Så möter du oro och stress i jul

26 november 2023 | Av Mona Drar

Julen kan vara en högtid som innebär stress för många. Kanske oron över framtiden och världens tillstånd tränger sig på. Kanske ekonomin är ansträngd. Kanske julfriden inte vill infinna sig. Här delar jag några tankar om hur vi kan möta känslor av stress och oro kring julen.


En jul i oroliga tider – tillåt dig att möta alla känslor

Julen är på igång. Förutom den stress som julen i sig medför för många, lever vi idag i en orolig värld, där pandemin följts av krig, inflation och gängkrig samtidigt som vi har klimathotet som hänger över oss.

Det är viktigt att vi tillåter oss att känna alla känslor. Det finns inga upplevelser som är fel men givetvis är våra känslor mer eller mindre behagliga. Ibland tänker vi att julen och andra högtider enbart ska rymma de positiva upplevelserna. Den föreställningen är inte hjälpsam. Genom att tillåta oss att känna det vi gör minskar vi risken för att vi hamnar i kamp och motstånd till våra upplevelser. Genom medvetenhet kring våra känslor skapas ett litet utrymme mellan oss och det vi upplever. Det utrymmet gör det möjligt för oss att göra medvetna val. Vi har våra känslor men vi är inte våra känslor. Vi kan ha dem utan att agera på dem och förstärka dem. Vi kan känna det vi gör samtidigt som vi kan påminna oss om att vi är mycket mer än det vi känner i stunden och att våra känslor är övergående. Våra upplevelser skiftar, precis som vår sinnesstämning.

Det är viktigt att tillåta sig att vara ledsen, att känna oron. Ta hand om din ledsenhet eller andra svåra känslor som kan komma upp. Försök att möta dina svåra känslor istället för att lägga locket på. När vi möter våra känslor klingar de av så småningom, men pressar vi undan dem så finns de kvar i oss och lever sitt eget liv. Vågar vi möta dem kommer det också att finnas plats för de positiva känslorna. Kom ihåg, det är ok att ha roligt fast man kanske är sjukskriven. Det är ok att ha feststämning fast det pågår krig och elände runtomkring.

Tacksamhetsträning kan vara ett kraftfullt verktyg

Samtidigt som vi behöver få känna ledsenhet och besvikelse är det också viktigt att inte glömma allt som faktiskt finns tillgängligt för oss. Tacksamhetsträning är ett kraftfullt verktyg som hjälper oss att skifta fokus från det negativa till det positiva. Att börja och avsluta dagen med en tacksamhetsövning kan vara värdefullt. Det är dock viktigt att inte använda tacksamhetsträning som ett sätt att undvika svåra känslor.

Julen är en högtid som kan riskera att bli lite för blöt. Ibland dricker vi alkohol för att dämpa oro och svåra känslor, men alkohol tenderar istället att sätta igång ångest. Dessutom försämrar stort alkoholintag vår sömn, som ju är vår främsta källa till återhämtning.

Fundera på vad julen bär på för budskap och andemening för just dig. Hur kan du manifestera dessa värden? Ingenting du gör är för litet eller obetydligt. Hur kan du hitta sätt att sprida vänlighet och medkänsla? Kanske kan du ge lite av din tid, uppmärksamhet eller omsorg till någon? Eller kanske något helt annat, enbart fantasin sätter gränser. Tänk inte att du behöver göra något stort eller kostsamt. Intentionen är många gånger viktigare än det vi ger. Ytterst är det vårt sinnesstånd som vi sprider och skänker vidare till andra. Känner du medkänsla och vänlighet så är det också det du sprider vidare i världen.

Naturen finns alltid tillgänglig

Försök spendera så mycket tid som möjligt i naturen. Naturen finns alltid där för oss och nu mer än någonsin finns det anledning att stärka våra band till naturen. Att vara i naturen i tystnad ger en extra dimension till våra naturupplevelser. Tystnaden öppnar upp våra sinnen och hjälper oss att ta in naturen till fullo. Naturen sänker dessutom vår stressnivå och stimulerar sinnena på ett rofyllt sätt. I naturen känner vi ofta en slags vördnad och en upplevelse av mening och sammanhang.


Ta tid för vila och återhämtning

För många är julen en högtid med fokus på barnen. Vi vill ge våra barn minnen för livet från deras jular. Och när världen känns som en orolig plats kan det kanske finnas en ännu större tendens att försöka kompensera genom att försöka skapa den ”perfekta julen”. Det är inte alls svårt att förstå men det är en impuls som kan vara viktig att medvetandegöra och försöka begränsa. Försök att hålla fokus på det som verkligen är betydelsefullt och sänk ribban så att du orkar vara närvarande. Försök att möta dig själv med självmedkänsla istället för självkritik när dina krafter inte räcker till allt du vill eller planerat.

Du kan alltid ge dig själv medkänsla och vänlighet, det brukar göra de svåra känslorna lite mindre tunga att bära. Lyssna till dina egna behov och skapa tid för vila och återhämtning. Att visa våra barn att vi prioriterar välmående istället för prestation och perfektion är nog en av de finaste julklappar som vi kan ge dem. En gåva för livet.

Hitta lugnet inom dig med Mindfulnesskalendern 2023

Mindfulnesskalendern är en rofylld och omhändertagande utmaning, som pågår mellan 1-24 december, som ett stöd för att hitta inre lugn och trygghet när livet stormar runt omkring. En julkalender med syfte att inspirera, motivera och stötta dig på vägen mot en lugnare jul. Det är inte en tävling utan en inre utmaning – en daglig uppmuntran till dig att prioritera ditt välmående i tider då det är lätt att fastna i spiraler av stress och oro. Läs mer och anmäl dig här! 

Övningar online – möt stress och oro

Klass
20 min

Meditere with

En liggande kroppsscanning där du får uppmärksamma kroppen och stötta dig själv med hjälp av självmedkänsla, med Mona Drar, leg. psykolog.

video.flavor.audio
45 min

Meditere with

En guidad mindfulnessmeditation som du utför ute i naturen, gärna barfota, leg. psykologen Mona Drar är din guide.

Foredrag
10 min

Meditere with

Vad innebär compassion och hur kan du öva upp din medkänsla och använda dig av den?

Klass
10 min

Yoga with

Varva ner, känn in tacksamhet för dagen som varit. Landa för att somna lugn och nöjd.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Mona Drar

Mona är legitimerad psykolog och egenföretagare med visionen att sprida medkänsla och mental hälsa. Hon använder gärna naturen som inslag i sitt arbete.

Les mer