Yogobe | Blog Yogobe Stol på kroppens signaler og stå opp for deg selv og si stopp når noe ikke føles riktig er viktig, slik at vi ikke skader oss selv. Les mer på Yogobe.com https://yogobe.com/no/blog/feed no Tue, 17 Dec 2024 06:00:00 +0100 Recept: Värmande och härligt kryddig guldmjölk  Elin Karnstedt Tue, 17 Dec 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/guldmjolk-gurkmejpasta https://yogobe.com/no/blog/guldmjolk-gurkmejpasta

Guldmjölk är en kryddig och värmande dryck som får en vacker gul färg av gurkmeja, en kryddväxt som sägs ha anti-inflammatoriska egenskaper. En perfekt dryck för vinterns kalla dagar! Ta del av receptet här! 

Guldmjölk på gurkmejapasta 

Tänk dig en kylig decemberkväll och du kryper upp i soffan med en varm kopp gyllene mjölk som doftar av nejlika, kanel och ingefära. Vissa hävdar att denna dryck är anti-inflammatorisk, det vågar vi inte lova, men vi kan garantera att denna kryddiga och solgula dryck värmer dig på insidan.

Här får du ett recept på en gurkmejapaste, eller en gurkmejapasta, som du kan förvara i en burk i kylskåpet under 1-2 veckor och ta fram när det är dags att bereda en kopp.

Ingredienser

Gurkmejapasta

  • 1 tsk nejlika
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk gurkmeja
  • 1 msk ingefära (torkad eller färsk)
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk kokosolja

Till en kopp:

  • 1 tsk gurkmejapasta (recept ovan)
  • 2 dl havre- eller mandelmjölk
  • Eventuellt honung om du vill ha en sötare smak

Gör så här:

  • Mortla nejlikan.
  • Blanda vatten, kryddor och kokosolja i en kastrull.
  • Låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter, tills dess att konsistensen blivit mer åt det trögflytande hållet.
  • Förvara därefter pastan i en tätt försluten burk i kylskåpet.
  • När det är dags för en kopp, värmer du mjölk med ca 1 tsk gurkmejapasta, och förslagsvis toppar med lite kanel och skummad mjölk.

En skön stund innan eller efter din kopp..

video id: 63sk

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Fler värmande recept:

food-recipes
Julklappstips: Våra onlinekurser – JUST NU på 30% rabatt  Yogobe Tue, 10 Dec 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/kurser-yoga-meditation-halsa-online https://yogobe.com/no/blog/kurser-yoga-meditation-halsa-online Du vet väl att vi på Yogobe även erbjuder onlinekurser? Kurserna köps separat och ingår inte i en prenumeration. Och just nu är alla onlinekurser på 30% rabatt fram till 31 december. Läs mer om våra onlinekurser här!  JUST NU: alla onlinekurser på 30% rabatt – läs mer om... wellness, onlinekurser-pa-yogobe Yogobe Flex – använd friskvårdsbidraget till sista kronan Yogobe Tue, 10 Dec 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/yogobe-flex https://yogobe.com/no/blog/yogobe-flex

Visste du att vi har en funktion som heter Yogobe Flex? Där kan du ange ett valfritt belopp – från så lite som 8 kronor – och sedan fyller vi på din Yogobe Play-access med motsvarande antal dagar! Perfekt sätt för att använda upp dina sista pengar av friskvårdsbidraget‚ så inget går till spillo. Läs mer här!

Så funkar Yogobe Flex

Med vår smarta funktion Yogobe Flex kan du som ny eller befintlig kund ange valfritt belopp för att köpa, förnya eller förlänga din access till Yogobes prenumerationstjänst, Yogobe Play. Det minsta beloppet man kan betala är 8 kronor, vilket gör det möjligt att använda upp sitt friskvårdsbidrag till sista kronan! Men du behöver inte ha friskvårdsbidrag för att kunna använda Yogobe Flex – det kan också vara ett fint sätt att utforska Yogobes utbud utefter de ekonomiska förutsättningarna du har just nu.


Om Yogobe Play

Med Yogobe Play kan du träna, yoga, andas och meditera online – var du vill, när du vill. Som prenumerant får du obegränsad tillgång till:

Yogobe.com finns på webben, men även som app för både Android och iPhone och kan enkelt castas till TV.


Yogobe Flex – så gör du

  • Gå till Yogobes friskvårdssida.
  • Välj om du betalar direkt hos Yogobe eller via en friskvårdsportal (tyvärr finns Yogobe Flex inte hos Wellnet och Benefits ännu).
  • Ange det belopp du har till förfogande. Under Acccesperiod visas sedan antalet dagar beloppet motsvarar.
  • Om du betalar vi Yogobe, Epassi eller Edenred kan du slutföra köpet direkt från Yogobes friskvårdssida. Om du får ditt friskvårdbidrag via Benify, länkas du vidare till deras portal för att slutföra köpet där.

Övningar online – yoga, träning & återhämtning

video id: r93k

video id: 4b2t

video id: 73sh

video id: u8r7

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Lästips

wellness, new-updates
Ge bort hälsa i jul – julklappstips från Yogobe Yogobe Thu, 05 Dec 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/julklappstips-yogobe https://yogobe.com/no/blog/julklappstips-yogobe

Årets julklapp enligt Yogobe är – hälsa! Här får du tips på gåvor som uppmuntrar till rörelse och vila och som kan bidra till bättre fysisk och psykisk hälsa! 

Ge bort ett presentkort som ger tillgång till Yogobe Play

Vårt främsta julklappstips är tillgång till Yogobes breda utbud inom allt som stärker hälsan! Med vår prenumerationstjänst Yogobe Play kan man träna, yoga och meditera online – när man vill och vart man vill. I prenumerationen ingår:

  • Obegränsad tillgång till över 2500 onlineklasser i audio- och videobiblioteket
  • LIVE-klasser online med runt tio klasser på veckoschemat och större event flera gånger i månaden
  • Onlineprogram inom yoga, träning, meditation, stresshantering och mer
  • Härliga utmaningar varje säsong som ger stöd och pepp

→ I Yogobe Store kan du köpa presentkort på Yogobe Play från 229 SEK


Onlinekurser inom yoga, meditation & hälsa

En onlinekurs som blandar teori och praktik kan vara en uppskattad gåva för den som är intresserad av hälsa, eller till den som vill komma igång med hälsosamma vanor. Just nu har vi 30 procent rabatt på följande kurser:

  • Nära – nervsystemsreglering: En av våra mest populära kurser just nu! Anja Bergh lär ut grunderna i nervsystemsreglering och delar med sig av praktiska övningar för att använda kroppen för hantering av oro, stress och trauma.

→ Nu 699 SEK (ord. pris 999 SEK)

  • Lär dig meditera: Ulrica Norbergs meditationskurs är en stående favorit hos oss och en fin gåva till den som vill komma igång med meditation, eller fördjupa sin meditationsträning.

→ Nu 699 SEK (ord. pris 999 SEK)

  • The yoga fundamentals (EN): En perfekt kurs för den som vill lära sig grunderna i yoga, vägledd av den kunniga yogaläraren Brooke Elliston.

→ Nu 489 SEK (ord. pris 699 SEK)

💡 Du hittar alla våra onlinekurser här!


Böcker inom hälsa, återhämtning & vila

En god bok är alltid fint att få. Under året har flera av våra experter släppt nya böcker som uppmuntrar till återhämtning och vila – en fin och omtänksam gåva till den som upplever mycket stress eller behöver hitta bättre verktyg för återhämtning i sin vardag.

📖 Tystnad – värdet av att minska bruset, av Ulrica Norberg 
Ulrica delar med sig av forskning på ämnet och av sina insiktsfulla erfarenheter av tystnad och värdet av reflektionsträning som ger ökad mental skärpa, fysisk och själslig balans samt ett rikare liv. Tystnad är en bok att reflektera över om och om igen.

→ Köp för 219 SEK i Yogobe Store

📖 Stillhet – yoga nidra för bättre sömn, mer energi och klarare tankar, av Jennie Wadsten Sharma, Johanna Alvin, Josefin Wikström
Yoga nidra är en form av guidad djupavslappning som är en effektiv metod för att finna lugn i en stressig vardag. Boken varvar teori och praktik med konkreta och lättillgängliga praktiska verktyg som kan bidra till bättre sömn, ökad självmedkänsla och fungera som stresshantering.  

→ Köp för 299 SEK i Yogobe Store

💡 Se alla böcker i Yogobe Store


Aromaterapi & mysiga ulltofflor

I Yogobe Store hittar du yogamattor, olika yogatillbehöryogakläder och mycket mer – allt som hör till en yogapraktik, helt enkelt. Här tipsar vi om några av våra julklappsfavoriter:

→ Köp för 399 SEK i Yogobe Store

→ Köp för 599 SEK i Yogobe Store

  • Presentkort: Ett presentkort på Yogobe Store är en perfekt gåva när du inte riktigt vet vad du ska ge – då kan mottagaren själv välja och vraka bland alla härliga produkter.

→ Köp från 250 SEK i Yogobe Store


Till den som redan har allt – skänk en gåva till Tjejzonen

Att vara snäll hör julen till och en gåva till välgörande ändamål är alltid en fin gest! Yogobe stöttar Tjejzonen, som är Sveriges största stödorganisation för tjejer av tjejer, i sitt viktiga arbete. De kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och att den psykiska hälsan ska öka bland alla som definierar sig som tjejer och är mellan 10-25 år. Ett julgåvobevis hos Tjejzonen är en omtänksam julklapp till den som redan har allt, eller den som inte önskar något.   

→ Här kan du köpa ett julgåvobevis till valfritt belopp hos Tjejzonen


Yogobe & Milla Floryd bjuder in till gratis yoga på julafton 🎄

Enligt traditionen så bjuder Milla Floryd in till en skön yogaklass på julaftons morgon via Yogobe LIVE. Det är en klass som passar hela familjen med flowiga rörelser som smörjer lederna och en härlig blandning av utmaning och avslappning. Klassen är gratis och alla är välkomna att delta – så bjud med familj och vänner!

💡Läs mer och boka här!


Övningar online – yoga, träning och meditation

video id: h93u

video id: 83ug

video id: 7kb5

video id: 82br

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

inspiration, Meditation-mindfulness, training, performing, aterhamtning
50 tips för mer mindfulness i vardagen Yogobe Tue, 03 Dec 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/50-tips-mindfulness-vardag https://yogobe.com/no/blog/50-tips-mindfulness-vardag

Oro för framtid, nutid och allt däremellan? Säkert finns det en chans att du skulle må bättre av att vara mer närvarande? Här tipsar vi om 50 saker du kan göra eller tänka på – som fyller på med medveten energi och mindfulness i vardagen.

Mindfulness kan ge lugnare dagar i osäkra tider

Efter de senaste åren med pandemi, krig och oroligheter och det är inte konstigt om vi känner oss mer splittrade eller oroade. Kanske kan vardagen bli hjälpt om vi är mer i nuet? Mindfulness är närvaro och medvetenhet om oss själva och världen runt omkring. Du behöver inte sitta i timmar av meditation varje dag, inte ens varje månad; det behövs bara några medvetna beslut för att vara mer här och nu.

Din upplevelse av mindfulness kan se annorlunda ut än någon annans. Så gör det som känns rätt. Här kommer 50 tips som kan hjälpa dig att få upp medvetenheten och att öva på mindfulness oavsett var du är.


