Första-hjälpen i jobbiga tider – eller bara för att sätta lite guldkant på vardagen

25 februar 2022 | Av Yogobe

Ta del av ett användbart första-hjälpen-kit, en verktygslåda med tips och råd för att ta hand om dig själv rent allmänt men även för att lindra exempelvis magont, huvudvärk, ryggont och rusande tankar. Extra bra att ta till i pandemitider eller andra perioder när livet känns rätt okul. Favoritmarkera och kom tillbaka till om och om igen, när du än behöver hjälp i vardagen! 


Tips – självhjälp för när livet känns lite oskönt och trögt

  • Få en dos dagsljus – se till att komma ut mitt på dagen under årets mörkare tid för att maxa intaget av dagsljus.
  • Var i naturen – promenera, lek med barn eller djur, sitt på en stubbe eller en sten och filosofera eller meditera, kallbada, träna, yoga... Vad du än känner för, men se till att få en naturboost regelbundet då det är ett bevisat faktum att naturen hjälper oss må bättre rent allmänt, bidra till att sänka blodtrycket samt halterna av stresshormoner med mera.
  • Öva på att känna tacksamhet – hur klyschigt det än låter, men vetenskapen står på tacksamhetens sida. Du mår bättre av att dagligen känna in eller skriva ner vad du är tacksam för. Stort som smått. Känns det svårt? Ta lite hjälp av tacksamhetsövningar.
  • Var snäll mot dig själv Låter så lätt, är ofta så svårt. Gör övningar i self-compassion, självmedkänsla, för att ge dig själv mer omtanke och samtidigt öva på acceptans – en så otroligt viktig komponent för att orka med vardagens upp och nedgångar.
  • Lär känna dig själv bättre – Vem är du egentligen, på djupet, på riktigt? Ofta snurrar livet på och essensen av dig själv kan hamna i skymundan. Reflektera och skriv ner vad som kommer upp runt exempelvis:
    • Utforska dina värderingar – vad står du för i grunden? Vilka ord lever du, eller skulle du vilja leva ditt liv efter?
    • Upptäck och sätt dina gränser – att öva på att lära dig dina ja och nej kan hjälpa dig att må bättre överlag.
  • Planera in återhämtning – vi kan göra hur mycket kul som helst men om vi aldrig ger oss tid för vila och om nervsystemet alltid går på högvarv så är det svårt att hålla i längden. Se till att planera in återhämtning – varje vecka! Vila, läs en bok eller gör nedvarvande aktiviteter, såsom exempelvis:
  • Gör något du tycker är KUL! Hitta guldklimparna i vardagen som gör dig glad. Vad får det att spritta lite i kroppen? Det kan vara att skaffa en hobby som ger dig detta, men det kan lika gärna vara små saker i vardagen, som att dansa loss till en skön låt varje morgon, skriva av dig det som bubblar efter du mediterat eller något annat tillfälle, baka, pyssla med barn, gå på loppis... Vad som än ger dig guldkant på vardagen och glädje i hjärtat.
  • Kittla nyfikenheten – genom att ge utrymme för din nyfikenhet kan du öka livsglädjen och bli lugnare, ja det är faktiskt sant! Få in mer lek och utforskande i livet. Om det känns svårt erbjuder Ulrica Norberg föreläsningar och klasser med tips och inspiration på just temat nyfikenhet.
  • Daglig rörelse – fysisk aktivitet av något slag – promenad, träning eller annat – är superviktigt för muskler, leder, lungorna, hjärtat och den psykiska hälsan. Om du upplever nedstämdhet är det viktigt att få till lite pulshöjande aktiviteter. Rörelse hjälper också att hantera stress. För att bara nämna några hälsofördelar. Lite hjälp på traven:
    • Träning var som helst – stående klasser att göra i skogen, som paus under promenaden eller någon annanstans, du behöver ingen träningsmatta.
    • Pump it up – pulshöjande klasser för att få svettas ordentligt.
    • Frigörelse – rensa ut och fyll på – När det är mycket i huvudet, kan det vara skönt att rensa och frigöra lite utrymme genom fysisk aktivitet.
  • Väck kreativiteten – måla, skriva, skapa, pyssla eller fixa i trädgården är bara några av alla saker du kan göra för att rensa huvudet, stressa ner, hitta inspiration och fylla på livsglädjen lite. Genom bland annat yoga och meditation kan du hjälpa till att öppna upp för och väcka din kreativitet.

Tips & övningar – lindra eller förebygg smärta och problem

Klass
3 min

Grow with

Övning: dagbok för starkare självbild och välmående

Klass
15 min

Meditere with

Slå dig ner med ryggen mot en trädstam och bli guidad i en skön meditation.

Klass
10 min

Trening with

Rensa ut känslor som rastlöshet och frustration.

Klass
30 min

Yoga with

Locka fram kreativitet och frigör din inneboende kraft för att våga ta plats på yogamattan.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]