När du väl kommit igång med träningsrutiner som du behöver och mår bra av – pang boom så kommer livet emellan och du tappar ditt sköna flow. Ack så vanligt. Här kommer tips och inspiration för att försöka hålla kvar rutinerna även när du kommer till uppförsbackarna.
Få till vardagsträning med disciplin utan hets
Du har kört en utmaning påhejad av andra eller bara kommit igång på egen hand. Du har fått till den där regelbundenheten, prioriterat rutinerna genom att lägga mer fokus där än på annat. Det känns bra i kropp och själ. Så knackar plötsligt vardagen på dörren. Tvätthögen når oanade höjder, förkylningen hälsar på, köket behöver renoveras, belastningen på jobbet skjuter i höjden, barnen sover dåligt. Andra saker behöver lite mer av ditt fokus ett tag – livet händer liksom. Och vips är de där rutinerna plötsligt pust väck. Igenkänning?
Så hur kommer du vidare, när smekmånaden är över och nyhetens behag har lagt sig? När vardagen börjar pocka på uppmärksamheten, när orken inte är densamma?
I blogginlägget Utan disciplin inget flow skriver yogaläraren Marie Romani: "Ändå väcks en nyfikenhet. Varför kommer gråten i halsen? Vad är det för fysiska knutar som vidrör de emotionella – det som är undanstoppat, det jag inte ens vet om att jag har samlat på mig!? Hur många lager finns det egentligen? För att stilla den nyfikenheten och komma ner till det undre lagret i asken krävs disciplin och hängivenhet som jag nu påminns om. Att inte alltid falla in i det som är kul och lätt."
Och där har vi det, nyckeln – disciplin. En del av oss har redan massor av disciplin, så mycket att vi kanske behöver lugna oss lite och släppa kontrollen. En del av oss vill bara lägga benen på ryggen när de hör ordet. För det låter ju kanske inte superkul; Disciplin. Nej, faktiskt inte. Men om vi försöker få till den, den där så många gånger hopplösa disciplinen, utan att den övergår till en osund hets som kan ge obalans åt andra hållet, så är den en grym kompis.
Vi behöver göra sådant vi tycker är kul, och som vi har lätt för. Det är lite så vi klarar att påbörja nya vanor, hitta sådant som ger energi och glädje. Det är även så vi bibehåller rutinerna. För skittråkiga saker gör det knappast lättare att fortsätta.
Förändring kräver jobb och disciplin före belöning
Men efter hand behöver vi, för att låta rutinerna bli permanenta, utmana oss själva, gräva lite djupare – utvecklas! Och att utvecklas innebär förändring, och det där med förändring, som låter så bra, det är då inte så himla kul alla gånger. Det är jobbigt och kräver mycket av oss. Inte minst just disciplin. Men i slutändan, om vi tar oss igenom det jobbiga, så kommer belöningen. Oavsett om det är starkare muskler, en smidigare och friskare kropp, bättre flås och ork i både träning och vardag, ett lugnare sinne, bättre sömn, mindre smärta eller nåt helt annat.
Ibland gör gör vi det krångligare än vi behöver att hålla igång med det vi mår bra av. Utgår lite för mycket från när, hur och vad vi "borde" yoga och träna. Istället för att göra det som funkar för just dig – din kropp, ditt sinne samt din vardag, just nu.
Och det där förändras ju hela tiden. Det förändras med livets skiftningar, med nuvarande jobb, familjesituation samt fysiska och psykiska status. Och det förändras med årstidernas skiftningar, vi behöver olika saker under olika delar av året.
Tips för att hålla igång rutinerna i längden
Testa dig fram för att se vad som funkar för dig. Det kanske är något helt annat. Men här får du några tips på vägen:
-
Checka in med dig själv varje kvartal, eller varje årstidsskiftning.
Vad har varit bra med mina rutiner? Vad kan jag behöva förändra? Hur känns kroppen nu? Hur känns det mentalt? Är det dags för mer fokus på att varva ner sinnet kommande period, eller dags att kicka igång pulsen lite?
-
Skriv ner mål och delmål.
Genom att faktiskt planera vad du behöver och planera din träning samt yoga- och meditationspraktik, långsiktigt såväl som kortsiktigt, blir det lättare att behålla rutinerna. Fundera på året som helhet och när du sedan checkar in med dig själv, sätt delmål. Lär dig mer om att sätta mål, och att faktiskt uppnå dem:- Öka chansen att nå dina mål, av psykologerna Maria Johansson och Frida Hylander
- Gör det enkelt för dig själv att nå dina mål
-
Var flexibel och lyssna in dagsformen!
Planerat in ett träningspass, men både kropp och knopp skriker efter återhämtning? Lyssna då! Skit i träningspasset rent ut sagt, om det verkligen är nåt annat du behöver. Gör ett lugnt yinyogapass eller en guidad djupavslappning istället.
-
Variation för att hålla.
Låt inte skador eller stress sätta käppar i hjulen. Precis som vi behöver en mix av olika näringsämnen i vår kost för att må bra, behöver vi en mix av olika former av träning. Vi behöver styrketräning och pulshöjande träning för den fysiska kroppen såväl som fokusträning och närvaroträning för sinnet, samt återhämtning för både och.
-
Få till det när du kan.
När tiden inte räcker till så går det alltid att få in en kvart om dagen, garanterat. Det handlar om prioriteringar, och en nypa fantasi. Här hittar du tips för få in träning där det går.
-
Rör dig där du är.
Tar det emot att rulla ut yogamattan? Tja, varför inte ligga kvar i sängen och praktisera andning, meditation och yoga?! Befinner du dig på annan ort? Det går att ta med sig yogan och träningen dit du ska.
Ge dig själv lite extra livskvalité genom att fortsätta med det du mår bra av. Det kommer hjälpa dig på alla plan, i alla delar av livet.
Övningar online – kom igång med träning och rörelse i vardagen
- Program:
- Playlists:
Trening with
Skapa rörlighet och träna upp din styrka i hela kroppen genom enkla övningar.
Trening with
Dansa, rör dig, följ din rytm, din puls. Rörelseglädje deluxe när du behöver släppa på spänningar och lyfta humöret.
Trening with
Träna hela koppen och fokusera på styrka och rörlighet med skonsamma övningar för knäna.
Trening with
Pilates with a resistance band – work on your mobility, strength and cardio.
Grow with
Magnus och Vevve pratar om vilka nycklarna är för att du ska hitta kontinuitet för rörelse i vardagen.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!
Lästips
- Så får du till en kvart om dagen med yoga & träning
- Styrketräning för dig som yogar, av Julia Glutz
- Träning för ett långsiktigt välmående – så kommer du igång, av Tanja Djelevic