50 saker du kan göra för mer närvaro i vardagen 

  • När du vaknar på morgonen, testa att göra en kroppsscanning. Vad känner du idag? Vrid på tårna. Rör på fingrarna. Öva på att vara närvarande i din kropp. Hur känns den idag?
  • Testa morgonyoga. Gör lugn yoga eller dynamiska övningar, eller kanske en andningsövning. Gör det kroppen vill!
  • Meditera i duschen. Fokusera på doften av duschtvål och hur vattnet känns mot huden.
  • Ät med närvaro – testa mindful eating. Skippa mobilen, podden, tv:n. Fokusera bara på din måltid och tugga lugnt.
  • Har du vanor som är extra viktiga på morgonen? Lägg handen på ett föremål du använder ofta – din kaffebryggare, din bil, din bärbara dator. Ta en stund och rikta tacksamhet mot saken och syftet den tjänar i ditt liv.
  • Gå ut för att andas frisk luft och få en känsla för vad dagen kan ge.
  • Besök biblioteket och låna en bok! Stanna en stund och bläddra i hyllorna. Vänd på böckerna, läs några sidor. Låt nyfikenheten styra.
  • När du pendlar till jobbet, gör det i tystnad utan musik eller annat i lurarna.
  • Tvätta ett plagg för hand. Känn det varma vattnet på händerna, häng plagget försiktigt på ett torkställ.
  • Byt ut din vanliga skärmtid mot att göra något med händerna, som att rita, snickra, skriva eller sticka.
  • Läs en dikt eller en kortare text högt. Tala långsamt. Känn varje ord.
  • Fokusera på din andning medan du kör, går, åker buss eller tåg.
  • Ta en annan väg till jobbet eller när du  ska göra ett ärende. Se dig omkring.

  • Om du jobbar vid datorn – titta bort från skärmen en stund. Hur långt bort kan du se?
  • Ta en paus mitt på dagen, gå en promenad och andas frisk luft.
  • Ta ett bad – antingen i badkaret eller havet. Sänk dig ner och känn hur vattnet känns mot huden.
  • Om du är på samma plats varje dag, titta runt och lägg märke till en sak du aldrig har lagt märke till förut.
  • Krama din partner, vän eller husdjur i 30 sekunder. Säg något fint till dem.
  • Säg "nej" när ditt schema är hektiskt eller när du känner dig på gränsen till utmattning. Respektera din kalender och ta en kväll för dig själv då och då.
  • Skapa ögonkontakt med personer du pratar med.
  • Pausa och gör något tramsigt och kul – skicka en gif till en vän, dra ett skämt för din partner eller dansa i köket.
  • Var tydlig och rak med dina behov. Säg vad du behöver till din partner, dina vänner eller kollegor. Och be andra att vara lika raka med dig.
  • Avfölj konton som gör att du mår det minsta dåligt. Medierna vi konsumerar ger oss näring, på gott och ont. Följ konton som känns sunda och inspirerande.
  • Lyssna på din favoritlåt och fundera vad du gillar med den. Är det ljudet av sångrösten? Basen i bakgrunden? Den slingrande melodin?
  • Meditera. Försök hålla sinnet från att vandra iväg genom att fokusera på hur luften känns i näsan när du andas in och ut.
  • Bär en "plånboksdikt". Skriv ut eller skriv av en dikt och ha den i plånboken eller telefonfodralet – läs medan du väntar på något.
  • När du ser eller känner något mjukt, ta det som en påminnelse att mjukna. Släpp käken, släpp hårda tankar, sänk axlarna. Påminn dig själv om att du är en mjuk varelse.
  • Använd handkräm och massera in fingertopparna och handflatorna.
  • Vänd upp och ned på dig själv i en inversion. Låt huvudet komma lägre än hjärtat i ett handstående, huvudstående eller stående framåtfällning. Låt det vara en lekfull handling och en påminnelse om att du inte behöver vara så seriös hela tiden.
  • Fråga dig själv vad du behöver just nu. Är det ett bad? Ett vänligt ord? En kopp te? Ha för vana att fråga ofta. Och när du kan, leverera.
  • Kom på en sak att le åt just nu. Kanske en söt hund på gatan, hur solljuset träffar väggen eller en missad dammråtta i hörnet... :)
  • Gör en lista över saker du är bra på, komplimanger du har fått, stunder du känner dig lyckligast. Skriv ner dem, känn dem, fira dem.
  • Hur djup är din andning? Om den är ytlig eller om du känner dig stressad, testa en enkel andningsövning.
  • Testa 54321-tekniken för att grunda dig och komma tillbaka till din kropp. Fokusera på 5 saker du kan se, 4 saker du kan höra, 3 saker du kan känna, 2 saker du kan dofta på och 1 sak du kan smaka på.
  • Sortera och vik din tvätt med omsorg.
  • Öva mindfulness med barnen, genom lek eller ta en stund och fråga dem vad det roligaste under dagen var.
  • Gör små tjänster för ditt efter-jobbet-jag. Plocka i/ur diskmaskinen, släng sopporna, sätt på en diffuser på morgonen innan du går till jobbet.
  • Ha hållpunkter under dagen för att kolla in hur du mår. Namnge känslan och känn den: är det oro? Är det stress? Är det glädje? Släpp tanken på eventuella lösningar – bara känn vad du känner och hur du mår här och nu.
  • Stanna och dofta på blommorna. Rör vid ett blad eller en trädstam. Upplev glädjen att köra dina händer eller bara fötter genom gräs och jord. Skäm bort dina sinnen med naturens överflöd.
  • Medan du borstar tänderna inför natten – identifiera en framgång / något som gått bra under dagen.
  • Spana efter skatter på marken. Eller kika efter fåglar. Eller skateboardåkare. Eller blå bilar. Fokusera på ett element för att hindra sinnet från att vandra framåt eller dröja kvar i det som varit.
  • Testa skogsbad. Slå dig ner med ryggen mot en trädstam och bli guidad i en skön meditation.
  • Stanna upp där du går. Stå still och känn fötterna mot underlaget. Tänk på att vara där fötterna är. Grunda dig.
  • Ta en 5 minuters-rörelsepaus, lägg dig sedan ner på marken eller golvet. Känn hur kroppen lever.
  • Ta en kaffepaus. Eller drick annan varm dryck, känn värmen från koppen i händerna.  Bara sitt med din kopp, utan andra distraktioner.
  • Lägg dig i positionen benen-upp-mot-väggen. Notera hur det känns i fötter och ben när de får vila och slappna av.
  • Pausa när solen träffar ditt ansikte. Ta emot värmen. Pausa när vinden träffar ditt ansikte. Ta emot svalkan.
  • När du städar – pausa, stanna upp och känn tacksamhet och respekt för ditt hem och den trygghet och komfort det ger dig.
  • Lyssna på musik istället för att se på TV eller annan skärm.
  • Innan du somnar på kvällen: tänk på tre bra saker. 1) Något bra du gjort för någon annan, 2) Något bra du gjort för dig själv, 3) Något bra någon annan gjort för dig. Och tänk smått här, ett leende, en hälsning, en måltid...det är de små sakerna som känns stora. <3

Dela med dig av dina bästa tips – Yogobe Community

Vad gör du för att vara närvarande i vardagen? Dela gärna med dig av dina vanor och ta del av andra medlemmars tips i vår Facebook-grupp Yogobe Community.

Övningar online – mindfulness

video id: 95ug

video id: te54

video id: 8s3e

video id: f2p6

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Artikeln är skriven med inspiration från: www.thegoodtrade.com

inspiration, Meditation-mindfulness, performing
Så blir du vän med julstressen  Ulrica Liavor Tue, 26 Nov 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/motsatser-ulrica-liavor https://yogobe.com/no/blog/motsatser-ulrica-liavor

Hur kan vi hantera stressen kring julen och hinna njuta mitt i allt julstök? Här delar årets julvärd för Mindfulnesskalendern, Ulrica Liavor, med sig av sina tankar om julstress och hur vi kan hantera den bättre genom att lära oss vara med motstridiga känslor. Läs mer här! 

Ökad närvaro i kroppen hjälper oss att hantera stress

Varför är vi människor så stressade? Det är en jättestor fråga som jag här tänker försöka svara på i relation till Mindfulnesskalendern och julen.

En orsak, skulle jag säga, är att vi är alldeles för mycket i vårt mind, i våra huvuden och tankar. Till slut blir allting så litet och obegripligt, som små microchip, så att vi mer och mer distanserar oss från att vara i kroppen.

Jag tror att när vi inte är i kontakt med vår kropp, så gör det att vi fastnar i massa kontrollstrategier och märkliga mönster och beteenden. Att försvinna ut ur kroppen är också ett sätt att skapa mer stress. Att komma tillbaka in i kroppen – genom till exempel mindfulness, yoga och meditation – gör att människor får väldigt mycket lättare att hantera stress.

Vi lever ofta enligt motsatser – men det behöver inte vara antingen eller

En annan sak som jag ofta upplever med människor som jag möter, är att man lever enligt motsatser och att saker och ting står emot varandra i livet. Man är frisk eller så är man sjuk. Det är dag eller så är det natt. Man är glad eller så är man ledsen. Vi lever utifrån principen att man ska göra antingen det ena eller det andra. Och helst bli av med det dåliga först, innan vi kan börja njuta.

Precis som när man står och rör i alla grytor och fixar alla julpaket – vi ska göra klart allt det här först och sen kan vi njuta, sen någon gång där framme blir det jul och lugnt och skönt. Det som jag jobbar på då, framförallt med mig själv, är att inse att de här energierna måste försöka finnas samtidigt. Man behöver inte välja det ena eller det andra hela tiden – man kan uppleva frid samtidigt som man också upplever stressen över julkolan eller vad det nu är man stressar över. Saker och ting kan existera på en och samma gång och man behöver egentligen aldrig välja.

Julstress och julfrid – lär dig uppleva motstridiga känslor samtidigt 

Vi tror att vi har en ryggsäck där vi samlar på oss det negativa som vi behöver bli av med först. Sen när vi har blivit av med det, då kan vi njuta och ta det lugnt framför brasan och då blir allting fint och härligt. Men det är inte så det fungerar. Det kommer hela tiden någonting nytt in i den där ryggsäcken som vi behöver hantera. Ju bättre vi blir på att känna och uppleva motstridiga känslor samtidigt, desto mer stabilt blir vårt center. En känsla av att här är jag, här är min mittlinje och här bor jag i min kropp – och jag kan hantera och omfamna motsatser utan problem.

Testa att röra i grytan med de premisserna när du känner stressen komma – tänk på den där sköna brasan och fötterna upp på fotpallen samtidigt. Hur känns det i kroppen? Vad händer då?


Mindfulnesskalendern 2024 – året snällaste julkalender

Vill du möta julen med mindre stress och mer lugn? Med Yogobes rofyllda julkalender Mindfulnesskalendern får du mellan 1-24 december ta del av onlineklasser inom mindfulness, meditation och mjuk yoga – en daglig paus som hjälper dig att landa i kroppen och stilla tankarna. Dessutom ingår en LIVE-klass i intuitiv och mjuk yoga med Ulrica Liavor varje söndagkväll i advent. Läs mer och anmäl dig här!

Övningar online – möt julen med mindre stress

video id: te54

video id: h93u

video id: 5e4w

video id: x8c7

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Lästips

experter, Stress-utmattning, aterhamtning
Vad är mindfulness? Yogobe Tue, 19 Nov 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/vad-ar-mindfulness https://yogobe.com/no/blog/vad-ar-mindfulness

Nyfiken på vad mindfulness är? Här får du lära dig grunderna och får tips på övningar för att bli mer närvarande. Och du, missa inte Mindfulnesskalendern, vår julkalender för en lugnare juletid! 

Mindfulness – medveten närvaro & fokus i nuet

Mindfulness, eller medveten närvaro, är en metod och förmåga som vi kan öva upp och som handlar om att behålla sitt fokus i nuet. Det kan handla om att fokusera på ett objekt, ett eller flera ord, en plats i kroppen, en rörelse eller något annat. När du tränar mindfulness, genom exempelvis olika typer av övningar och meditationer, tar du hjälp av alla dina fem sinnen – känseln, hörseln, synen, lukten och smaken.

