Utforska kroppen genom fri rörelse

23 mai 2023 | Av Olivia Berggren

Rörelse där du utforskar, känner efter och fokuserar mer på inre sensationer, snarare än på linjering, kan fördjupa din kroppskännedom och tillit till den egna kroppen. Men vart börjar du om du vill röra sig utanför boxen och utforska nya rörelsemönster? Läs mer om det och mina nya klasser på Yogobe här!


Rörelse, träning & yoga utifrån dina egna förutsättningar 

Tänk på din kropp. Hur oerhört komplex den är. Hur olik (och ändå lik) den är andras kroppar. Hur dina erfarenheter visar sig och känns i din fysiska kropp. Hur den förändrar sig och anpassar sig efter det du gör. När du rör dig utifrån dina egna förutsättningar, förnimmelser och behov kommer du komma åt ställen och sensationer som du kanske inte ens visste att du behövde. Du behöver göra på ditt sätt för att hitta rätt.

Utifrån tanken om att vi bär kroppen genom livet, att den följer oss, stöttar oss och alltid finns där i med och motgångar kan en öppensinnat förhållningssätt till rörelse inte bara få kroppen att må bra, men din relation till kroppen bli mer tillåtande och kärleksfullt. 

Många är rädda för att göra fel, och tänker kanske att man lätt skadar sig om man inte fokuserar på linjering eller att aktivera rätt muskler i rätt tid. Här vill jag påminna om att de flesta skador sker när vi går för hårt ut för snabbt eller vid kontaktsporter. I det här sammanhanget – lugna rörelser med relativt lätt belastning är skaderisken låg. Om du övar dig på att lyssna på din kropp kommer du att undvika att skada dig även i andra träningssammanhang. Och det är precis det här sättet att röra sig går ut på; att lyssna, känna efter och hitta in till den egna kroppen.

Nedan följer några tips på hur du kan börja röra dig på nya sätt utan att kasta bort allt du redan gör eller vet.


Tips för att hitta nya sätt att röra dig på i yogan

  • Byt ut en position mot et rörelse. Om till exempel nedåtgående hund var en rörelse och inte en position – hur skulle du röra dig då? Här bjuder du in till att göra den välkända hunden mindre statisk och mer dynamisk. Du får mer utrymme att hitta olika vinklar och vrår som du inte hade hittat om du stått stilla i positionen. Det kan ge en känsla av flow och att verkligen hitta rätt.
  • Känn det som "inte känns". Ibland gör vi rörelser där vi kanske inte känner så mycket där vi tror att det “borde” kännas. Ibland kan det vara värdefullt att fokusera på det som inte känns, snarare än det som känns. Ett exempel:  Du är i en position/rörelse där du sträcker ryggen men du känner ingenting! Där kan man istället fråga sig: Vart är det där som inte känns? Hur känns det som inte känns, är det varmt/kallt, mjukt, hårt. Kanske upptäcker du att du faktiskt känner något där, men inte på det sättet som du trodde.
  • Låt rörelser vandra. Om du till exempel står i en krigare och sträcker armarna över huvudet – börja röra på dina händer. Vrid dem, sträck på dem. Låt dessa rörelser fortsätta ned i armar, bröstkorg, rygg, bäcken, ben, fötter. Plötsligt har du skakat liv i en ibland ganska statisk position. Du kommer garanterat upptäcka nya sensationer och öppningar som du annars kanske inte hittar just där.

Och sist men inte minst –  det är ok att ha kul på yogamattan! Det finns oändligt många sätt att röra på sig, man behöver inte alltid veta vart man är på väg för att det ska bli bra.

NYHET – klasser för mer avancerad yoga med Olivia Berggren

Vi är så glada över att välkomna fysioterapeuten och yogaläraren Olivia Berggren  i Team Yogobe! Olivias klasser bjuder in dig som har yogat ett tag eller dig som är yogalärare att göra en djupdykning i kroppen och utforska nya sätt att röra dig på. Ta del av Olivias tekniktips och värdefulla insikter – du hittar alla klasser i video- och audiobiblioteket

Övningar online – yoga och rörelse med Olivia Berggren

Ny
15 min

Yoga with

Öva koordination och nya rörelsemönster med inre spiraler genom hela kroppen.

Ny
20 min

Yoga with

Friare andning med friare rörelser i spiraler – upptäck kroppen på sätt du kanske inte gjort tidigare.

Ny
20 min

Yoga with

En utmaning för koordination, fokus och koncentration med kraft och dynamik för mer utrymme i höfterna.

Ny
30 min

Yoga with

Bli stark i handleden, och bygg styrka och rörlighet som hjälper dig att balansera på händerna.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, kom igång direkt!

Lästips

Olivia Berggren

Olivia ser yoga och rörelse både som en plats för att utforska livet och att möta behovet av lek och glädje för den egna kroppen. Hon arbetar som fysioterapeut och yogalärare i Västerås.

Les mer