Forskning: Vinyasayoga bra för hjärt-kärl-systemet?

30 november 2020 | Av Bianca Barck

Enligt en amerikansk studie vid Texas State University kan en enda yogaklass med vinyasayoga förbättra hjärt-kärl-hälsan. Läs mer om forskningen här!


Kan vinyasayoga förbättra hjärt-kärl-hälsa?

Under de senaste 15 åren har hjärt-kärlsjukdomar varit den ledande dödsorsaken i världen – och antalet dödsfall ökar varje år. År 2019 orsakade hjärt- och kärlsjukdomar flest dödsfall i Sverige (följt av tumörsjukdomar). Dessa var de vanligaste dödsorsakerna för både män och kvinnor.

Tidigare studier har undersökt effekterna av yogastilar på  hjärt-och kärlsystemet, men man känner fortfarande till ganska lite om de omedelbara effekterna av en enda yogaklass. Syftet med den aktuella studien på Texas State University i USA, var att bestämma de omedelbara effekterna av en vinyasa-yogasession på hälsan – och då specifikt på kärlstelhet, vågreflektion, lipid- och glukoskoncentrationer, samt humör.

Vinyasayoga handlar om att kombinera yogarörelser med andningen och att utöva yogan i ett flöde eller en sekvens. I vinyasa rör du dig kontinuerligt och sömlöst mellan de olika positionerna.

Så gick studien med vinyasa till 

30 yogautövare med minst 3 månaders yogaerfarenhet deltog i studien. Deltagarna var vuxna män och kvinnor mellan 20 och 70 år. Deras tidigare yogaerfarenhet sträckte sig från 6 månader till 20 år. Alla deltagare var friska och utan kroniska sjukdomar då man ville undersöka en frisk befolkning. Deltagarna fick instruktionerna att fasta åtta timmar före yogaklassen, inte inta koffein de senaste 12 timmarna före studien, samt att inte motionera de senaste 24 timmarna före studien. Yogaklassen och mätningarna utfördes på morgonen.

Carotid-femoral pulsvågshastighet (PWV) för att mäta kärlstelhet, förstärkningsindex (AIx), lipidprofil, glukoskoncentrationer och humör utvärderades vid studiens början och omedelbart efter en (1) timmes vinyasayoga.

Yogaklassen bestod av en timmes digital vinyasa-flow yoga (Strong Vinyasa Flow Yoga for Strength and Stamina with Jenni Rawlings) som utfördes på Texas State University’s Health and Human Performance. Yogapositionerna under klassen var: plankan, uppåtgående hund, nedåtgående hund, triangeln, utvidgad sidovinkelsposition, högt utfall, örnen, kråkan, och flera liggande positioner, balanspositioner och inversioner.

Resultat av studien

De huvudsakliga resultaten är att klassen med vinyasayoga förbättrade AIx, index för vågreflektion som påverkas av kärlresistens och kärlstelhet. Studien visade också att yogan förbättrade humöret samt koncentrationen av non-HDL kolesterol, det "hälsosamma" kolesterolet. 

Sammanfattningsvis kan en klass med vinyasayoga förbättra kärlfunktioner och samtidigt förbättra humöret samt minska lipidkoncentrationer – som kan visa risk för hjärt-kärl-sjukdom.

Källa:

Lästips om yoga och självkännedom

Videotips med flödande vinyasa yoga

Klass
60 min

Yoga with

En klass för dig som är nybörjare och vill börja utforska yogan lite mer.

Klass
30 min

Yoga with

Vinyasa 360: Stimulera kroppen och släpp spänningar med pressur från en filt och en boll.

Klass
45 min

Yoga with

Sun salutations are exquisite movement alchemy, let's explore this foundation of the vinyasa practice.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Bianca Barck

Bianca jobbar som frilansskribent, bokstavsillustratör och redaktör. Hon har också skrivit diktsamlingen "Det klarnar opp". För henne är natur och yoga som universalhjälp – för lugnare, starkare och snällare dagar.

Les mer