Mindfulness lär oss hur vi kan släppa taget om tankar om nutid och dåtid som ständigt snurrar i huvudet, för att istället vara mer i nuet, och på så sätt uppleva ett ökat lugn i både kropp och sinne. Genom att utöva mindfulness kan du förbättra din relation till både dig själv och till omvärlden.

Forskningsstudier har visat att utövande av mindfulness, om så bara under ett par veckor, kan ge en mängd olika positiva effekter, såväl fysiska, psykiska som sociala. Ta del av några av alla studier om mindfulness.

De nio mindfulnessprinciperna

  1. Acceptans
  2. Tålamod
  3. Tillit
  4. Icke-dömande
  5. Icke-strävan
  6. Nybörjarens sinne
  7. Släppa taget eller icke-anknytning
  8. Generositet
  9. Tacksamhet

Dessa kan hjälpa dig att vara i nuet precis som det är utan att värdera, släppa kontrollen över sådant vi inte kan påverka och acceptera det som är just nu. Läs mer om mindfulnessprinciperna.

Fokus, icke-dömande & acceptans i mindfulnessträningen 

En stor del i mindfulness handlar om att hitta fokus här och nu, så att du kan vara uppmärksam på vad som är närvarande i det som sker ögonblick för ögonblick. Det kan upplevas som svårt när du är ny till denna typ av träning, men som med allt annat blir det lättare genom regelbunden övning. 

En icke-dömande och accepterande inställning är en annan viktig del när du praktiserar mindfulness, att vara vänlig mot dig själv och det du upplever och känner. Tankarna kommer att dra iväg dig från ditt fokus, men mindfulness handlar om att om och om igen komma tillbaka till din fokuspunkt, utan att döma och blir irriterad på dig själv och det som kommer upp, utan försöka acceptera det som sker. Det är som sagt aldrig lätt till en början, men genom regelbunden träning kan du på sikt öva upp denna förmåga.

Förmågan till acceptans kan du öva upp och är användbart i flera aspekter av livet. Exempelvis är det ett viktigt verktyg för att lära sig hantera långvarig smärta, olika skador, överväldigande verktyg med mera, genom att ändra förhållningssätt till det jobbiga du upplever.


Övningar i mindfulness

Det finns många olika sätt att praktisera mindfulness, såsom:

  • Andningsfokus: Att fokusera din uppmärksamhet på det egna andetaget. Du uppmärksammar då hur det känns att andas, hur andningen rör sig in och ut ur kroppen och hur den känns. Så fort du kommer på dig själv att tankarna dragit dig bort från fokuset på andningen för du varsamt tillbaka fokuset till andningen. Om och om igen. Testa gärna andningsmeditationer i vårt bibliotek.
  • Kärleksfull vänlighet: Genom fokus på compassion, medkänsla,  eller kärleksfull vänlighet med dig själv och andra. Utövas ofta genom att du upprepar en eller flera meningar för dig själv, som syftar till att känna medkänsla först för dig själv och sedan rikta medkänslan mot din omgivning. Testa meditationer i kärleksfull vänlighet och meditation & yoga för compassion.
  • Fokus på det du gör i vardagen: Du kan väva in mindfulness i allt du gör i vardagen – diska, promenera, pyssla, ja i det mesta, genom att fokusera enbart på det du gör just nu. Läs mer om mindfulness i vardagen.


Mindfulnesskalendern 2024 – årets mest rofyllda julkalender ❤️

Mindfulnesskalendern är en rofylld julkalender med syfte att inspirera, motivera och stötta dig på vägen mot en lugnare jul. Mellan 1-24 december får du en daglig klass inom mindfulness, meditation och lugna yogaformer för att hjälpa dig att hitta inre lugn och trygghet. Dessutom håller årets julvärd Ulrica Liavor en LIVE-klass varje söndag i advent. Läs mer och anmäl dig här!

Mindfulness – klasser & övningar online

video id: 95ug

video id: 8ex6

video id: u5d9

video id: 72zh

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Lästips – lär dig mer om mindfulness

Meditation-mindfulness, Stress-utmattning, temamanader
Återhämta dig med yinyoga – ett perfekt komplement till träning  Julia Glutz & Yogobe Sun, 17 Nov 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/yinyoga-komplement-traning https://yogobe.com/no/blog/yinyoga-komplement-traning

För dig som tränar eller idrottar är yinyoga en perfekt återhämtningsform som hjälper dig att mjuka upp stela muskler och leder. Yinyogans stillsamma positioner bearbetar bindväven på djupet och hjälper dig att minska spänningar, stelhet och smärta. Läs mer här!

Yinyoga bearbetar kroppens bindväv och minskar stelhet och smärta

Yinyoga är en lugn och återhämtande yogastil, där positionerna hålls i 2-5 minuter. Genom att stanna i positionerna en längre tid stretchar man och ökar elasticiteten i kroppens bindväv.

Bindväven, som även kallas fascia, är den vävnad som omsluter muskler och kroppens organ och  är rik på sensoriska nerver, smärtreceptorer och vissa smärtreglerande signal­substanser. En bindväv som är välmående är flexibel, avslappnad och töjer sig vid rörelse. En bindväv som inte mår bra är ”torr” och drar ihop sig runt till exempel muskler, vilket kan orsaka smärta. 

– Yinyoga är en bra återhämtningsform för alla som styrketränar, löper, idrottar eller utövar mer fysiskt ansträngande yogaformer. Det är också mitt absolut bästa sätt att nå fullständig avslappning, säger Julia Glutz, personlig tränare och expert på Yogobe.

5 fördelar med yinyoga för dig som tränar:

  • Bidrar till ökad cirkulation, flexibilitet och rörlighet.
  • Effektiv återhämtning som ger en djupgående release.
  • Ökar elasticiteten i bindväven vilket kan minska stelhet, smärta och risken för skador.
  • Hjälper dig att sova bättre – perfekt att göra om du har tränat hårt på kvällen eller bara är uppe i varv.
  • Ett sätt att lyssna på kroppen och släppa krav på prestation för en stund.


Återhämtande yoga för både kropp och sinne

Gnom att inkludera yinyoga i sin träningsrutin får man inte bara fysiska fördelar utan även mentala och emotionella. I yinyogan får du tid för reflektion och att känna in kroppen – en välbehövlig paus i en ofta prestationsinriktad vardag. På många sätt är yinyogan en yogaform som är enkel att utföra och som passar de allra flesta. Men det lugna tempot och stillheten i positionerna kan vara utmanande. 

– Att bara ligga still kan kännas svårt i början. Jag som är en träningstjej dras alltid till en mer fysisk yogaform, men det jag egentligen behöver är ju att låta kroppen få vila och återhämta sig. På Yogobe finns kortare yinyogaklasser på 15-20 minuter som är perfekta att börja med om du upplever motstånd och det kliar lite i kroppen, säger Julia Glutz.

Testa yinyoga hemma – två enkla yinyogapositioner

En annan fördel med yinyoga är att det enkelt att göra hemma. Till vissa positioner används olika redskap som bolster och block, men de går att ersätta med kuddar och tjocka böcker. Här är två yinyogapositioner och två yinyogaklasser som du kan prova på hemma.

  • Svanen: Ger en djup stretch av höftböjaren och kan lindra spänningar i ländryggen.
    • Från ståendes på alla fyra, skjutsa fram högerbenet och placera ditt högra knä nära mattkanten på höger sida. Placera sedan höger fot mot mattkanten på vänstersida i höjd med din vänstra höft. Placera benet i ett läge där du inte upplever någon smärta i knät.
    • Sträck ut ditt vänstra ben bakåt längst med mattan.
    • Du kan vara upprätt med överkroppen med händerna i mattan eller på två block, eller testa att luta dig framåt över ett bolster eller en kudde.
    • Stanna i 2-5 minuter och upprepa sedan på andra sidan.
    • Kika på videon för mer tips och råd för hur du kommer in i positionen.

video id: fa49

  • Stöttad brygga: Öppnar upp över bröstet och motverkar spänningar i axlar och nacke.
    • Ligg på rygg med böjda knän och fotsulorna i mattan. Lyft upp höfterna och placera ett yogablock eller ett bolster under korsbenet, något längre ned än ländryggen.
    • Placera armarna på ett sätt som känns skönt för dig – längs kroppens sidor, ut mot sidorna eller över huvudet.
    • Stanna i 2-5 minuter.
    • Kika på videon för mer tips och råd för hur du kommer in i positionen.

video id: 2af8


Övningar online – yinyoga

video id: h93u

video id: c4t5

video id: e9u3

video id: c47h

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Lästips

idrottare, experter, injuries-rehabilitation, training, performing, aterhamtning
Recept: Gröt på fyrkornskross med skummad havremjölk Elin Karnstedt Tue, 12 Nov 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/recept-grot-pa-fyrkornskross https://yogobe.com/no/blog/recept-grot-pa-fyrkornskross

Förgyll din morgon med en näringsrik och värmande gröt på fyrkornskross, som toppas med äppelmos, jordnötssmör och skummad havremjölk. Läs mer och ta del av receptet här! 

Värmande och näringsrik gröt för en kärleksfull start på dagen

Morgonstund har guld i mun, framförallt när hösten och mörkret gör entré och med det också en längtan efter att tända ljus och äta i lite långsammare takt.

Den här gröten är perfekt på hösten för värme och nyttigheter inifrån. Den är baserad på fyrkornskross, vilket är en blandning av vetekross, rågkross, havrekross och kornkross – mycket kross som ger mycket näring (då både kli och grodd är kvar). Den tar lite längre tid att tillaga än klassisk havregrynsgröt och passar därför perfekt som en extra kärleksfull frukost till dig själv på helgen eller en ledig dag, när tiden inte är så knapp.

Här serverar vi den med jordnötssmör, hemmagjord äppelmos och skummad havremjölk.

Ingredienser:
2 personer

  • 1 dl fyrkornskross
  • 4 dl vatten (till blötläggning)
  • 0,5 tsk salt

Topping (valfritt):

  • Jordnötssmör
  • Pumpafrön
  • Äppelmos
  • Havremjölk

Gör så här:

  • Dagen innan: Blötlägg fyrkornskross i vatten.
  • På morgonen: Häll i blandningen i en kastrull och koka på låg värm under omrörning i ca 25-30 minuter.
  • Servera gärna med jordnötssmör, pumpafrön, äppelmos och toppa med varm, skummad mjölk.

För en riktigt mysig morgon...

video id: 85ag

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Fler goda recept:

food-recipes
Stillhet i vardagen – så får du till det Johanna Alvin Sun, 10 Nov 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/stillhet-i-vardagen-johanna-alvin https://yogobe.com/no/blog/stillhet-i-vardagen-johanna-alvin

Att hitta stillhet i vardagen kan kännas utmanande, särskilt när vi jonglerar med arbete, familj, fritidsaktiviteter, sociala aktiviteter och alla andra åtaganden. Men att skapa utrymme för lugn och reflektion behöver inte innebära radikala förändringar. Här får du konkreta tips och verktyg för att göra plats för stillhet och uppleva mer närvaro – mitt i ett hektiskt liv.

Varför är stillhet viktigt?

Vardagens stress och press gör att vi ofta hamnar i ett konstant "göra-läge", där vi är på väg någonstans utan att riktigt hinna vara närvarande i nuet. Väldigt ofta känner vi att vi är lite jagade eller stressade fast vi egentligen inte vet varför. Det uppskruvade tempot skapar problem för oss, problem som faktiskt inte ens existerar, utan som kanske bara skapas av en tanke. Stillhet ger oss möjlighet att återhämta oss, reflektera och vara i kontakt med våra känslor. Vi kommer i kontakt med vår egen kropp och lär oss att tolka, och agera på, våra egna signaler bättre. Det skapar ett utrymme för att ta bättre beslut och hantera stress på ett mer hållbart sätt.


Hur skapar du stillhet i din vardag?

Att hitta tid för stillhet behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande. Genom att införa små, genomförbara vanor kan du långsamt bygga en vardag där stillhet och närvaro har en naturlig plats.

1. Skapa små andrum i din dag
Du behöver inte meditera i en timme för att känna effekterna av stillhet. Det kan räcka med att ta några djupa andetag, blunda och bara vara i nuet i några minuter. Dessa små andrum hjälper dig att återhämta dig mentalt och fysiskt.

  • Ta 5 djupa andetag innan du börjar en ny uppgift.
  • Pausa några minuter utan distraktioner. Börja med att vila blicken på något, gärna natur eller växter, i en minut. Addera sedan någon minut till osv.
  • Använd övergångar (t.ex. mellan möten eller aktiviteter) till att röra på dig. Dansa till en låt, gå upp och ner för en trappa, gör 10 benböj eller stå på ett ben i 10 sekunder vardera när du tvättar händerna vid toalettbesök.

2. Skapa en morgon- eller kvällsrutin
Att inleda eller avsluta dagen med stillhet kan göra stor skillnad för ditt välmående. Det behöver inte vara komplicerat – en kort stund av reflektion, läsning eller lugn rörelse kan räcka.

  • Börja dagen med 5 minuter lugn andning eller rörlighet/yoga.
  • Läs innan, eller vid, läggdags. Välj något som bringar lugn – om du blir exalterad av deckare eller facklitteratur, läs det tidigare på dagen eller kvällen så att det sista du gör bjuder in till stillhet.
  • Använd guidad meditation, eller en yoga nidra för sömn, för att hitta inre lugn vid dagens slut.

3. Koppla bort för att koppla av
Vår tillgång till teknik är fantastisk, men den kan också bidra till en känsla av ständig uppkoppling och brist på återhämtning. Att skapa små, digitala pauser kan ge hjärnan den vila den behöver.

  • Stäng av notiser under vissa tider på dagen.
  • Ha en ”skärmfri” timme varje kväll där du ägnar dig åt något avslappnande, som att läsa, röra på dig eller utöva en hobby som du gillar.
  • Öva på att vara närvarande i samtal utan att kolla mobilen. Lägg mobilen i väskan eller fickan.

.
4. Inkludera mindful rörelse
Rörelse är inte bara bra för kroppen – den hjälper oss också att lugna sinnet. Genom att praktisera yoga, ta en långsam promenad eller bara röra på dig kan du återfå kontakten med dig själv och uppleva mer närvaro. Våga också utmana dig själv – att bli riktigt trött hjälper kroppen att göra sig av med stress. Kom ihåg att vad som gör en trött är olika för alla, välj din nivå.

  • Prova enkla yogaövningar eller stretch/rörlighet som fokuserar på andning och avslappning.
  • Ta en promenad där du fokuserar på dina sinnesintryck – vad ser, hör och känner du just nu?
  • Avsluta dagen med en kort kroppsscanning, yoga nidra eller självmassage för att släppa spänningar.

5. Skapa en stillhetsvänlig miljö
Din omgivning påverkar ditt inre lugn. Även om du inte kan förändra allt på en gång, kan små justeringar i din fysiska miljö göra stor skillnad.

  • Skapa ett hörn i hemmet där du kan vara ostörd – en plats för reflektion, meditation eller bara en paus.
  • Använd lugnande färger och naturliga material för att skapa en harmonisk atmosfär.
  • Städa bort överflödiga saker i de rum där du spenderar mest tid.

6. Reflektera över dina känslor
Att lära sig känna igen och hantera sina känslor är en viktig del i att skapa stillhet och att bli snäll med sig själv. Genom att stanna upp och observera vad du känner i stunden kan du undvika att bli överväldigad av stress eller andra negativa känslor.

  • Ta några minuter varje dag för att reflektera över hur du känner dig. Skriv gärna ner dina tankar som ett sätt att få dem ur dig och minska ältande. Det ger dig också en överblick och klarhet i vad som stressar dig.
  • Öva på att identifiera känslor utan att döma dem – acceptera det du upplever just nu. Intensiv energi och/eller olika känslor är naturligt.
  • Känn in var känslor upplevs i kroppen och rör på dig i anslutning till stress. Skaka, ruska, andas ut, låt ljud komma ut.


Små saker gör stor skillnad – addera mer allteftersom

Stillhet i vardagen handlar inte om att fly från världen eller undvika ditt ansvar. Det handlar snarare om att skapa utrymme för närvaro, reflektion och medvetenhet mitt i det liv du lever just nu. Genom små, genomförbara steg kan du bygga in mer lugn och balans i din vardag. Kom ihåg – du behöver inte förändra allt på en gång. Börja smått, och låt stillheten växa naturligt i ditt liv.

När de små sakerna är etablerade, bjud in längre stunder av stillhet. Till en början kan de längre stunderna kännas obekväma eller övermäktiga men när kroppen och nervsystemet blir trygga med stillhet kommer du förmodligen längta efter mer. Att gå från ett stressigt och uppskruvat tempo till stillhet är en utmaning och ingen quick fix i världen kommer ta dig dit snabbt. Du behöver ta tid på dig, och ha tålamod. Det lilla ger det stora. De små stunderna, rörelse innan stillhet och att prova dig fram till vad som passar dig, kan vara hjälpsamt. Stillhet är inte samma för alla. När du är redo för lite längre stunder av stillhet rekommenderar jag yoga nidra, yinyoga och restorative yoga.

Vill du lära dig mer om stillhet och återhämtning?

Är du nyfiken på yoga nidra? Johanna Alvin har tillsammans med Jennie Wadsten Sharma skrivit boken Stillhet – Yoga Nidra för bättre sömn, mer energi och klarare tankar som vi varmt kan rekommendera. I boken varvas teori och praktik med konkreta och lättillgängliga praktiska verktyg som du kan använda i vardagen. 

För dig som är intresserad av att lära dig mer om yin- och restorative yoga kan vi tipsa om Johanna Alvins och Milla Floryds grundutbildning i Yin & Restorative yoga som startar den 23 november. Du kan gå utbildningen för att fördjupa din egen praktik eller med ambition att undervisa andra. Läs mer om utbildningen här! 

Övningar online – yoga, vila och återhämtning med Johanna Alvin

video id: 85ag

video id: fp42

video id: r27p

video id: u8r7

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Lästips

inspiration, Meditation-mindfulness, pausa-dagen, experter, Stress-utmattning, somn, performing, aterhamtning
Hitta balansen mellan kropp och själ med yinyoga Ulrica Norberg Sun, 03 Nov 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/yin-och-yang-ulrica-norberg https://yogobe.com/no/blog/yin-och-yang-ulrica-norberg

För att skapa ökad balans i vår yogapraktik, liv och vardag, är det viktigt att balansera yin, avspänning och yang, aktivitet. I det här blogginlägget får du lära dig mer om begreppen yin och yang och hur yinyoga kan hjälpa dig att släppa spänningar och hitta balans i livet.

Yinyoga kan minska spänningar i kropp, själ och sinne

Vår tids största problem är inte fattigdom, droger, rädsla för krig eller hunger. Det är spänning och negativ stress. Kronisk och konstant anspänning – mentalt och fysiskt- som inte tryckutjämnas eller omvandlas, leder lätt till olika typer av obalanser, smärta, ångest och oro.

Yogisk filosofi såväl som modern psykologi sammanfattar tre grundläggande typer av spänningar som är ansvariga för utmaningar och obalanser för oss. Dessa är fysiska, mentala och känslomässiga spänningar. Yinyoga har som avsikt att arbeta med att hjälpa musklerna att slappna av för att när de kan hitta en avspänning, ökar cirkulationen av blod till muskeln och den kan arbeta bättre. Samt lättare släppa ifrån sig slaggprodukter - något som kan bidra till stelhet och stramhet i kroppen.

Yinpraktikens metodik fokuserar främst på den så kallade fascia vävnaden, som är ett tunt hölje av bindväv som omger och håller allaorgan, blodkärl, nervfibrer och muskler på plats. Vävnaden gör mer än att ge inre struktur; fascia har nerver som gör den nästan lika känslig som huden.

Fascia, som betyder ”bandage” på latin, är det som ger oss vår form och som gör det möjligt för oss att arbeta med våra fantastiska kroppar på det sätt vi gör.

När vi känner oss stela, spända och muskelsega, kan det vara fascian som är för stram. En yinpraktik där vi rör oss mjukt och repetitivt genom de olika så kallade fascia stråken, kan återfukta vävnaden, minska anspänning i nervsystemet, främja god andningsförmåga och öka blodcirkulationen. Forskningsstudier visar att fascia inte bara är ansvarig för att hjälpa våra muskler och leder att röra sig – utan reagerar också på känslor, livsstil och miljö. Så när vi känner oss stressade behöver det inte bara vara mentalt, det kan vara fascian som meddelar att spänningen i kroppen signalerar att det är dags för att vila och återhämta sig.

Fascian är sammankopplad med vårt nervsystem och vår hjärna genom vad som kallas tensegritet, eller "Livets arkitektur." Tensegritet indikerar att integriteten hos en struktur – i detta fall den mänskliga kroppen och sinnet – härrör från att alla delar är sammankopplade. Vi har fascia överallt, och vårt nervsystem är inneslutet i fasciamembran och fortsätter som nervslidor till varje hörn av kroppen. Därför påverkar olika typer av töjning eller spänning strukturen på olika sätt. Det är en förklaring till varför ensidiga rörelser, överbelastning eller passivitet kan ge oss värk, stela muskler och motorisk/sensorisk problematik.

Långsamt är nyckeln

En balanserad yogapraktik bör vara en blandning av yang/utåt/aktivitet/kontraktion och yin/inåt/observation/extension för att göra helheten balanserad och påverka hela vår hälsa för att gå mot homeostatis (upprätthållandet av jämvikt). Yangyoga är en mer kraftfull yogautövning som fokuserar på muskelvävnaden och rörelser som skapar värme. Exempel på yangbaserad yoga är Vinyasayoga, Ashtanga Vinyasa eller annan fysisk träning som löpning och styrketräning.

Då yinyoga övningarna är långsamma, mjuka och inkännande, hjälper de oss att träna upp styrka och tonus i det sk. parasympatiska nervsystemet. Är det svagt, har vi svårt att varva ner, koppla av, fokusera och slappna av. Tränar vi mycket är det väldigt viktigt att kunna slappna av och vila för att muskeltillväxten inte ska hämmas, stelhet öka och cirkulation bli sämre. Yinyoga hjälper till att kliva in mer i fokus, koncentration och avspänningsträning, vilket gör den till ett fantastiskt terapeutiskt verktyg för att behandla kroppsliga, mentala och känslomässiga obalanser. Samt stärka vår förmåga till närvaro och fokus.

Under en yinyogaklass kommer du att uppleva mestadels sittande eller liggande positioner, under längre stunder – upp till fem minuter, ibland längre. Stillheten i positionerna har som syfte att hjälpa musklerna att slappna av, Att hålla sig muskulärt passiv under längre perioder belastar bindväven försiktigt.. Yinpositionerna fokuserar främst på de nedre delarna av kroppen eftersom det finns ett överflöd av tät bindväv runt lederna i dessa områden som kräver extra omsorg och uppmärksamhet


Att balansera yin och yang

Yin yoga introducerar oss till de naturliga gränserna av vårt varande på ett mjukt och respektfullt och inlyssnande sätt. Om vi ​​tänjer våra gränser eller lever ett liv som ständigt är yang; går vi in i för mycket yang, bränner energi snarare än att spara. Å andra sidan, om vi drar oss inåt för mycket eller har en alltför för passiv livsstil, drar vi oss undan från livet och vara närvarande, och fastnar i det förflutna, rör oss bakåt. För mycket yin eller för mycket yang skapar obalanser. De behöver samexistera sida vid sida för att vi ska kunna leva våra liv i harmoni och balans.

Yin och yang kan beskrivas som två variabler; de befinner sig antingen i motsatta ändar av en cykel, som årstider, eller motsatser på ett kontinuum av energi eller materia. Motsättningen är relativ och kan endast förstås genom relationer mellan de två.

Till exempel: Vatten är yin i förhållande till ånga men yang i förhållande till is. Ingenting är helt yin eller yang. Precis som ett tillstånd av totalt yin uppnås, börjar yang växa. Detta är uppenbart i yinyogapraktiken, eftersom efter att du kommit djupt in i avslappning och mental stillhet i en yinyogaställning ökar blodcirkulationen och du kan börja känna värme inombords. De förvandlas ständigt till varandra, precis som det inte kan finnas någon energi utan materia och ingen dag utan ljus.

Yinyoga – att släppa taget

I yinyoga strävar vi efter att träna på att observera, utan att värdera. Här rör du dig inombords med en betraktares mentalitet, inte med handlingskraft för att flytta fram och pusha dina gränser. Utan försöka släppa in kroppen och lyssna på dess signaler än mer. Om man praktiserar yinyoga och strävar efter att komma bort från obehag, upplever man liten effekt -snarare mer frustration och spänningar och mindre cirkulation. Med betraktarens attityd händer det motsatta. Så när man utövar yinyoga, tycker jag att det är värdefullt att använda sig av tekniker som andning och visualisering för att lugna ner det rastlösa och aggressiva sinnet. Och låta det ta sin tid. Är du ovan vid att träna på detta sätt, då är det bra att öva upp förmågan att kunna samarbeta med kroppen och hjälpa den att släppa på spänningar.

När du kommer in i en position, rör dig långsamt och försiktigt in i den. Försök inte följa en bild eller en idé om hur långt du bör gå i övningen. Pausa ofta och lyssna på din kropp. Andas. Vänta tills kroppen och sinnet svarar innan du går djupare in i positionen.

Kroppen är ditt tempel, din bostad. Där din själ bor.
Lyssna och samspela med den mer.
Den har nyckeln till din potential och kapacitet.

Ulrica


Nya onlineklasser i yinyoga med Ulrica Norberg

Under november och december kommer vi släppa nya, härliga yinyogaklasser inom olika teman med Ulrica Norberg. Så håll utkik! Redan nu kan du ta del av klassen Yinyasa – yin möter vinyasa, där stillsamma yinyogapositioner varvas med mjuka och lugna flöden från vinyasayogan. En skön och avkopplande klass som passar perfekt för att varva ner eller när det känns utmanande att vara helt stilla. 

Övningar online – yinyoga

Se alla våra yinyogaklasser i audio- och videobiblioteket!

video id: r93k

video id: 85ag

video id: c3x5

video id: e62a

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Lästips

inspiration, experter, performing, yoga-philosophy, aterhamtning
Mindfulnesskalendern 2024 – möt årets julvärd Ulrica Liavor & Yogobe Tue, 29 Oct 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/mindfulnesskalendern-2024-ulrica-liavor https://yogobe.com/no/blog/mindfulnesskalendern-2024-ulrica-liavor

Årets julvärd för Yogobes Mindfulnesskalendern är – yogaläraren Ulrica Liavor! Läs mer om Ulrica, mindfulness och årets mest rogivande julkalender i intervjun här! 

Yogaläraren Ulrica Liavor guidar till lugn och ro i årets Mindfulnesskalender

För fjärde året i rad kan du hitta lugnet inom dig inför jul och det nya året med Mindfulnesskalendern.  Årets julvärd är Yogobes expert, yogaläraren Ulrica Liavor. Hon är musiker i grunden men har sedan 20 år tillbaka jobbat med yoga och meditation. Utifrån sina egna erfarenheter av smärta och sjukdom har Ulrica tagit fram Holiyoga, en mjuk och intuitiv yogaform. 

– Yogan har gjort mig frisk, skulle jag vilja säga. Den yoga som jag jobbar med är för människor som har smärta, är väldigt trötta eller har problem av olika slag. Musiken kommer in genom att jag jobbar mycket med röst-yoga, yoga för rösten, säger Ulrica. 

Mindfulness – att vara närvarande i kroppen

Mindfulness, eller medveten närvaro, går ut på att man fokuserar på sina upplevelser, såsom tankar, känslor och sinnesintryck, i stunden. Det finns flera olika sätt att praktisera mindfulness på, och för Ulrica är utgångspunkten att rikta den medvetna närvaron till kroppen.

– Det är det som gör att jag kan ta hand om känslor och tankar. För det vi ofta gör är att vi sticker iväg ut ur kroppen. Och mindfulness kan då ibland bli lite eteriskt. För mig är det viktigaste av allt att dra tillbaka energin in i min kropp och vara närvarande i kroppen, säger Ulrica. 

Ulrica ser det som att alla våra livsområden finns representerade i kroppen, de kan till exempel gestaltas i form av chakran. Att allt som har att göra med livet är kopplat till organ, till nervsystemet – till alla kroppens funktioner.

– Att vara närvarande i kroppen är att lära känna var någonstans i min kropp sätter sig rädslan, var någonstans sitter sorgen och var någonstans lagrar sig min stress. Att kommunicera med sin kropp på ett närvarande sätt där man låter saker och ting får bara vara som de är. Då kan man förlösa spänningar som vi annars går och håller på i våra livsmönster, som vi kanske inte alltid är så medvetna om. Att vara närvarande i kroppen och lära känna alla de här funktionerna är ett sätt att få djupare kontakt med sig själv, förklarar Ulrica. 


En möjlighet att våga stanna i det som är 

Förutom de 24 luckorna med dagliga onlineklasser bjuds också deltagarna i Mindfulnesskalendern in till en LIVE-klass med Ulrica varje söndagkväll i advent fram till jul.

– Mindfulnesskalendern är en fin möjlighet att hålla någon i handen i slutet av året där vi också får en tillfälle att se tillbaka på vad som har hänt och vad man har fått för erfarenheter. Att kunna dra lärdom av det som har hänt. Det ger en möjlighet att våga stanna lite i det där tysta, stilla rummet tillsammans varje dag under 24 dagar. Våga stanna i det, våga känna det och våga se sin väg framåt på ett annat sätt, säger Ulrica. 

Anmälan till Mindfulnesskalendern 2024 är öppen! ❤️

Upplever du att hjärtat klappar lite snabbare när du tänker på december och allt fix inför jul- och nyårshelgen? Du är inte ensam. Med Yogobes rofyllda julkalender Mindfulnesskalendern får du ta del av dagliga onlineklasser inom mindfulness, meditation och mjuk yoga som stöd för att hitta inre lugn och möta den stress som så många av oss känner inför årets största högtider. Läs mer och anmäl dig här!

Övningar online – yoga & meditation med Ulrica Liavor

video id: x7s3

video id: r34e

video id: eu52

video id: u63c

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

inspiration, Meditation-mindfulness, experter, Stress-utmattning, performing, aterhamtning
Recept: Järnboostande gryta med jordnötssmör Elin Karnstedt Sun, 27 Oct 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/jarnboostande-gryta-med-jordnotssmor https://yogobe.com/no/blog/jarnboostande-gryta-med-jordnotssmor

Fyll på dina järndepåer med en god och mättande gryta med kikärtor och jordnötssmör! Läs mer och ta del av receptet här!

Enkel, mättande och god gryta som fyller på dina järndepåer

En proteinrik, mättande och enkel vegetarisk gryta som dessutom innehåller en hel del järn. Paprikan bidrar, utöver smak och fibrer, dessutom med C-vitamin som kan hjälpa till att förbättra upptaget av det så kallade icke-hemjärnet, vilket är den järntypen som vi primärt hittar i vegetabilier.

Ingredienser – 4 portioner:

  • 1-2 msk olivolja/rapsolja
  • 1 st lök (gul eller röd)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 paket färdigkokta kikärtor (á ca 380 g)
  • 400 ml kokosmjölk
  • 3-4 msk jordnötssmör
  • ca 1 msk färsk ingefära (ca 2 cm)
  • 10 st torkade aprikoser
  • 1-2 tsk curry
  • 1-2 tsk gurkmeja
  • Salt & svartpeppar
  • Ris, gärna fullkorn
  • 1 påse färsk bladspenat (á ca 65 g)

Gör såhär:

  • Vi börjar med grönsakerna! Finhacka lök och vitlök, och hacka morötter och paprika.
  • Riv ingefära.
  • Hetta upp olja i en gryta på medelvärme och fräs de hackade grönsakerna, inklusive ingefäran. Stek grönsakerna och löken mjuka i ca 5 minuter.
  • Häll av kikärtsspadet och skölj kikärtorna, addera dem till grytan.
  • Häll i kokosmjölken, klicka i jordnötssmör, och klipp ned torkade aprikoser.
  • Smaksätt med curry och gurkmeja efter tycke och smak, samt salt & peppar.
  • Blanda ordentligt och låt puttra ca 10 minuter.
  • Koka under tiden riset.
  • Servera grytan tillsammans med det nykokta ris och färsk bladspenat!

Medan grytan puttrar på spisen..

video id: t74p

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Fler goda recept:

food-recipes
5 tips på lekfulla höstlovsaktiviteter – rörelse för barn Yogobe Sun, 27 Oct 2024 06:00:00 +0100 https://yogobe.com/no/blog/hostlovssaktiviteter-familj-ma-bra https://yogobe.com/no/blog/hostlovssaktiviteter-familj-ma-bra

Höstlovsveckan är snart här! Oavsett om du har helt ledigt eller inte, här får du tips på mysiga och roliga höstlovsaktiviteter så att barnen och hela familjen får röra på kroppen tillsammans. Naturen är alltid öppen, och höstregn behöver inte sätta stopp för kreativiteten!

Fem aktiviteter för rörelse med hela familjen under höstlovet 

Hur får vi barnen till att röra sig på höstlovet? Med lekfulla aktiviteter tillsammans! Och visst känns det extra mysigt när man kryper ner under en filt, med tända ljus och en film på TV:n när man först har rört på kroppen och fått upp lite flås. Här får du tips på fem roliga aktiviteter, både inomhus och utomhus, för hela familjen att testa under höstlovet:

  • Skogsbingo
    Ett fint sätt att göra skogsturen lite mer spännande! Rita upp saker man kan hitta i skogen i ett rutnät– och ge er ut och leta. Här kan man anpassa efter ålder med enklare saker som kotte, sten, träd för mindre barn eller olika sorter träd för större barn.
  • Testa lekfull rörelse & avslappning online med Lollo & Bernie
    Du har väl inte missat att barnen kan få röra sig tillsammans med Lollo & Bernie hos Yogobe? Lagom till höstlovet släpps två nya klasser och klassen Dansa & skaka är gratis för alla att prova på under lovet! Du hittar alla klasser med Lollo & Bernie här!
  • Reflexvandring
    Mörkret kan vara lite spännande, så testa reflexvandring! Sätt upp några reflexer utomhus, med lagom avstånd mellan dem (tänk svårighetsgrad utifrån ålder). Använd varsin ficklampa och följ reflexerna i mörkret. Kanske ni kommer fram till en skatt eller något annat spännande på slutet!
  • Hinderbana
    Att göra en hinderbana funkar alltid när det är spring i benen och går att göra både inom- och utomhus. Låt kreativiteten flöda när ni bygger hinderbanan tillsammans med saker ni har hemma och sen kör så många varv ni orkar.
  • Skattjakt i lövhögar
    Låt höstlöven få komma till användning i rolig lek! Ge er ut i trädgården eller i parken och gör flera olika lövhögar. Sedan får en person gömma något i en av högarna (här kan man variera storlek på saken för att göra det lättare/svårare) medan en eller flera familjemedlemmar ska leta. Gör det extra spännande genom att ta tid, snabbast att hitta vinner.

Övningar online – yoga, rörelse & återhämtning för barn och unga

video id: 2b4p

video id: fw46

video id: 25fs

video id: 7fk4

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

barn-ungdomar, inspiration, training
Rusta dig för klimakteriet Nathalie Helm Fri, 18 Oct 2024 06:00:00 +0200 https://yogobe.com/no/blog/rusta-dig-for-klimakteriet https://yogobe.com/no/blog/rusta-dig-for-klimakteriet

Närmar du dig eller befinner du dig i klimakteriet? Här berättar Dr. Nathalie Helm om hur östrogenbrist påverkar oss, hur vi kan bygga en grund för god hälsa under klimakteriet och hur man kan tänka kring hormonbehandling. 

Skapa förutstättningar för välmående under och efter klimakteriet

Jag är passionerat intresserad av att hjälpa kvinnor att leva friska länge. Jag ser att det finns stora kunskapsglapp hos läkare vad gäller hur mycket förlusten av våra könshormoner betyder för oss kvinnor att leva friska, långt efter klimakteriet.

Vi förväntas leva förhoppningsvis halva vårt liv efter klimakteriet, och vi vill ju göra det med god hälsa! Kvinnor lever längre än män, men i sämre hälsa visar statistik från WHO.

Jag vill själv känna mig frisk och vital fortfarande när jag är 80. Kunna vandra i berg, leka med barnbarn, röra mig utan begränsningar. Om jag inte gör något idag när jag är 53, då kommer jag inte nå det målet. Det vet jag med säkerhet. Vill du också vara frisk vid 80? Det finns några viktiga nycklar för att få rätt förutsättningar, häng med!


Östrogenbrist påverkar allt!

Vartenda organ i kroppen har receptorer för östrogen. Det gör att bristen på östrogen också påverkar hela kroppen och vi kan få vitt skilda symptom. Lungor, hjärna, urinvägar, skelett, muskler, leder... varje organ påverkas av hormonbristen. Det i sin tur bidrar till alla skiftande symtom:

  • Hjärndimma
  • Huvudvärk
  • Torra ögon, torr hud, torrhet i underlivet
  • Astmasymptom
  • Ledvärk, stelhet, inflammation, smärta
  • Ångest, nedstämdhet, låg motivation

Vi får ofta höra att detta bara är en del av vårt normala åldrande. Men det finns mycket som du själv kan göra för att minska eller helt undvika dessa symptom!

3 viktiga skydd som östrogen ger

  • Östrogen skyddar slemhinnorna
    Bristen på östrogen gör att slemhinnorna i underlivet tappar elasticitet och blir bestående torra. Detta kan ge smärta vid samlag, urinvägsinfektioner och svårighet att hålla tätt. Lokal östrogenbehandling skyddar mot detta.
  • Östrogen skyddar skelettet
    Vårt skelett byggs ständigt upp och bryts ner konstant, så det ben som du har vid 20 års ålder är inte samma när du är 40. Östrogen har en avgörande effekt för den processen. Efter klimakteriet ökar bennedbrytningen och bennybildningen minskar. Det gör att skelettet blir svagare, skörhet utvecklas och risken för frakturer ökar. Det här är möjligt att förebygga helt med östrogenbehandling i klimakteriet.
  • Östrogen skyddar hjärtat
    Östrogen skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom om det sätts in i samband med menopaus (närmsta åren efter). Kvinnor drabbas av hjärtinfarkt i genomsnitt tio år senare än män, och det beror bland annat på att östrogen skyddar vårt hjärta och kärlsystem. Viktigt att komma ihåg att detta är den vanligaste dödsorsaken efter menopaus.

Så halvvägs genom livet blir vi berövade de hormoner som håller oss friska och vitala och skyddar oss mot en rad sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdom, benskörhet och demens. Vi kommer inte att dö utan östrogen, men vi riskerar att dö tidigare och leva i sämre hälsa.

Deppigt... Finns det något hopp?

Nathalie Helm

Bygg grunden för din hälsa

Jag brukar prata om 5 faktorer för din livsstil. Har du inte dessa på plats så kommer inga tillskott eller hormoner i världen att hjälpa dig att uppnå full hälsa genom och efter klimakteriet!

  1. Kost: Se till att äta en näringstät mat och undvik processad skräpmat.
  2. Fysisk aktivitet: Regelbunden fysisk aktivitet, både konditionsträning och styrketräning med tyngre vikter för att bevara muskelmassa, belasta vårt skelett och behålla en högre ämnesomsättning.
  3. Sömn: Prioritera sömnen, minst 7 h/ natt i genomsnitt är det som i studier minskar risken för den stora majoriteten av alla våra kroniska sjukdomar.
  4. Stressreducering: Se till att få in stressreducerande aktiviteter som yoga, promenader i naturen, massage eller det som får dig att stressa ner.
  5. Blodsockerkontroll: När östrogenet minskar så minskar vår insulinkänslighet och vi har en ökad risk för att lägga på oss fett, framförallt runt midjan och magen. Detta kryddar vi med svettningar, vallningar och sömnlösa nätter som stressar kroppen och ökar vårt sug efter snabb energi. Snabba kolhydrater ger höjda insulinnivåer vilket i sin tur gör det omöjligt att gå ner i vikt. Det viktiga är här att skapa blodsockerkontroll. Ta bort snabba kolhydrater, bryt den onda cirkeln med ökat insulinpåslag som driver på ansamling av fett runt buk och inre organ som i sin tur driver på de metabola förändringar som i slutändan leder till diabetes, hjärtinfarkt, stroke, demens.

Hur ska jag tänka kring hormonbehandling?

Östrogen tar du om, och när, du har en sviktande produktion. Utgå från data från gynundersökning, hormontester och symptom.

Det är viktigt att börja i tid, inom de första 5-10 åren från att du kommit in i menopaus, för att få de positiva effekterna av att ersätta östrogen. Man pratar om ett “window of opportunity“. Jag tänker att man tar östrogen för att skydda mot framtida sjukdomar som benskörhet, hjärtkärlsjukdom och demens.

Förändring är svårt att göra på egen hand. Men du är inte ensam! Ta hjälp av proffs på hormonbalans så kan du hitta vägen till ditt välmående. Det är aldrig för sent att börja. Lycka till!

Övningar online – yoga, träning och kunskap för dig i klimakteriet

video id: s2d4

video id: 8d9k

video id: 2uc3

video id: ec28

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Unikt erbjudande hos HerCare 

HerCare är en specialistklinik som jobbar med kvinnohälsa ur ett helhetsperspektiv. Hos oss träffar du barnmorskor, sjuksköterskor, näringsterapeuter, läkare och gynekologer alla specialiserade på hormonhälsa.

Är det dags för dig att ta kontroll över din hormonella hälsa? Till alla våra Yogobe-vänner har vi ett specialerbjudande!

Boka ett “Inledande samtal” för att starta din väg mot hormonell balans.

Yogobepris: 350 SEK (ord. pris 395 SEK)

Klicka här bör att boka idag!

kvinnohalsa, experter
Moving yinyoga – en återhämtande kombination av rörelse och stillhet Moa Westman Tue, 15 Oct 2024 06:00:00 +0200 https://yogobe.com/no/blog/moving-yin-moa-westman https://yogobe.com/no/blog/moving-yin-moa-westman

Måste man vara prickstilla i yinyoga? Nej, tvärtom kan långsamma rörelser bidra till ökad rörlighet och en mjukare kropp. Här berättar Yogobes expert Moa Westman mer om Moving yin och vilka fördelar som finns när man kombinerar rörelse och stillhet i yinyogan. 

Bjud in rörelse i yinyoga med Moving yin

I Moving yinyoga bjuder vi in rörelser både före och efter positionen, vilket gör att det blir lättare att hitta ett läge där kroppen kan slappna av när vi väl landar i stillheten i positionen.

Yinyogans långsamhet är en kontrast till andra delar av vårt aktiva liv. En långsamhet som hjälper oss att vara inkännande, närvarande och lugna. Att bjuda in rörelser i yinyogan har visat sig ha många fördelar, såsom att öka rörlighet och avslappning i kroppen. En av våra viktigaste metoder för att få återhämtning är att kunna släppa på spänningar i kroppen och lära kroppen att bara vara. Det låter så enkelt, men är ofta rätt svårt.

Rörelser hjälper kroppen att öka rörelserikedomen, där kroppen skickar mer signaler upp till hjärnan och på så vis får du en ökad kroppskännedom. Genom att röra på kroppen skapar hjärnan kartor över de delar av kroppen som du rör på. Om du rör dig ofta inom ett specifikt område eller med en specifik rörelse så kommer dessa kartor att bli tydliga. Kartor som inte är lika tydliga är de du inte tidigare har gjort eller som du gör mer sällan. Viss forskning visar att otydliga hjärnkartor kan öka smärtupplevelsen i det specifika området och när vi rör på kroppen varierat så kan det minska smärtupplevelsen. Därför kan det vara otroligt fint att ge detta till kroppen i yinyogan.

Rörelse kan hjälpa oss att släppa spänningar

En annan fördel med att röra sig i yinyogan är att det ökar ledvätskan till lederna du rör samtidigt som det ökar något som kan beskrivas som en ökad glidbadhet i kroppen, där kroppens olika lager glider bättre över varandra. Två faktorer som bidrar till en mjukare känsla i kroppen och ökad rörlighet.

Moving yinyoga gör det enklare att anpassa yinyogan efter olika behov och kroppar – då man får möjlighet att känna in olika lägen innan man finner stillhet. Den som har svårt att vara stilla får känna att det är okej och rentav fördelaktigt att bjuda in rörelser även när stillhet erbjuds. Det blir en mer öppen och lättillgänglig form av yoga där fler har möjlighet att tillgodose sina behov. Om vi är stilla och känner att vi spänner kroppen alltmer kan det vara behagligt att bjuda in rörelser, där rörelsen kan hjälpa till att släppa på spänningar vi inte behöver ha just nu.


Kombinationen av rörelse och stillhet gör kroppen mjukare

Kroppen består av ett spänningsnätverk som vi behöver för att kunna röra på oss och hålla oss upprätta. Det intressanta är hur spänningarna är distribuerade i kroppen. Vi kan samla spänningar på olika ställen i kroppen utifrån hur vi lever våra liv. Om det blir väldigt lokaliserat till ett område kan det orsaka smärta. Ibland på andra ställen eftersom det ökade spänningsläget i ett område i kroppen kan dra i bindväven och skapa smärta på andra områden istället. Vi vill arbeta med spänningsmönstren i kroppen. Yinyoga handlar om att hitta spänningarna och träna på att släppa de spänningar du inte behöver ha just nu. Stillheten i yinyogan hjälper dig att träna på just det.

Att kombinera yinyogans stillhet med rörelser kan alltså hjälpa dig att få en mer behaglig upplevelse och samtidigt göra kroppen mjukare. En kombination som ger återhämtning och hjärnvila – något de flesta av oss mår bra av att bjuda in i våra liv.

Övningar online – Moving yin med Moa Westman

Du hittar alla våra klasser i yinyoga här! 

video id: e9u3

video id: 7t5u

video id: f57g

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

experter, Stress-utmattning, performing, aterhamtning
6 vanliga frågor om friskvårdsbidraget Yogobe Sun, 13 Oct 2024 06:00:00 +0200 https://yogobe.com/no/blog/6-vanliga-fragor-om-friskvardsbidraget https://yogobe.com/no/blog/6-vanliga-fragor-om-friskvardsbidraget

Snart är det dags att skicka in dina kvitton för friskvårdsbidraget till din arbetsgivare! Här besvarar vi några vanliga frågor kring friskvårdsbidraget och hur du kan använda det på Yogobe. 

