Klass
10 min

Andas with

Post-workout – visa kroppen att ett hormonellt stadie av stress är slut – lugna andningen och sänk pulsen.

Klass
30 min

Träna with

Hitta utrymme och samhörighet i din kropp genom bindväven.

Klass
20 min

Träna with

Session 3 – Graceful, powerful and rhythmic movement!

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Om du är ny till tjänsten kan du prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka och kom igång här!

Lästips om andning, SOMA MOVE & träning

Foto – huvudbilden: Sofia Kallner

Linus Johansson

Linus är fysioterapeuten som arbetar som inspiratör, utbildare och författare. Tillsammans med Cecilia Gustafsson sprider han träningsglädje genom SOMA MOVE.

Les mer