Börja yoga – tips till dig som nybörjare

25 januar 2024 | Av Yogobe

Som med allt nytt du aldrig testat tidigare kan det kännas svårt och lite skrämmande att börja yoga. Här delar vi med oss av några tips på vägen för att börja yoga hemma. Kom ihåg, yoga är för alla, det gäller bara att hitta det som passar dig! Så kommer du igång med yoga

Tänker du att du inte är tillräckligt vig för yoga? Inte tillräckligt meditativ för att "stå stilla" och göra lugna rörelser? Tänk om, för inget kan vara mer fel. Du har en kropp, du har lungor att andas med, det är allt du behöver. Här får du tips på hur du kan komma igång med yoga:

.

 • Det viktiga är ATT du gör något, inte hur länge.
  Det behöver inte handla om att utöva yoga i 2 timmar. 15 minuter per dag eller när det är möjligt räcker fint, hellre lite och ofta än mycket och sällan. Tips! Kolla in vår temasida Kom igång – klasser på 15 minuter!
 • Lyssna på kroppen
  Utgå alltid ifrån dina egna förutsättningar, från dagsformen och vad du behöver just nu. Balans mellan aktivitet och vila är otroligt viktigt. En fysiskt krävande yogapraktik, eller annan träning, behöver kompletteras med avslappningsövningar och meditation för att ge kroppen en chans till återhämtning. 

  Det är också viktigt att modifiera positionerna efter dina egna förutsättningar, istället för att stirra dig blind på hur en viss position ”ska” se ut. Fokusera på att lära dig tekniken i de ”enklare” och mer grundläggande positionerna, det kommer skapa en bra och viktig grund att utgå ifrån.
 • Hitta rätt förutsättningar för din praktik. 
  Lugn och ro samt en tyst atmosfär kan vara hjälpsamt när du praktiserar yoga, speciellt för dig som nybörjare. Skapa gärna en mysig hörna där hemma om du har möjlighet. Men din vardag kommer prägla din praktik, så låt inte bilden av den perfekta tiden eller platsen bli ett hinder. Många yogar mitt i vardagsummet med ljud från tv:n eller familjemedlemmar i bakgrunden. Kanske är det bra att investera i ett par bra hörlurar för att få lugnet som kan behövas ibland.
 • Investera i en yogamatta. 
  En bra yogamatta kommer hjälpa dig med din praktik. Den ger dig grepp och får dig att känna dig tryggare. Även andra hjälpmedel, props, såsom block, bälten och bolster är bra att investera i då de hjälper dig med tekniken och att komma in i positionerna på bästa möjliga sätt. I Yogobe Store hittar du allt du behöver för din yogapraktik.
 • Lägg tid på att hitta en medveten andning.
  Andningen är ett av våra viktigaste verktyg för välmående, men till en början kan det kännas svårt. Ge det tid så kommer det efter hand bli lättare och lättare. Andningen är även ditt kvitto på att du inte går för djupt in i de fysiska positionerna – om andningen stakar sig och det blir svårt att ta djupare andetag har du gått för långt och bör backa. Tips! Här hittar du alla våra klasser inom andning.

Övningar online – kom igång med yoga

Här hittar du tips på klasser, program och playlist som anpassade för nybörjare och för dig som vill komma igång med yoga. Du hittar alla våra klasser i audio- och videobiblioteket

video.flavor.talks
5 min

Yoga with

Anna och Josefine pratar om fördelarna med yoga och varför den får dem att må så bra.

Ny
30 min

Yoga with

Värmande och pulshöjande yoga – rör dig ut från huvudet och ner i kroppen.

Klass
20 min

Yoga with

För ALLA som vill utforska yoga på ett lugnt och skonsamt sätt.

Klass
45 min

Yoga with

Ett lekfullt utforskande med flera variationer för att hitta det som passar dig just idag.

Ny
30 min

Yoga with

Guidas genom de grundläggande metoderna i denna återhämtande yogaform.

Klass
60 min

Yoga with

En skön helkroppsklass perfekt för dig som är ny till yoga med Sam Aziz.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]