Hur mycket är friskvårdsbidragets belopp år 2024?

Arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina medarbetare en skattefri förmån kopplat till motion och friskvård. Så länge friskvårdsbidraget är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla anställda, ska bidraget betraktas som en skattefri personalförmån. Många arbetsplatser erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag, men inte alla. Beloppet på friskvårdsbidraget varierar beroende på arbetsplats – kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig. 

Vad får man använda sitt friskvårdsbidrag till, enligt Skatteverket?

Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet.

En nyhet sedan 2020 är att friskvårdsbidraget även kan användas för hälsoappar för hemmaträning (som exempelvis Yogobe).

Här är ett urval av godkända friskvårdsaktiviteter som Yogobe erbjuder:

  • Yoga
  • Träning & rehab
  • Stresshantering
  • Mindfulness & meditation
  • Gravid- & mammaträning
  • Profylaxkurs
  • Löpning
  • Kom igång / Nybörjare

Kan jag dela upp friskvårdsbidraget?

Det är möjligt att dela upp bidraget på flera olika aktiviteter. Kanske använder du halva ditt friskvårdsbidrag till en onlinekurs för att lära dig meditera?

Det viktiga här är att hålla ordning på kvittona, eftersom det är dessa som sedan ska redovisas. Kvittona på aktiviteten (eller aktiviteterna) ska lämnas till arbetsgivaren. Ett tips är att höra med din arbetsgivare vilket sista datum för att lämna in kvitton som gäller, på vissa arbetsplatser är det senast 31 oktober.


När är sista dagen för redovisning av kvitton?

Enligt Skatteverket behöver din eventuella arbetsgivare dina friskvårdskvitton senast 31 oktober, för att säkerställa kvittohantering innan årets slut. Detta för att utbetalning av ersättning för friskvårdsutlägg ska ske under innevarande kalenderår, dvs senast på löneutbetalningen i december. Kolla gärna med din arbetsgivare!

När är sista dagen att använda friskvårdsbidraget via en friskvårdsportal?

Beställningar/köp som sker genom en portal kan ske till och med 31 december och räknas då in på innevarande års bidrag.

Här är några av de största portalerna där du kan välja Yogobe:

  • Benify
  • Epassi
  • Wellnet
  • Benefits från Söderberg & Partners
  • Edenred

Vad är skillnaden mellan naturaförmån och friskvårdsbidrag?

Det finns två olika förmåner för motion och friskvård. Naturaförmån, som innebär att arbetsgivaren betalar direkt och bestämmer vilken aktivitet som gäller, och friskvårdsbidrag, som innebär att den anställde betalar och får ersättning från arbetsgivaren, som också godkänner aktiviteten.

Hur kan jag använda mitt friskvårdsbidrag på Yogobe?

Du kan få friskvårdsbidrag från din arbetsgivare och för dessa pengar kan du investera i friskvård och träning online via Yogobe. Antingen betalar du på egen hand via vår friskvårdssida eller app, och lämnar in dina kvitton till arbetsgivaren, eller så kan du betala med ett årligt bidrag från arbetsgivaren via en frisk- och förmånsportal såsom:

  • Benify
  • Epassi
  • Wellnet
  • Benefits från Söderberg & Partners
  • Edenred

Övningar online – yoga, träning & återhämtning 

video id: u8r7

video id: 73sh

video id: e47u

video id: gh57

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

wellness, inspiration, training, performing, aterhamtning
Lär dig möta svåra känslor Mona Drar Thu, 10 Oct 2024 06:00:00 +0200 https://yogobe.com/no/blog/vaga-mota-svara-kanslor-mona-drar https://yogobe.com/no/blog/vaga-mota-svara-kanslor-mona-drar

Visst kan det kännas enklare att tränga undan svåra känslor istället för att möta dem. Men det kan skada oss på sikt. Genom att träna oss i att möta alla känslor kan vi få ett färggladare liv. Läs mer här! 

Att tränga undan känslor kan skada både fysiskt och psykiskt

Vi lever i ett samhälle där välmående och framgång ses som det självklara och naturliga. När normen är att må bra och vara lycklig blir många av oss experter på att döva svåra känslor. Men det får oss att må sämre i längden. 

Genom aktiviteter och ständiga distraktioner håller vi det jobbiga ifrån oss. Allt för att undvika att vara stilla och möta oss själva och våra känslor. Men de känslor som vi försöker göra oss av med försvinner inte, istället tar de sig andra former. De kan sätta sig i kroppen i form av huvudvärk, magont eller smärta eller så utvecklar vi panikångest, depression, ätstörningar eller andra former av självskadebeteende.

När vi på olika sätt försöker döva svåra känslor dövar vi alla slags känslor, för vi kan inte döva selektivt. Vi kan uppleva att vi blir avtrubbade eller att vi inte riktigt är närvarande i våra egna liv. Då kan tillvaron och livet te sig ganska grått och färglöst.


Bli närvarande i alla känslor – för ökat välmående

När vi vågar och orkar vara i kontakt med vår egen sårbarhet blir livet mer nyanserat. Plötsligt märker vi hur olika känslor hänger ihop. Efter gråt kommer ofta skratt och efter uppgivenhet infinner sig inte sällan hopp. Det kan kännas läskigt att ta en åktur i livets berg- och dalbana om vi inte är vana. Vi behöver vara omtänksamma och rimliga mot oss själva och kan börja med en liten berg- och dalbana, kanske den som är för barn för att sedan successivt, med tiden, våga prova de större. När vi åkt berg- och dalbana många gånger lär vi oss att efter en djup dal kommer ett härligt berg, precis som i livet.

Om vi vågar möta det svåra och jobbiga kommer det som tynger oss efter hand att lätta och släppa taget om oss. Fortsätter vi att undvika att möta det svåra finns det en risk att priset vi får betala är ett liv som känns mindre meningsfullt, färgglatt och äkta.

Olika strategier för att hantera känslor

  • Undvika – att försöka tränga undan känslan genom att undvika den. Att intellektualisera känslan, prata om den och analysera den är också ett sätt att försöka komma undan känslan av känslan. Om vi undviker våra svåra känslor för mycket så kan det leda till ångest, nedstämdhet, sömnproblem, stress och psykosomatiska problem – för någonstans måste känslan ta vägen.
  • Utagera – att istället för att möta känslan projicera ut den på något annat. Om man till exempel blir arg eller ledsen för något som hände på jobbet, så kanske man utagerar det i trafiken istället, att man blir vansinning för att någon inte anväder blinkers. En opropertionerlig reaktion, som kommer i ett annat sammanhang än där känslan egentligen uppstod. Om man använder utagerande som stragei ofta, kan det leda till att man blir mer lättriggad, får lättare att bli arg igen, och att känslan intensifieras i stunden.
  • Uppleva – att bli medveten om känslan, att möta den på det sätt som man orkar eller klarar av, utan att förstora den, eller att identifiera sig med känslan. När vi möter känslor brukar det kännas i kroppen på något sätt, sen kan vi vara mer eller mindre tränade på att känna igen de kroppsliga förnimmelserna. Man kan uppleva känslan genom att till exempel lyssna på musik, ta en promenad i naturen, måla eller bara stanna upp – på något sätt blicka inåt och vara med mig själv i den känslan. När vi låter känslan få ta lite plats, utan att döma eller förringa den, så brukar den också klinga av.

Lär dig mer i programmet Hantera känslor – personlig utveckling med Mona Drar

Vill du lära dig mer om hur du kan möta dina känslor? I vårt program Hantera känslor – personlig utveckling delar Yogobes expert, legitimerade psykologen Mona Drar, med sig av sin kunskap, erfarenhet och nycklar till att vara med dina känslor och ge dem utrymme utan att varken döma eller förringa dem. Att hitta förmågan och nycklar att uppleva känslor istället för att undvika dem.

Är du intresserad av personlig utveckling kan vi också varmt rekommendera våra andra program med Mona Drar:

Alla våra program ingår i din prenumeration hos Yogobe – testa 14 dagar gratis här!

Övningar online – möta och hantera känslor

Du hittar alla våra klasser inom att hantera känslor här!

video id: 46wp

video id: 4f9w

video id: eg35

video id: te54

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Lästips

inspiration, psykisk-ohalsa, experter
Yinyoga vid stress– 3 enkla övningar Yogobe Tue, 08 Oct 2024 06:00:00 +0200 https://yogobe.com/no/blog/yinyoga-ovningar-minska-stress https://yogobe.com/no/blog/yinyoga-ovningar-minska-stress

Rullar vardagen på i ett rasande tempo? Prova att ge dig själv en återhämtande paus med yinyoga – med dess lugnande positioner kan du varva ner och mjukna i kroppen. Här tipsar vi om tre enkla yinyogaövningar som du kan göra hemma när du upplever stress. 

Hantera stress med yinyoga

Yinyoga är en blandning av yoga och mindfulness där man i stället för att jobba med kroppens muskler går djupare in och bearbetar bindväv, leder och ligament, som vi ofta är väldigt stela i. När vi yinyogar aktiveras det parasympatiska nervsystemet, kroppens lugn-och rosystem, vilket hjälper oss att slappna av, stress ner, lindra värk och sova bättre.  

Yinyoga är en perfekt paus att ge dig själv när du känner dig stressad. Här ger vi förslag på tre positioner som du kan testa hemma, var för sig eller som ett kort pass:


Barnet – lugnande position som mjukar upp ländryggen

  • Sitt på dina hälar och för ut knäna åt sidorna.
  • Lägg ett bolster framför dig och luta dig framåt över det.
  • Armarna kan antingen sträckas ut framåt, landa på varsin sida om överkroppen eller så kan du bädda händerna under pannan.
  • Håll positionen i 3 till 5 minuter och fokusera på din andning och att mjukna ner mot underlaget.
  • När du är redo att komma ut – rulla mjukt och sakta upp kota för kota med huvudet sist.
  • Sitt som du vill en stund och känn in effekterna av positionen.


Fjärilen – öppnar upp höften & frigör andningen

  • Sätt dig ned och placera dina fotsulor mot varandra, så att knäna faller utåt sidorna. Det kan vara skönt att stötta upp knäna med block eller bolster.
  • Placera ett bolster bakom dig och lägg dig varsamt över det. Du kan använda en vikt filt under huvudet så att det känns skönt för nacken.
  • Placera armarna på ett sätt som känns vilsamt för dig. Det kan vara längs med kroppen, utåt sidorna eller ovanför huvudet.
  • Håll positionen i 3-5 minuter och vila i ditt andetag.
  • När det är dags att komma ut ur positionen kan du rulla över på ena sidan för att sedan sätta dig upp.
  • Ta en stund för att känna in effekterna av positionen.


Liggande twist – balanserar nervsystemet & fyller med energi

  • Ligg på rygg och sträck ut armarna utåt sidorna så att du ligger som ett T.
  • Dra upp knäna mot bröstkorgen och kom sedan ner med båda knäna åt ena sidan. Stötta dina knän och ben med ett bolster eller block, så att du känner att du kan slappna av i positionen.
  • Håll positionen i 3 till 5 minuter.
  • För att komma ut ur positionen kan du landa i fosterställning på samma sida som knäna, eller komma upp med knäna tillbaka till mitten igen där du startade.
  • Vila en stund och gå sedan vidare till samma position på andra sidan.
  • När du är klar med båda sidorna – ta en stund för att känna in effekterna av positionen.

