Verktygsla%cc%8ada ha%cc%88lsa yogobe

Sätt ihop din egen verktygslåda

15 september 2019 | Av Linda Åslev

Tankar du energi eller gör du bara av med den? Hur vi fyller på är högst individuellt, men i receptet för att må bra krävs för oss alla en mix av ingredienser som ger allt från flås och en stark, rörlig kropp till lugn i sinnet. Här får du inspiration och tips för att sätta ihop din egen, individuella, verktygslåda fylld av hälsofrämjande gottigheter. 


När jag tittar tillbaks på min personliga hälsoresa så är det en rätt galen bergochdalbana. Under många år saknade jag helt enkelt de rätta verktygen.

På gymnasiet la jag ner mitt sportande, att inte platsa i A-laget ger ju liksom inte så mycket utrymme för att fortsätta. Jag hade ett psykiskt välmående som börjat svikta rejält. Gymnasiet följdes av en vintersäsong med tillhörande festande där jag dock hittade gymmet. Men mådde fortfarande skit där nere på djupet av mig själv.

1 år med boende och jobbande längst ut i Stockholms skärgård. Gymbesöken fortsatte. En del löpning och promenerande på det. Mycket natur och mycket frisk luft i lungorna men även mycket festande. Måendet var om möjligt ännu sämre på djupet. 

Slutligen landade jag i Stockholm, där mitt psykiska mående nådde sin absoluta bottenpunkt. Min vän och rumskamrat sa stopp. Nu räcker det. Hon slog numret till psykologiska öppenvården och startade därmed en ny resa åt mig. En livslång sådan, men det visste jag ju inte då. Jag gick ju och väntade på att bli "normal", att må bra. Jag tränade massor, jobbade på gym och åt strikt. Och kämpade på mentalt. Där på gymmet hittade jag yogan, och som jag hatade den! Men jag uthärdade ibland, för det ska ju vara så himla bra att sträcka ut kroppen. Poweryoga. Ashtanga vinyasa yoga – intensiva yogaformer, för jag ville ju få ut nåt av dem såklart, fysiskt, såklart. 

Så frön – de kommer till slut blomstra
Åren gick och terapisessionerna likaså. Investerade i privata terapisessioner med en äldre kvinna som hade yogat i 30 år. Som jag avskydde henne ibland. Avslappningsövningar? Det kröp ju bara i mig. Gav bara mer ångest i stunden.

Men den kvinnan, min terapeut, sådde frön. Som jag utan att riktigt förstått det, vårdat. Och plötsligt står där då och då en knopp, eller en hel blomma. Aha! Var det så hon menade! Polletterna trillade ner, en efter en. Vi behöver ju alla börja någonstans. Och när vi är nybörjare fattar vi ofta, frustrerande nog, knappt hälften. 

Jag har vårdat mina frön med att söka nya yogaformer, lära mig om meditationens och andningens magi och söka mig till naturen. Nej, det har inte gått spikrakt uppåt. Jag fortsatte pressa, träna mig till skador. Stressa mig till utmattning. Varvat med perioder av noll träning när jag mentalt inte orkat. Ibland hamnar jag fortfarande i de gamla hjulspåren, men jag försöker nu träna på gym utan all fixering. Det kräver mental träning varje gång. Jag försöker få upp flåset, yoga och meditera, med så god regelbundenhet jag kan.

Summan av kardemumman. Bara fysisk träning funkar inte för psyket. Bara mental träning funkar inte för kroppen. Träna ja, men även återhämtning – ja. En härlig kombo, för hela mig.

Det krävs en verktygslåda
Att träna ska vara att ta hand om kroppen. Vi behöver se på hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Att allt hänger ihop. Vi behöver jobba på helheten. Tanka energi och inte bara göra av med den. Sätta ihop en verktygslåda fylld av hälsofrämjande prylar. Utifrån vad just vi själva behöver.  

Ha! Så hur i hela friden hinns allt detta med i de få timmar vi har till övers utanför jobb och kanske barn? Bra fråga. Jag letar fortfarande efter den perfekta mixen. Men tänk, jag kan ju faktiskt gå till gymmet när barnet somnat, även om det blir lite sent. Eller på morgonen när min sambo lämnar, eller på lunchen. Hitta hålen. Kanske där tv:n annars får ta allt utrymme. Kanske där städandet faktiskt inte behöver prioriteras. Damm i hörnen har jag försökt släppa paniken över. Jag lägger hellre tiden på det jag behöver. Såväl träning, yoga som umgänge med familj och vänner. 

Bra-att-ha-grejer i lådan

Vi bör ju då gärna utgå från vad vi själva behöver ha i vår verktygslåda. Och det är även viktigt att justera sin verktygslåda efter säsong, allt är föränderligt, likaså våra behov. Men det finns några saker som kan vara bra att ha med. Som vi kanske behöver påminnas om att försöka få med. Så här kommer några bra grejer att ha med, och några av alla varför:

  • Andning – för lugn i nervsystemet och därmed kropp och sinne. För energi.
  • Pulshöjande träning – för ett starkare och friskare hjärta. För ökad lungkapacitet. För energi. För ett gladare vi genom endorfinutsödring.
  • Muskelstärkande träning – för att orka vardagen bättre. För att förebygga skador. För att balansera blodsockret. För att förbereda oss på åldrandets inverkan.
  • Meditation – för fokus och närvaro. För mer kontakt med oss själva och därmed må bättre, göra mer medvetna val. Leva lite mer. För att bara vara, mitt i allt brus.
  • Yoga och rörlighetsträning – för mjukare leder och muskler. För att ta fokus från tankarna i huvudet ner till kroppen. För mental förberedelse på meditation. För bättre sömn.
  • Avslappning – för lugn i nervsystemet och därmed kropp och sinne. För bättre sömn. För att bara vara, mitt i allt brus.

Det ultimata är om du kan pussla ihop det så alla delar får plats regelbundet. Exempelvis kan en lugnare yogaform ge mer avslappning och återhämtning, så att kombinera det med en mer intensiv form av träning där puls och muskler får jobba. Återigen, utgå efter säsong, men även efter livets rytm, var är du i livet just nu? 

Sätt ihop din egen verktygslåda

För att ge lite hjälp på vägen så har vi här satt ihop några verktygslådor som vi kan hjälpa dig med. Sen kanske du vill plocka och fixa bland dem bäst du vill. Men tänk på: Gå inte bara på vad du vill, det ska absolut vara kul också, men ibland behöver du utmana dig själv med det som känns lite jobbigt. Det är det obekväma utvecklingen föds.

Vardagskit

För de där perioderna när allt rullar på ganska bra.

Chillkit

När stressen känns lite för påtaglig.

Energikitet

När höstmörkret suger musten ur dig. 

Linda a%cc%8aslev yoga tra%cc%88ning fyrkant

Linda Åslev

Linda brinner för yoga och personlig utveckling. Hon är en del av Yogobe Crew, där hon arbetar med bland annat kvalitetssäkring, projektledning och content marketing. Utöver detta arbetar hon även som yogalärare.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev