Semesterrutiner – skapa nya härliga rutiner i sommar

12 juli 2022 | Av Julia Glutz

Många tappar sina rutiner under sommaren och ledigheten. Tillhör du dem som faktiskt mår riktigt bra av rutiner kan det vara en god idé att skapa nya boostande sommarrutiner. Få tips här!


Rutiner som boostar kropp och knopp

Ledighet och ljuva sommarlov, eller känner du dig lite vilsen över att dina rutiner inte längre finns med dig? Nu har du dock chansen att skapa nya rutiner som får dig att landa och strukturera upp dagen även fast du är ledig. Här följer tips och inspiration till dig som vill vara ledig med härliga rutiner som boostar kropp och knopp.

Låt dig inspireras av tipsen nedan och kanske väljer du några eller någon av tipsen till din sommarrutin. Och kom ihåg att göra det till en vana, det är ju då du skapat en rutin.

Morgonrutin

Vakna och sträck på dig likt en katt. Låt saker ta tid. Ha gärna yogamattan placerad vid din säng eller i närheten av ditt sovrum. Landa på mattan och sätt intentionen för dagen. Vad är din tanke med dagen och hur vill du att det skall kännas? Har du en anteckningsbok eller dagbok kan du skriva ner några rader eller punkter.

Kanske ska dagen handla om återhämtning och lugn för dig, och hela familjen. Hur kan du hjälpa till att skapa detta? Om du har barn kan de få förmiddagen att göra vad de vill med och kanske göra aktiviteter tillsammans som familj på eftermiddagen? En dag utan stress och måsten.

Morgonmeditation
På morgonen, när du precis vaknat och ditt sinne är klart, kan lugn meditation vara skönt och ge en härlig start på din dag. Testa exempelvis att ställa en timer på några minuter och gör följande:

  1. Lägg dig på rygg.
  2. Håll benen på höftlängds avstånd eller mer, lägg gärna en kudde under dina knän.
  3. Lägg armarna längs sidan av din kropp.
  4. Slappna av helt och hållet i kroppen och fokusera på andetagets rörelse i kroppen, eller gå igenom varje kroppsdel, slappna av i en i taget.

Under Meditera i videobiblioteket hittar du klasser för olika behov, så som denna sköna morgonmeditation med Linda Åslev.

Få hjälp med morgonrutinen – gå med i vår sommarutmaning

Vill du få hjälp med att få till återhämtning och träning under fyra veckor i sommar? Hoppa på våran sommarutmaning Vakna med Yogobe – en skön morgonrutin för mer harmoniska dagar! Varje vecka får du ta del av tre sköna morgonklasser: en mjuk, en flowig och en med mer puls. Läs mer och gå med i utmaningen redan nu!

Rörelserutin

Rörelse varje dag är fantastiskt för kroppen. Det kan vara allt ifrån en promenad eller yoga till tuff träning för hela kroppen. Det behöver heller inte alltid vara träning under lång tid. Om du är sugen på tuff och effektiv träning på kort tid, testa min klass Puls Express, eller denna playlist: 15 minuter effektiv träning.

Sätt en träningsrutin för din ledighet men var också lika noga med att få tid till återhämtning. För lite hjälp på traven – kolla in klassen Lyft dig själv & sjunk djupare med Linus Johansson.

Kvällsrutin

Visst vore det praktiskt om våra hjärnor bara kunde stängas av och somna på stört? Så fungerar det tyvärr inte och även den mest avslappnade personen behöver ofta tid på sig för att somna. Att somna är en process. Ett bra sätt att skapa bra förutsättningar för sömn är en härlig kvällsrutin.

  • Stäng av mobilen – alla intryck och ljuset från mobilen gör oss pigga. Lägg gärna ifrån dig mobilen i ett annat rum cirka en timme innan läggning.
  • Låt fokus ligga på dig – försök att inte låta tankar som stressar dig få ta över. Se om du kan observera dem och istället fokusera på ditt andetag. Det kan vara bra att ta hjälp av exempelvis en kvällsmeditation för att lugna sinnet.
  • Välj aktivitet väl – ge dig själv en gåva. Gåvan kan vara allt ifrån en kopp te, varm dusch eller ett bad till meditation och lugn yoga. Olika övningar för sömnen kan vara till god hjälp, testa vad som passar dig.

Stor kram / Julia

Lästips som inspiration för din sommar

Guidas online i sommar 

Klass
5 min

Meditere with

Möt dagen med mjuka andetag direkt på morgonen.

Klass
15 min

Meditere with

Ta ett steg i taget, ett andetag i taget och få mer utrymme.

Workshop
5 min

Grow with

Enkla sätt att bjuda in lekfullhet i vardagen och få ett välbalanserat nervsystem.

Klass
30 min

Trening with

En skön genomkörare för hela kroppen med enklare rörelser anpassade för dig som nybörjare.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Julia Glutz

Editorial Content Creator Yogobe