Mudra - vad är det och fungerar det?

Du har säkert sätt bilden av en yogi sittande med pekfingret och tummen ihop, formande en cirkel medan resterande fingrar är utsträckta. Förmodligen har du även själv avslutat en yogaklass, eller flera, med att låta dina händer mötas framför bröstet. Handgester är vanligt förekommande inom yogan och här tittar vi djupare på vart de kommer från, vad de innebär och hur du kan använda dem i din praktik.


Mudras har sitt ursprung inom tantran

Ordet mudra kommer från sanskrit och översätts till 'försegling', 'symbol' eller 'gest' och är benämningen för de handformationer vi ser inom yoga. Ursprungligen var yogan en filosofisk praktik, tänkt som riktlinjer för ett gott leverne.

Samtidigt som yogatraditionerna växte etablerades också tekniker för att applicera teorin praktiskt, framförallt inom de tantriska rötterna som står för mycket av den energianatomiska informationen vi idag utgår ifrån, som bland annat chakran och nadier. Även mudras kommer därifrån, och är praktiska tekniker med syftet att rikta fokus och energi (prana) till eller från ett visst ställe i kroppen. Inom yogapraktiken ser vi dem ofta användas under meditation, eller samband med andningsövningar (pranayama). Men också vid vissa tillfällen med positioner (asanas) för att förstärka dem. Exempelvis att händerna möts i Bergets Position (Tadasana), eller formar en pistol i Krigare 1 (Virabhadrasana 1) hjälper till att sätta sinnesstämningen för positionen.

Några vanliga mudras

Anjali Mudra 
När handflatorna möts, oftast framför bröstet men kan också ske i höjd med tredje ögat (mellan ögonbrynen), ovanför huvudet, bakom ryggen eller andra ställen. Denna mudra står för kärlek och tacksamhet.

Chin Mudra eller Gyana Mudra
Pekfingret och tummen möts, formande en cirkel, medan resterande fingrar är utsträckta och handflatan är vänd uppåt. Denna mudra sägs kunna hjälpa oss med koncentration och kreativitet, och symboliserar visdom.

Kali Mudra
Forma en pistol med händerna genom att fläta ihop lill-, ring- och långfingrar över varandra, peka pekfingrarna rakt ut och avsluta med att även fläta tummarna samman. Denna mudra kan hjälpa dig att definiera och pekar ut din riktning. Det sägs även ge dig styrka att stå stadigt i din sanning, och kultivera mod.

Padma Mudra
Padma översätts till lotus, och har fått sitt namn då formen påminner om en blommande lotus. För dina händer till anjali mudra, låt lillfingrarna och tummarna bibehålla kontakten samtidigt som de övriga fingrarna öppnar upp till just formen av en blomma. Innebörden är att hjälpa påminna sig själv om att sitt innersta jag/väsen är kärlek och lycksalighet.

Dhyana Mudra
Dhyana översätts till meditation (är namnet på en av grenarna i Patanjalis ashtangaträd) och denna handgest används just vid meditation för att hjälpa till med koncentration och balansera höger och vänster sida med varandra. Du vilar vänster hand vid naveln, handflatan vänd upp, och höger handrygg vilar den vänstra handflatan. För ihop tumspetsarna mot varandra för att göra mudrat i sin helhet.

Yogaklasser online med mudras

Klass
5 min

Puste with

En andningsövning för de tillfällen du behöver en energikick.

Klass
15 min

Meditere with

Finn din inre balans och gå från mörker till ljus, från rädsla till kärlek med dessa fyra korta övningar.

Klass
10 min

Meditere with

En meditation för ditt välmående, med en kombination av andningsteknik och mudra.

Klass
10 min

Puste with

En andningsteknik som kan balansera nervsystemet och öka syreupptagningen i kroppen.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Mer läsning

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Les mer