Sjukt frisk – om yoga, återhämtning & träning vid MS

30 mai 2023 | Av Jenny Ström

Den 30:e maj uppmärksammar vi den internationella MS-dagen och därför vill jag dela med mig av mina tips och erfarenheter kring diagnosen. Läs mer om hur träning, yoga och återhämtning kan lindra symtomen vid MS och om min nya onlinekurs Sjukt Frisk här!


Min resa med MS – från sjuk till sjukt frisk

När vi får MS så är det som en fullskalig stressattack mot hela vår kropp. Min erfarenhet är så stark hur jag gick från att vara helt slut i kroppen och mentalt, hjärntrött, värk, stelhet och andra symtom som dålig balans. Jag hade totalt tappat mig själv och min identitet. Vägen tillbaka var lång men det gick. Idag lever jag ett kraftfullt liv i balans. MS:en är där som en god vän och påminner mig om vikten att ta hand om mig lite extra.

Min vilja att hjälpa andra känns så självklar. Kan jag kan du tänker jag. MS i sig går inte att bota men det finns idag fantastiska bromsmediciner som gör att vi ändå kan leva någorlunda normalt. Vi kan också påverka hur vi mår genom hur vi lever och hur vi tänker. I min nya onlinekurs Sjukt Frisk kan du ta del av föreläsningar och övningar som kan hjälpa dig som lever med MS eller en annan neurologisk diagnos att få mer energi och känna dig stark inifrån och ut.

Träning och yoga hjälper för olika symtom av Multipel Skleros

Fatigue är ett av de vanligaste symtomen vid MS och så jobbigt att leva med. Tröttheten kan göra det väldigt svårt att träna, komma igång med aktiviteter och ha en aktiv livsstil. Men trots det finns det många studier som visar värdet i att röra på sig för de olika symtom som en MS-diagnos kan innebära: 

  • Det finns flera studier som visar positiva effekter av träning och just aerob träning, konditionsträning, är evidensbevisat den bästa ”medicinen” mot fatigue.
  • Vi behöver även belasta våra muskler och det finns även studier som visar att styrketräning är bra vid MS. Det finns en studie på Karolinska institutet av Marie Kierkegaard där 71 personer fick vara med och göra högintensiv styrketräning en till två gånger i veckan under 12 veckor. Studien visade minskad trötthet, förbättrat funktionstillstånd, bättre hälsorelaterad livskvalitet och en inflammationsdämpande effekt.
  • Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet. En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.
  • Yoga kan ge positiva effekter på vår hälsa som stresshantering, sömn, balans och psykisk hälsa. Det finns studier som visar att yoga som annan fysisk aktivitet kan sänka hjärtfrekvensen, andningshastigheten och blodtrycket. Dessutom kan det hjälpa till att minska oro och depression.


Tips – träning och återhämtning vid MS

  • Börja att göra något. Skapa utrymme och våga göra en förändring för att ge dig tid för att ta hand om dig själv. Sänk dina krav och prestationer.
  • Kroppen behöver rörelse varje dag. Kom ihåg vikten av vardagsmotion och hur mycket det lilla gör för hållbar hälsa.
  • Den bästa träningen är den som blir av. Gör en sak och utvärdera hur det känns.
  • Ge kroppen tid för återhämtning. Den har en otrolig förmåga att läka och återhämta sig om vi ger den möjlighet och rätt förutsättningar.
  • Träningen behöver inte vara en timme varje gång, utan gör hellre flera korta pass.
  • När du är ute och går, öka hastigheten lite då och då så du får upp pulsen.
  • När du känner dig trött och inte alls sugen på att träna – sätt dig ned och andas och börja röra kroppen för att skapa energi. Långa djupa andetag, sittandes rotation, katten/ko, barnets position, duvan och universalställningen är övningar som du kan landa i och som stärker, sträcker ut och lugnar ett laddat nervsystem. Stanna gärna 3 minuter i varje position.

Du ansvarar för din egen lycka!

Kram Jenny

Ny onlinekurs: Sjukt frisk med Jenny Ström

Lever du med MS, en annan neurologisk diagnos eller känner att du tappat din identitet och är lite vilsen i livet? I Yogobes nya onlinekurs Sjukt frisk guidar Jenny Ström genom bland annat inspirerande föreläsningar, yoga och andningsövningar – verktyg som stärker dig inifrån och ut. Sjukt frisk är för dig som söker mer energi, vill få inspiration och verktyg till en långsiktigt och hållbar förändring och vill leva livet fullt ut, starkt och kraftfullt. 

Övningar online – träning, yoga och meditation för hållbar hälsa

Ny
10 min

Meditere with

Landa in i närvaro – när som helst under din dag.

Klass
20 min

Yoga with

Fysisk rörelse som ett verktyg för både yttre och inre återhämtning.

Ny
20 min

Meditere with

Förändra sanningen när du upplever den. En lugn meditation och resa genom din smärtupplevelse.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Jenny Ström

Jenny är yogalärare, PT och coach och tycker att träning ska vara en 100% positiv, om än ibland jobbig, erfarenhet. Hennes drivkraft är att stärka kvinnors hälsa och hon vill inspirera kvinnor att ha tillit till sig själva, sin kraft och förmåga – att bli sitt bästa jag.

Les mer