Höj pulsen för ökad energi

05 november 2018 | Av Yogobe

November. Månaden som ofta känns lite extra mörk, tung och trött. Därför vill vi låta hetta och inre glöd få explodera. Från depp till pepp! Nu kör vi! 


Elda på när det blir kallt

Inre glöd kan betyda många saker. Kanske är du på en plats där det innebär att sakta in och därigenom hitta din glöd. Då är det det du ska göra. Men om du känner dig tung, trött och kanske lite deppig, då är det pulshöjare, kraft och röresleglädje vi vill uppmuntra dig att använda som bränsle för att tända den inre glöden och låta den stråla ut!

Så här skriver Kitty Strand om att få energi genom att göra av med energi:

– På hösten och vintern känner de flesta att de blir trötta och behöver mer energi. Även om det är viktigt att varva ner behöver vi också elda på när det är kallt. Som yogalärare kör jag tuffa yogaklasser när det blir kallare, det blir ett riktigt party på yogamattan för att elda på rejält. Men på rätt sätt.

När jag pratar om att elda på menar jag inte att göra det på grund av stress och överstimulering som vi ofta gör, utan att elda på inifrån. Om jag skulle ge ett konkret tips på hur det kan gå till är det att göra 10 solhälsningar varje dag.

Solhälsningar är fantastiskt. Du kan göra dem när som helst och var som helst. Du behöver inte vara hemma utan kan göra det klockan fyra på kontoret, du behöver ingenting, inte ens en yogamatta. Gör dem riktigt långsamt och med långa, djupa och medvetna andetag."

Yang och yin - för balansens skull
Utöver att vi vill uppmuntra dig till att få energi genom att göra av med energi, så tänk på att fylla på näring och att varva hettan med avslappning och meditation. Det är perfekt att vända blicken lite inåt efter ett tufft pass när vi rensat kropp och knopp. Lite yang (kraft, energi, aktivitet) och lite yin (lugn, återhämtning, avslappning). Vi behöver dem båda.

Tips för balans

I både lugnare och tuffare pass, tänk på att:

  • Var i det du gör. Känn kroppen arbeta, låt tankarna flöda vidare, om och om igen. Lyssna till andetagen och njut av att få röra på kroppen.
  • Jobba med andningen: försök så långt som möjligt arbeta med andning genom näsan, speciellt när du andas in. Det gör att kroppen lättare tar upp syret. När pulsen går upp, andas ut genom näsan, men försök att inte gå högre än att du kan fortsätta andas in genom näsan. Det är också toppen att göra någon balanserade andningsövning i samband med alla pass, såsom exempelvis Pendeln, långa djupa andetag eller nadi shodana.
  • Avsluta med att grunda dig dig själv. Detta kan du göra genom bland annat en avslappning, gärna extra mycket efter ett tuffare pass, eller ta hjälp av exempelvis Body scan meditation eller Self-Compassion Shavasana. Du kan även sitta stabilt, eller stå med kraft från fötterna, grunda/rota dig mot marken, stående eller sittande. Tänk att andningen kommer hela vägen till nedre delen av magen, höfter, bäcken och ben. Andas någon/några minuter här.

Playlists

  • Power Book - väck din inre glöd - Kitty Strands härliga serie videosekvenser. En unik "bok" i videoformat där du aktivt är med själv och inte bara sitter och läser. En riktig dunderboost där vi fyller på med energi för att bli mentalt starkare.
  • Novemberglöd - här hittar du videorna nedan samlade i en skön spellista som hjälper dig höja energin, hitta glöden och få prana att flöda i kroppen.

Videosekvenser för glöd 

Workshop
15 min

Yoga with

Kitty guidar dig i den klassiska Solhälsning A, genom såväl tekniken som ett flöde.

Tekniske tips
10 min

Yoga with

Tekniken bakom solhälsning B och hur du flödar igenom den.

Klass
30 min

Yoga with

Ett härligt flöde för nybörjare som ger ny energi, med Anna Gordh Humlesjö och Josefine Bengtsson.

Klass
30 min

Trening with

Släpp begränsningarna och utmana hela kroppen med kraftfulla rörelser för energi och skärpa.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]