Tre tips för ökad avslappning när du gör yinyoga

  • Försök att slappna av över ansiktet – i pannan, runt ögonen, över kinderna och käkarna. När vi är stressade tenderar vi att bita ihop käkarna, vilket i sin tur bidrar till spända muskler i ansiktet och på andra håll i kroppen. Att aktivt försöka slappna av över ansiktet kommer hjälpa dig att släppa på spännigar.
  • Snurrar tankarna? Rikta ditt fokus till ditt andetag. Följ med i in- och utandning, och notera även de korta pauserna mellan andetagen. Varje gång du uppmärksammar att tankarna har vandrat iväg igen, så vänd mjukt åter ditt fokus till din andning.
  • Sucka, pusta och frusta ut dina andetag. Det hjälper dig att släppa på trycket och bli av med spänningar.


Kom igång med yinyoga hemma med Yogobe

Vill du komma igång med yinyoga hemma? Hos oss på Yogobe kan du som vill börja yinyoga:

Övningar online – yinyoga för mindre stress

video id: 42gf

video id: dp76

video id: ez53

video id: e9u3

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt!

Lästips

Stress-utmattning, performing, aterhamtning
8 populära yinyogapositioner - med instruktioner Yogobe Sun, 06 Oct 2024 06:00:00 +0200 https://yogobe.com/no/blog/8-vanliga-yinyogapositioner https://yogobe.com/no/blog/8-vanliga-yinyogapositioner

Lär känna några av yinyogans positioner! Lär dig mer om positionerna och ta del av en kort instruktionsvideo  här! 

Yinyogans positioner – mjukar upp kroppen och minskar stress

Yinyoga är en lugn och återhämtande yogaform, där du under en längre stund (ca 3-5 minuter) befinner dig i olika sittande och liggande positioner som låter kroppen och musklerna slappna av. Du hittar då en lättare stretch för att bearbeta bindväven och släppa på både fysiska och mentala spänningar.

Här har vi valt ut 8 effektiva yinyogapositionerna, där kan du läsa mer fördelarna och ta del av en kort instruktionsvideo och en längre yinyogaklass där du kan testa positionen:

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Har du inget konto? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!


Yinyogaposition: Fjärilen

I fjärilens position låter du fotsulorna möta varandra och knäna falla ut som fjärilsvingar åt sidorna. Det finns två versioner av fjärilenen där du antingen lutar överkroppen framåt eller bakåt.

Fördelar med fjärilen:

  • Öppnar höfterna: Främjar rörlighet i höftlederna och sträcker ut inre lårmuskler.
  • I framåtlutad fjäril får du en skön stretch över ländryggen.
  • I bakåtlutad fjäril bearbetas framsidan av kroppen, bröst och axlar, och skapar utrymme för djupare andetag.
  • Lindrar stress: Ger en lugnande effekt på nervsystemet, vilket kan minska stressnivåer.

video id: at56

video id: 7f6c


Yinyogaposition: Liggande twist

Liggande twist är en favoritposition för många, en position som avlastar ryggraden och främjar en djup avslappning.

Fördelar med Liggande twist:

  • Släpper på spänningar längs med ryggraden.
  • Masserar kroppens inre organ och stimulerar matsmältningssystemet.
  • Djupt avslappnande position som fyller på med ny energi.

video id: 6r7z

video id: 5zp3


Yinyogaposition: Skosnöret

Skosnöret kan vara en klurig position att komma in i på grund av stela höfter, men det finns flera sätt att stötta upp kroppen så att du kan slappna av och mjukna i positionen.

Fördelar med Skosnöret:

  • Djupt stretch av höfter och nedre delen av ryggen: Främjar flexibilitet i både nedre och övre delen av kroppen.
  • Främjar avkoppling: Positionen uppmuntrar till medvetenhet och närvaro, vilket bidrar till stressreducering.
  • Ökad medvetenhet om kroppens begränsningar: Hjälper dig att lyssna på kroppen och respektera dina egna gränser.

video id: p5x7

video id: 7bw4


Yinyogaposition: Svanen

Att landa i svanen kan vara en fantastisk lättnad efter en dag med långvarigt sittande. Här ger du höftböjaren extra kärlek, samtidigt som sinnet får möjlighet att stillas.

Fördelar med Svanen:

  • Djup stretch av höftböjaren: Öppnar upp höfter och ökar rörligheten.
  • Lindrar spänningar i nedre ryggen: Avlastar ländryggen och bidrar till en bättre kroppshållning.
  • Kan bidra till djup avslappning.

video id: fa49

video id: 5rc9


Yinyogaposition: Sfinxen & Sälen

Två snarlika positioner som ger en kompression i ländryggen och stretchar magen. Skillnaden mellan dem är att i Sfinxen är underarmarna placerade i mattan medans man i Sälen har armarna sträckta, som på bilden ovan. Ta det varsamt i dessa positioner, eller undvik dem helt, om du har ländryggsmärta

Fördelar med Sfinxen & Sälen:

  • Stärker ryggraden: Ger en mjuk styrka till ryggraden och ökar flexibiliteten.
  • Ger en mjuk stretch av bröst, axlar och mage.
  • Stimulerar cirkulationen: Förbättrar blodflödet i området runt ryggraden.

video id: p2b4

video id: h54z


Yinyogaposition: Barnet

En klassisk viloposition inom alla former av yoga. I yinyoga stöttar man upp kroppen lite extra för att bearbeta bindväven.

Fördelar med Barnet: 

  • Avslappning för kroppen: Positionen ger en skön stretch för ryggen, axlarna och höfterna, vilket främjar återhämtning.
  • Lugnande effekt på sinnet: Den kompressiva effekten på buken kan ha en lugnande inverkan på nervsystemet.
  • Centrerande: Hjälper dig att samla dig både psykiskt och fysiskt och skapar en känsla av trygghet och inre ro.

video id: 39uh

video id: b6w2


Yinyogaposition: Sadeln

En yinyogaposition som går in på djupet i framförallt höfter och ljumskar. Det kan vara en utmanande position, men det finns flera varianter som kan avlasta till exempel onda knän.

Fördelar med Sadeln:

  • Stretchar höfterna och knäna: Främjar rörlighet och lindrar spänningar i benen.
  • Främjar en djupare medvetenhet: Ger en möjlighet till introspektion och medvetenhet om kroppens tillstånd och begränsningar.
  • Lindrar känslor av stress: Positionen kan skapa en känsla av lättnad och avslappning i hela kroppen.

video id: k94z

video id: 42gf


Yinyogaposition: Stöttad brygga

I Stöttad brygga får du öppna upp bröstet samtidigt som ryggraden får en skön avlastning. 

Fördelar med Stöttad brygga:

  • Öppnar bröstkorgen: Främjar en bättre hållning och motverkar spänningar i axlar och nacke.
  • Stärker mjukt nedre delen av ryggen och säte.
  • Möjliggör djupare andning, vilket kan fylla på med ny energi.

video id: 2af8

video id: e62a


Mer yinyoga på Yogobe

Lästips

Meditation-mindfulness, Stress-utmattning, performing, aterhamtning
Nybörjarens guide till yinyoga – så kommer du igång  Yogobe Tue, 01 Oct 2024 06:00:00 +0200 https://yogobe.com/no/blog/nyborjarens-guide-till-yinyoga https://yogobe.com/no/blog/nyborjarens-guide-till-yinyoga

Känner du dig stressad och stel i kroppen? Då är yinyoga något för dig! Här får du som nybörjare en komplett guide för att komma igång! 

Vad är yinyoga?

Yinyoga är en lugn och återhämtande form av yoga där du vanligtvis utför positionerna under en längre stund och i mer stillhet. I yinyogans positioner vill man hitta till en lätt och mjuk stretch för att bearbeta kroppens fascia – bindväv – vilket man uppnår genom genom att inte gå så djupt i positionerna och stötta sig själv med hjälp av yogaprops såsom bolster, block och filtar. Man håller positionerna en längre stund, vanligtvis mellan 3-5 minuter. Målet med yinyogan är att mjukna och släppa på både fysiska och mentala spänningar.

Yinyoga är en perfekt yogaform för den som känner sig stressad, uppe i varv och/eller stel i kroppen. Det stillsamma tempot och möjligheten att anpassa positionerna efter kroppens förutsättningar gör att yinyoga passar för alla och dessutom är enkelt för dig som nybörjare att komma igång med.

Att vara i en yinyogaposition kan vara allt från skönt och avkopplande till att kännas något skavande och intensivt. Andning och medveten närvaro är två viktiga komponenter i yinyogan för att kunna möta det som känns intensivt och obekvämt såväl fyskiskt som mentalt, men också för att kunna ge sig hän i de positioner som känns mer behagliga.

– Yinyogan och dess positioner är så tillåtande och helt och hållet anpassningsbara efter dig – det är det fantastiska med denna praktik! När vi använder props för att ge oss själva stöd exakt där vi är i denna stund, utan att kompromissa oss själva, händer något magiskt i både kropp, sinne och själ, säger Inna Mannert, en av Yogobes experter inom yinyoga.

Fördelar med yinyoga

  • Avslappning som stillar både kropp och sinne
  • Minskar stress och oro
  • Enkelt att utföra och passar alla med individuell anpassning
  • Ökar rörligheten i leder
  • Ett bra komplement till övrig yogapraktik och träning
  • Bidrar till ökad medveten närvaro och kontakt med kroppen
  • Ökar cirkulationen och fyller på med ny energi


5 tips för dig som är nybörjare i yinyoga

  • Ta god tid på dig att hitta in i varje position. Stanna i ett läge där du får en lätt stretch som du kan hålla en stund, undvik maxläge och backa om det gör ont. Det kan kännas utmanande och intensivt, men aldrig göra ont. När vi går på för intensivt så är det svårt att stötta kroppen till att slappna av, musklerna spänns vilket ger motsatt effekt både fysiskt och mentalt.
  • Använd dig av yogaprops för att stötta din kropp i ditt utforskande av yinyogans positioner. Om du är bekant med mer dynamisk yoga sedan innan så kan du känna igen många av positionerna även i yin – men här utövas dem på ett mjukare sätt för att lättare hitta avslappning.
  • Andas mjukt, lugnt och otvunget, gärna in och ut genom näsan. Om andningen blir ansträngd – backa lite i positionen så du hittar ett lugnt flöde igen. Låt andningen vara som ett ankare som hjälper dig att att möta det som känns intensivt och som du kan återvända till när tankarna fladdrar iväg.
  • Testa att rikta din närvaro och dina andetag till områden i kroppen där du känner dig spänd och stram. Föreställ dig att inandningen fyller upp och mjukar upp i området, och att utandningen hjälper dig att släppa taget om spänningarna.
  • Rör dig långsamt och försiktigt i och ur en position. Ta en paus mellan yinyogapositionerna för att känna in effekterna av positionen du har varit i och ge dig själv tid att komma ikapp.

Props – yogaredskap som stöttar kroppen och hjälper dig att slappna av

Vad behöver man för att komma igång med yinyoga? Eftersom yinyoga praktiseras mestadels sittandes och liggandes så är det skönt att ha något mjukt under sig. Till att börja med kan en tjockare yogamatta ge skön dämpning och ullyogamattor, som är våra stora favoriter när det kommer till yin, är både mjuka och värmande.

video id: 54bf

video id: 24te

Props – yogaredskap av olika slag – är dina bästa vänner i yinyogan! Yogaprops är skapade just för en yogapraktik och med hjälp av dem kan du stötta din kropp, så att du enklare kan slappna av i positionerna. Om du inte har några props än så går det jättebra att använda kuddar, filtar och annat du har hemma. Dessa props förekommer ofta inom yinyoga:

I det här blogginlägget kan du läsa mer om olika yogaprops, hur du kan använda den och vad du kan ersätta dem med. Du kan också kika på videorna ovan för mer guidning.


Kom igång med yinyoga hemma med Yogobe

Vill du komma igång med yinyoga hemma? Hos oss på Yogobe kan du som vill börja yinyoga: 

Övningar online – yinyoga för nybörjare

video id: gt48

video id: b26f

video id: h54z

video id: ez53

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

inspiration, nyborjare, Stress-utmattning, performing, aterhamtning